Sledování aplikací se dá snadno deaktivovat. Jak ho v iOS 14.5 vypnete?

Sledování aplikací je novou funkcí iOS 14.5. Ne každý ale chce, aby ho systém sledoval napříč aplikacemi a ty si předávaly informace o jeho chování. Jak funkci zablokovat?

Se spuštěním iOS 14.5 již aplikacím není povolen přístup k sledování inzerenta na vašem iPhonu, iPadu nebo Apple TV bez vašeho výslovného souhlasu, což udržuje vaše data v soukromí. Aplikace používají váš souhlas k tomu, aby vás sledovaly napříč různými aplikacemi a webovými stránkami, přičemž udržují přehled o vašich předvolbách a zvycích používání aplikací.

Sledování aplikací jen se souhlasem

Když chce aplikace použít váš souhlas, zobrazí se vyskakovací okno se zprávou o povolení sledování.

Když se zobrazí tato výzva, můžete zvolit možnost „Zeptat se aplikace na sledování,“ která blokuje veškerý přístup k vašemu reklamnímu identifikátoru, nebo „Povolit“, která aplikaci umožní přístup k informacím pro účely sledování. Aplikace mohou vysvětlit, proč chtějí přístup k souhlasu, ale reklamní průmysl do značné míry očekává, že většina lidí odmítne.

Pokud se nechcete vypořádat s těmito vyskakovacími okny z reklam a chcete všeobecně blokovat přístup k souhlasu o sledování, existuje nastavení ochrany osobních údajů, které vám to umožní. Následujte tyto kroky:

  • Jděte do aplikace Nastavení
  • Sjeďte trochu dolů a klepněte na Soukromí
  • Pak Sledování
  • Zde můžete povolit nebo odmítnou volbu Povolit aplikacím žádosti o sledování

V závislosti na vašem předchozím nastavení ochrany osobních údajů mohl být tento přepínač ve vašem zařízení již vypnutý. Pokud tomu tak nebylo, zajistí se, že se vám nezobrazí vyskakovací okna s požadavkem na sledování a že aplikace nebudou mít přístup k vašemu souhlasu.

Vývojáři jsou nyní povinni dodržovat pravidla ochrany osobních údajů společnosti Apple, takže pokud nemáte tento přepínač vypnutý, můžete očekávat, že uvidíte ještě několik dalších vyskakovacích oken od aplikací, které chtějí použít váš reklamní identifikátor pro účely cílení reklam.

Stojí za zmínku, že pravidlo proti sledování se také rozšiřuje na další metody sledování, takže vývojáři aplikací nemají povoleno vytvářet řešení, která jim umožní shromáždit dostatek dat o vašem zařízení k vytvoření profilu i bez souhlasu.

Pokud se z nějakého důvodu rozhodnete, že chcete zapnout sledování pro konkrétní aplikaci, ale máte zapnutou funkci automatického odmítnutí, můžete vyskakovací okno vrátit zpět vypnutím a opětovným stažením aplikace.

Zdroj: Macrumors.com