Sony WH-1000XM5 jsou takřka dokonalá sluchátka

Sony WH-1000XM5 recenze vychvalují hlavně perfektní zvuk. Co dalšího byste měli o top modelu sluchátek, který směle konkuruje AirPods Max?

Sony představila aktualizovanou verzi své prémiové vlajkové lodi sluchátek s potlačením hluku. Od svého uvedení na trh v srpnu 2020 patří sluchátka WH-1000XM4 od Sony k nejlepším na trhu. Jedná se o starší generaci, ale stále lze koupit a to za zajímavou cenu. Lze je sehnat kolem 7 000 Kč. Kdežto nejnovější Sony WH-1000XM5 pořídíte za 10 500 Kč. Vyplatí se tak připlatit nebo raději zvolit starší generaci? Stručně řečeno, ano. Získáte o něco lepší zvuk a hlavně novější design. A pokud je pro vás cena takových sluchátek moc vysoká a potřebujete levnější, podívejte se na naší nabídku bezdrátových sluchátek.

Nový vzhled jako lákadlo

Sony přepracovala vzhled řady WH-1000. Tam, kde mají sluchátka XM4 zahalená ramena, která z obou stran obepínají náušníky, mají sluchátka XM5 odhalená ramena s jedním dříkem připojeným k náušníkům. Ty jsou o něco širší a více polstrované než u předchozí generace.

Sony WH-1000XM5 a Sony WH-1000XM4

Jinde Sony posunulo otvory pro mikrofon blíže k hlavě uživatele s cílem snížit hluk větru při pohybu venku. Také čelenka byla o něco ztenčena a tyto změny přispěly k čistšímu stylu, který trochu připomíná model 700 od společnosti Bose. Hmotnost sluchátek se příliš nesnížila (250 gramů oproti 254 gramům u modelu XM4). Sluchátka Sony jsou stále mnohem lehčí než AirPods Max od Applu (384 gramů).

Sluchátka Sony WH-1000XM5

Celkově vypadají XM5 plastičtěji než jejich předchůdci, ale v ruce působí robustněji. Může to být způsobeno tím, že je zde méně otočných bodů, a tudíž méně potenciálních slabých míst. V každém případě rozdíly vzbuzují důvěru při nastavování velikosti a jsou mimořádně pohodlné i po několikahodinovém nošení.

Novinku už nesložíte

Jedním ze zjevných důsledků změny designu je, že sluchátka se neskládají jako u modelu XM4. To donutilo Sony přijít s větším a méně přenosným pouzdrem. Aniž bychom rozdíl ve velikosti přeceňovali, je třeba říci, že to působí jako zhoršení, zejména když jste zvyklí ukládat sluchátka XM4 do malé přihrádky, a ne do hlavní části brašny. Bez ohledu na to, kolik lidí má v úmyslu mít tato sluchátka doma, nelze se vyhnout skutečnosti, že sluchátka s potlačením hluku jsou stvořeny pro cestování/dojíždění. A právě to marketing Sony skutečně naznačuje.

pouzdro Sony WH-1000XM5

Zvuk nade vše

Pokud jde o zvukové vlastnosti, Sony vyměnila 40mm měniče ze sluchátek XM4 a nahradila je 30mm měniči. Rozdíl je těžko postřehnutelný a musíte se jim plně věnovat, abyste je od sebe rozeznali. Nízké basové frekvence u XM5 znějí plnější, zatímco střední pásmo zůstává skvěle vyvážené, výšky se u instrumentálních skladeb stále blýskají a celý zážitek si zachovává prostornou a detailní zvukovou scénu, kterou znají majitelé XM4.

Stejně jako dříve sluchátka využívají LDAC pro přenos zvuku ve vysokém rozlišení. Pokud je k dispozici správné zdrojové zařízení, přičemž jsou podporovány kodeky SBC, aptX/aptX HD a AAC, stejně jako DSEE Extreme upscaling pro komprimovaný zvuk. K dispozici je také prostorový zvukový efekt 360 Reality Audio přímo od Sony, který je čistý a obklopující, pro ty, kteří mají takové věci rádi. Staromilci mají také možnost zapojit dodávaný kabel do 3,5mm konektoru.

