Rychlonabíječka na mobil podporuje některý ze standardů rychlého nabíjení

Rychlonabíječka na mobil se většinou vyznačuje tím, že podporuje standard Quick Charge nebo Power Delivery. Co od takového zařízení čekat a jak rychle nabíjí?

Rychlé dobití telefonu je dnes častým požadavkem uživatelů. Nikomu se nechce čekat několik hodin, než se jeho miláček úplně nabije. Díky moderním standardům už ale nemusíte dlouho vyčkávat a stačí jen pár desítek minut, aby se telefon dostatečně nabil na použití na celý den. Technologie Quick Charge je jedna z těch, která výrazně zrychluje nabíjení.

Quick Charge už ve verzi 5

Americká společnost Qualcomm představila teprve nedávnou 5. generaci své technologie. Ta se ještě v telefonech neobjevuje, ale už ta předchozí, Quick Charge 4+ umožňuje mnohonásobně rychlejší dobití při stále bezpečném připojení.

V současnosti nejrozšířenější je stále Qucik Charge 3.0, které navyšuje oproti předchozí verzi rychlost, takže můžete v optimálním případě nabít telefon z 0 na 80 % za 35 minut. Přináší i podporu USB-C konektorů a podporují jej telefony různých značek. USB adaptér Quick Charge 3.0 tak zvládne doplnit energii telefonu na celý den i za půl hodiny. A to už se jistě vyplatí.

4. generace Quick Charge nese heslo „5 for 5“, což znamená, že za 5 minut dodá zařízení energii na 5 hodin použití. A 50 % energie se doplní za pouhých 15 minut. Nejmodernější používaná verze QC4+ je pak ještě o 15 % rychlejší, nabíjení negeneruje tolik tepla a je o 30 % efektivnější.

Rychlonabíječka na mobil s Power Delivery

Apple ve svých produktech Power Delivery podporuje a díky němu můžete své iPhony, iPady nebo MacBooky nabíjet opravdu rychle. V současnosti dokáží nové iPhony být nabíjené výkonem až 18 W. V budoucnu ale nebude problém i vyšší výkon, který je teoreticky v současných podmínkách možný navýšit až na 100 W. V takovém případě bude možné telefon nabít do plna za doslova pár minut.

Výběr zařízení s podporou Power Delivery je opravdu velký. Pokud máte telefon s tímto standardem, obvykle můžete nabíjet výkonem kolem 10 - 20 W, v některých případech už dokonce i 45 W a více. K tomu potřebujete kompatibilní USB nabíječku s Power Delivery. Ta pak dokáže dobíjet i tablety a často zvládne i větší zařízení jako jsou přenosné počítače. Třeba takový 16palcový MacBook Pro dobijete i USB nabíječkou Satechi 108W Dual.