VO2max je užitečným ukazatelem kondice. Jak ho zjistit z Apple Watch?

Apple nedokáže změřit hodnotu VO2max, která se v poslední době stává synonymem pro tělesnou kondici. Hodinky Apple Watch ale umí VO2max dostatečně přesně odhadnout.

Jednou z cenných a méně známých zdravotních funkcí Apple Watch je měření kardiovaskulární kondice. Měření je založeno na vašem VO2max, které Apple Watch dokáží odhadnout při záznamu tří konkrétních tréninků. Podívejte se, jak to používat na Apple Watch a iPhonu, včetně toho, proč je to důležité, jak měření nastavit a jak měřit/zobrazovat úrovně vaší kondice.

Kardiovaskulární kondice

Ať už jste si Apple Watch pořídili teprve nedávno, nebo je máte již delší dobu a měření kardiovaskulární kondice jste dosud nepoužívali, jde o cenná data, kterým je třeba porozumět a používat je. Tady je popis, jak vše Apple vysvětluje:

Kardiovaskulární kondice je měření vašeho VO2 max, což je maximální množství kyslíku, které vaše tělo dokáže spotřebovat během cvičení. Úroveň vaší srdeční kondice je silným ukazatelem vašeho celkového fyzického zdraví a předpovědí vašeho dlouhodobého zdraví.

Důvodem, proč je přesným ukazatelem celkového zdraví, je to, že kardiovaskulární kondice je založena na měření schopnosti těla přijímat, cirkulovat a využívat kyslík. Ačkoli existuje souvislost mezi nízkou úrovní kardiovaskulární kondice a budoucími zdravotními problémy, dokážete svou úroveň zvýšit soustavným a intenzivnějším aerobním cvičením.

Dalším cenným způsobem sledování zdraví srdce je variabilita srdeční frekvence (HRV), o které jsme už psali.

Apple Watch VO2max a jak ho zapnout

Nastavení (vyžadují se hodinky Apple Watch Series 3 nebo novější)

  • Pokud jste ještě VO2max neměřili, otevřete na iPhonu aplikaci Zdraví.
  • Klepněte na Souhrn, přejeďte prstem dolů téměř k dolnímu okraji a vyhledejte položku Kardiovaskulární kondice (v části Získejte ze Zdraví více - můžete ji také vyhledat v části Prohlížení > Srdce > Kardiovaskulární kondice).
  • Vyberte modré tlačítko Nastavit
  • Postupujte podle pokynů, jako je potvrzení vašich zdravotních údajů (musí vám být alespoň 20 let).
  • Můžete si vybrat, zda chcete zapnout funkci Oznámení o kardiofitness (Oznámení o kardiovaskulární kondici).
  • Nyní se vám v aplikaci Zdraví zobrazí kardiovaskulární kondice v sekci Srdce.

Jak měřit VO2max pomocí Apple Watch

  • Údaje o kardio fitness se nezobrazí u každého tréninku zaznamenaného pomocí Apple Watch, Apple to uvádí takto:
    • Při svižné turistice, chůzi nebo běhu venku s trvalým měřením tepové frekvence mohou Apple Watch zaznamenat odhadovanou hodnotu VO2 mezi 14 a 60 ml/kg/min. Mohou odhadnout vaši maximální hodnotu VO2, pokud v aplikaci Cvičení zahájíte některý z tréninků.
    • VO2max je k dispozici pro uživatele starší 20 let. Většina lidí může zlepšit svou hodnotu VO2max intenzivnějším a častějším kardiovaskulárním cvičením. Některé stavy nebo léky, které omezují srdeční frekvenci, mohou způsobit nadhodnocení hodnoty VO2max. Užívání určitých léků můžete uvést v podrobnostech o zdravotním stavu.
    • Než získáte prvotní odhad, může to trvat nejméně 24 hodin při nošení Apple Watch a následně několik tréninků a pasivních měření pomocí Apple Watch.
    • Další podrobnosti o této funkci si můžete přečíst v sekci Kardiovaskulární kondice v aplikaci Zdraví.

Úroveň kardio fitness se zobrazí i u venkovních tréninků chůze/výletu/běhu, které jste již dříve absolvovali. Klepnutím na ikony časového rámce v horní části kardiovaskulární kondice můžete zobrazit denní, týdenní, měsíční a roční údaje (více viz níže).

Apple upozorňuje, že dalším skvělým aerobním cvičením pro zlepšení kondice je jízda na kole, ale prozatím cyklistické tréninky na hodinkách Apple Watch měření kardio kondice nezaznamenávají.

VO2max Apple Watch

Jak zobrazit úrovně VO2max na iPhonu

  • Kdykoli se můžete podívat na úroveň své kardio kondice v aplikaci Zdraví na iPhonu.
  • Klepněte na Prohlížení > Srdce > Kardiovaskulární kondice.
  • Klepnutím na modré tlačítko Zobrazit všechny úrovně kardiovaskulární kondice zobrazíte všechny své dostupné údaje.
  • Nyní si můžete prohlédnout měsíce, kdy jste se nacházeli v kategoriích nízká, podprůměrná, nadprůměrná a vysoká kondice.
  • Pokud náhodou máte jiné zařízení, které měří VO2max (nebo jste si ho nechali profesionálně změřit), můžete klepnout na Přidat data v pravém horním rohu a přidat měření ručně.
  • Více o tom, proč je kardiovaskulární kondice důležitá a jak ji zvýšit, si můžete přečíst v aplikaci Zdraví - ale nejjednodušší a největší faktory jsou zvýšení intenzity a frekvence aerobního cvičení.