Sluchátka USB C nemusíte kupovat, stačí vám redukce

Sluchátka USB C jsou drahá, navíc mají omezené použití. Vyplatí se tedy spíše investovat do redukce, nebo si rovnou pořiďte moderní bezdrátová sluchátka.

Za všechno může Apple. Jeho iPhony jsou populární a jsou považovány nejen za nejvýkonnější smartphony na trhu, ale i ty nejoblíbenější. Revoluci způsobila už v roce 2008 jeho první generace, a každá další pak přidává nové technologické pokroky, které posléze ostatní výrobci víceméně přejímají.

 

Nejdřív 30pin, poté 3,5mm jack konektor

Nedá se ale říci, že každý razantní krok vidí uživatelé rádi. Když Apple přešel z 30pinového konektoru na Lightning, mnoho majitelů nových telefonů muselo kupovat i nové příslušenství, protože jednoduše nemohli použít to staré. To však byla doba iPhonu 5 a dnes zde máme iPhony 11, které stále Lightning používají. Čile se nicméně spekuluje o tom, jestli už generace 12 nebo až 13 přinese i konektor USB-C, který je již přítomen ve vrcholné řadě iPadů Pro.

Jedním z velkých rozhodnutí americké společnosti bylo i odstranění 3,5mm jack konektoru pro klasická sluchátka. To už udělal Apple u iPhonů 7. Aby své zákazníky vyloženě nerozhněval, přibaloval k zařízení i patřičnou redukci. Tento krok přišel proto, aby se zařízení stalo více voděodolné a především se ušetřilo nejen na konektoru ale i na vnitřním místě, kam se potřebovalo našlapat více jiných komponent. Nyní je situace o poznání horší, v balení nových iPhonů už totiž ani tu redukci nenajdete.

 

Sluchátka USB C nebo adaptér? Vítězem jsou bezdrátová sluchátka

Přibalená sluchátka však mají přímo Lightning konektor, takže je sice můžete s iPhonem použít, ale už ne s jiným zařízením (např. s počítači Mac). Svá 3,5mm sluchátka však bez redukce nepřipojíte. Pro mnohé uživatele ale bohužel tento trend převzali i ostatní výrobci, a tak Apple rozhodně není jediný, kdo už své telefony 3,5mm jack konektorem neosazuje. Pokud tedy vlastníte některý modernější telefon, pravděpodobně už má USB-C konektor a žádný 3,5mm konektor.

Chcete-li svá klasická sluchátka, která mají oproti těm obsaženým v balení mnoho benefitů (minimálně bývají rozhodně kvalitnější) i nadále s telefonem používat, musíte si pořídit redukci neboli adaptér. Ten od společnosti Cellularline vás vyjde na pořád přijatelných 299 Kč. Anebo se zcela oprostěte od všech kabelů a pořiďte si bezdrátová Bluetooth sluchátka. Ta jsou moderní i kvalitní zároveň. Více variant bohužel moc nemáte.