Touch Bar by mohl v budoucnu dostat tlakové senzory

Touch Bar je v MacBooku Pro od roku 2016 a od té doby nepřišel Apple s žádnou výraznou inovací. Změnit by to mohla technologie Force Touch, která nabídne další možnosti.

Apple by mohl přidat senzory Force Touch na OLED Touch Bar na budoucím MacBooku Pro. Původní Apple Watch byly prvním zařízením s funkcí Force Touch, která po silném stisknutí displeje umožní přístup k dalšímu obsahu a ovládacím prvkům v závislosti na kontextu.

Touch Bar s přidanou funkcí

V roce 2015 společnost Apple přidala do iPhonu 6s technologii haptické zpětné vazby v podobě 3D Touch, která obsahovala gesta Peek a Pop, a ve stejném roce přinesla technologii snímání Force Touch na trackpad MacBooku Pro.

Možná v důsledku nedostatečné využitelnosti Apple upustil od podpory Force Touch na Apple Watch s vydáním watchOS 7 a 3D Touch‌‌ šel pryč stejným způsobem na ‌iPhonech‌. Byl nahrazen funkcí Haptic Touch (dlouhý stisk) v iPhone XR a následujících modelech.

Nový patent zveřejněný americkým úřadem pro patenty a ochranné známky, však naznačuje, že Force Touch by mohl mít v budoucnu na počítačích Mac rozšířenou roli s vývojem nové dotykové lišty citlivé na tlak.

Tento patent byl přihlášen v roce 2019 a nabízí jen krátký popis. Ale můžeme vidět příklady použití, jak by byla technologie snímání síly implementována v dotykovém panelu MacBooku s obvody Force Touch obklopujícími dotykový OLED pásek.

Touch Bar pro MacBook Pro byl představen v říjnu 2016 se senzorem Touch ID integrovaným do tlačítka napájení. Ovládací proužek od té doby nahradil horní řadu funkčních kláves u většiny modelů MacBooku Pro a jeho užitečnost nadále rozděluje uživatele.

Zdroj: Macrumors.com