Safari 15 změnilo zobrazení otevřených panelů a uživatelům se to nelíbí

Safari 15 nabízí zcela přepracovaný vzhled otevřených panelů. Spoustě uživatelů se ale design nelíbí a stěžují si.

Kontroverzní nový design Safari 15 na Macu vedl ke stížnostem na způsob, jakým prohlížeč označuje, která karta je aktivní. Jak ukázal John Gruber ze serveru Daring Fireball, v předchozích verzích Safari nikdy neexistovala žádná nejasnost ohledně toho, která karta je aktivní. Ona aktivní karta je totiž zobrazena se světlejším stínováním, které odpovídá panelu nástrojů prohlížeče.

Safari 15 s jiným vzhledem karet

V Safari 15 však mají karty nový design podobný tlačítkům s kulatějším a jasnějším vzhledem. Apple také změnil své stínování karet, přičemž aktivní karta má nyní tmavší stínování a neaktivní karty mají světlejší stínování. Tato změna naštvala Grubera a další uživatele, o čemž svědčí i vlákno na síti Redditu s téměř 1 000 hlasy.

„Design je kontraintuitivní,“ napsal Gruber. „Jaký smysl má, že bez ohledu na vaše nastavení je aktivní karta vykreslena s menším kontrastem mezi názvem karty a pozadím než karty na pozadí? Aktivní karta by měla být ta, která se objeví.“

V okně Safari 15 se dvěma otevřenými kartami, zejména ze stejného webu, Gruber řekl, že určení, která karta je aktivní, je v podstatě hádankou. Gruber uznal, že je snazší rozeznat aktivní záložku, když jsou otevřeny více než dvě záložky, ale řekl, že záměna s přesně dvěma záložkami by měla být dostatečným důvodem pro zrušení změny designu.

„Nemůžu vám říct, kolikrát jsem kvůli tomu zavřel kartu, kterou jsem potřeboval,“ vyjádřil frustraci jeden uživatel Redditu.

Bohužel pro uživatele, kterým se nový design nelíbí, Apple neprovedl žádné změny ve stínování karet ani v beta verzi Safari 15.1, ani v nejnovější verzi experimentálního prohlížeče Safari Technology Preview.

Zdroj: Macrumors.com