Díky potlačení nic neuslyšíte

Co se týče potlačení hluku, Sony zůstalo u stejného procesoru QN1, který používá v modelech XM4. To znamená, že máte stále k dispozici celý repertoár adaptivních možností NC. Spusťte aplikaci Sony Headphones Connect a můžete ručně přetáhnout posuvník, který mění stupeň potlačení hluku. Vybrat si tak můžete maximální izolaci, redukci hluku větru nebo si vybrat z 20 úrovní různého útlumu okolního hluku.

Sony WH-1000XM5

Je to skvělé pro nalezení ideálního rozsahu Noise cancelling, když stojíte na místě, ale můžete také přepnout na adaptivní ovládání zvuku, když jste na cestách. Vestavěný procesor QN1 odvede stejně dobrou práci a automaticky upraví odpovídající invertované frekvence, aby zablokoval všechny zvuky z okolí, které vám přijdou do cesty.

Sony navíc zvýšilo počet mikrofonů na 8 (o 4 více než u předchozího modelu) a přesunulo je do polohy, která je podle společnosti optimálnější pro potlačení vysokofrekvenčních zvuků. Nízkofrekvenční zvuky, jako jsou vrčící motory a dopravní ruch, se rozplývají stejně jako dříve, ale XM5 lépe odstraní hovory v pozadí v rušné kavárně nebo při dojíždění do práce.

Sony WH-1000XM5

Snížil se také okolní hluk při hlasových hovorech, které jsou na sluchátka přes uši dostatečně slušné. Naopak transparentní režim na AirPods Pro je o něco lepší, než se podařilo Sony. Jinak se tyto sluchátka s potlačením hluku rozhodně vyrovnají těm nejlepším.

Jediné, co u modelu XM5 chybí a co měl předchozí model, je tlačítko optimalizace, které obsluhovalo funkci osobního optimalizátoru NC, který odebírá vzorky okolního hluku a potlačuje širší rozsah zvuků s odpovídajícími invertovanými frekvencemi. Zapnutí této funkce u modelu XM4 způsobí, že reproduktory sluchátek vysílají sérii tónů, které se odrážejí mezi mikrofony a analyzují tvar vaší hlavy, zjišťují, zda máte velké vlasy, nosíte brýle atd. Společnost Sony tvrdí, že to vše se nyní provádí automaticky a na pozadí, a nemohu říct, že by mi chyběla její ručně zapnutá inkarnace.

Vydrží hrát více jak den

Se zapnutým ANC vydrží bezdrátová sluchátka pracovat stejných 30 hodin jako XM4 a s vypnutým ANC 40 hodin (o 10 hodin více než předchozí model). Sony navíc zvýšilo rychlost v oblasti Power Delivery a nyní můžete získat 3 hodiny přehrávání z pouhých 3 minut na dodávané nabíječce USB-C. XM5 také podporují funkci multipoint, takže se můžete připojit ke dvěma zařízením najednou, ale stejně jako u XM4 nemůžete z nějakého důvodu používat tuto funkci a LDAC současně.

Sony WH-1000XM5 černá

Stejně jako u předchozích sluchátek řady WH-1000X se dvěma tlačítky na levém náušníku ovládá napájení a funkce potlačení šumu/okolního zvuku. Stejně jako dříve lze rychlým stisknutím tlačítka napájení aktualizovat úroveň nabití baterie a dlouhým stisknutím aktivovat párovací sekvenci. Pravý náušník má zadní stranu citlivou na dotyk, která reaguje na klepnutí a přejetí prstem a umožňuje ovládat přehrávání hudby, přeskakovat skladby, měnit hlasitost a vyvolat preferovaného hlasového asistenta. Stejně jako většina moderních dotykových ploch na sluchátkách ji lze použít i k přijímání hovorů.

Shrnutí

Společnost Sony WH-1000XM5 nemusela přepracovávat, ale faktem je, že tato sluchátka více odpovídají současnému duchu doby. Jsou elegantní, štíhlá a vypadají stylově a zároveň si zachovávají zvukový výkon, kterým se vlajkové lodě Sony proslavily. Celkově je změna designu pozitivní, ale pokud často cestujete, může vás odradit větší objem, který je spojen s tím, že sluchátka nejsou skládací.

Pokud již máte pár XM4, rozdíl mezi nimi a XM5 není takový, aby bylo nutné je upgradovat. Sony však navázala na úspěch předchozího modelu bez větších kompromisů, a pokud hledáte solidní pár vysoce výkonných sluchátek s potlačením hluku a odpovídajícím zvukem, lze je jen doporučit.