Nabíječky na iPhone se slevou 25%
V košíku zadejte slevový kód NBJW25

iPad Air 4 vs iPad Pro 2020: Kdo je vítěz a kdo poražený?

iPad Air 4 vs iPad Pro 2020 je soubojem, který nemá favorita. Apple nedávno představil iPad Air 4, který už se v mnoha ohledech může měřit s řadou Pro. Jaké jsou rozdíly?

Společnost Apple oznámila v září nový iPad Air čtvrté generace. Nové tablety se zákazníkům začaly dodávat minulý pátek. Spousta uživatelů ale nemusí mít v aktuální nabídce Applu jasno, protože iPad Pro, který byl naposledy aktualizován v březnu je zhruba stejně výkonný a nabízí podobné funkce. Který tedy vybrat?

iPad Air 4 vs. iPad Pro 2020

Pokud jde o design, 11palcový ‌iPad Pro‌ a 10,9palcový ‌iPad Air‌ vypadají docela podobně. Nemají domovské tlačítko a displej je od okraje k okraji. Modely iPad Pro jsou k dispozici v stříbrné a vesmírně šedé barvě. U iPadu Air jsou k mání i veselejší barvy jako růžová, zelená nebo modrá.

‌iPad Air‌ je jen o něco menší než 11palcový ‌iPad Pro‌ a rámečky kolem displeje jsou o něco silnější. Není to velký rozdíl, ale u obou tabletů vedle sebe je to patrné. Kromě toho je kvalita zobrazení podobná, až na jednu významnou výjimku: ‌iPad Pro‌ podporuje obnovovací frekvenci ProMotion 120 Hz pro plynulejší posouvání a lepší celkový zážitek. Stojí za to vydat více peněz za ‌iPad Pro‌ kvůli technologii ProMotion? Pravděpodobně ne, ale je to znatelné opomenutí, které je jednou z větších nevýhod ‌iPadu Air‌.

Někde prst, jinde obličej

iPad Pro‌ je vybaven kamerovým systémem TrueDepth, který pracuje s Face ID pro odemčení iPadu pomocí rozpoznávání obličeje, zatímco ‌iPad Air‌ se vrací ke starému oblíbenému: Touch ID.

Neexistuje žádné tlačítko ‌Touch ID‌ pod displejem, ale je v tlačítku zapnutí v horní části zařízení. Je to rychlé a snadné, ale pro odemknutí se musíte dostat až na vrchol ‌iPadu a není to tak bezproblémový zážitek jako Face ID, zvláště když používáte příslušenství, jako je Magic Keyboard. ‌iPad Pro‌ můžete probudit pomocí klávesnice a poté se po naskenování obličeje okamžitě odemkne, ale na ‌iPadu Air‌ se jedná o dvoustupňový proces.

Fotoaparáty

‌iPad Air‌ má širokoúhlý zadní fotoaparát s jedním objektivem a bez skeneru LiDAR, zatímco ‌iPad Pro‌ má fotoaparát se dvěma objektivy s možností širokoúhlého a ultraširokoúhlého objektivu, spolu se skenerem LiDAR pro lepší možnosti rozšířené reality.

Pokud svůj ‌iPad‌ nepoužíváte pro fotografování, nemělo by to být nic velkého, a totéž platí pro ty, kteří nejsou v aplikacích rozšířené reality. Oba mají stejný přední fotoaparát s rozlišením 7 megapixelů, ale ‌iPad Pro‌ má také funkce fotoaparátu TrueDepth.

Výkon a výdrž

‌iPad Air‌ má stejný čip A14 jako iPhone 12‌, zatímco iPad Pro‌ používá starší čip A12Z. V testech Geekbench vyšla A14 iPadu Air‌ výkonnější, ale A12Z má navíc jádro GPU, které mu dává výhodu, pokud jde o výkon grafiky. V reálu ale žádné výraznější rozdíly zaznamenány nebyly.

Výdrž baterie se zdá být přibližně stejná u o bou zařízení‌. Apple inzeruje 10 hodin procházení webu a přehrávání videa pro oba. V reálnmém použití se lze k těmto hodnotám přiblížit u obou tabletů.

Pro většinu lidí je ‌iPad Air‌ ‌tablet, který si vyberou. Je výkonnější s čipem A14 a nabízí mnoho stejných funkcí a navíc má ‌Touch ID‌ pro všechny fanoušky tohoto ověřování‌. Pokud jde o displej, prohrává, protože nemá ProMotion, ale je dostupnější, rychlejší a je k dispozici ve větší škále barev, což mu v současné době dává výhodu oproti iPadu Pro‌.

‌iPad Pro‌ stále vyhrává, pokud chcete pokročilejší funkce skeneru LiDAR a fotoaparátu a displej ProMotion, nebo pokud potřebujete větší 12,9palcový displej, který u ‌iPadu Air‌ není k dispozici.