Rychlé nabíjení iPhone využijte také z Mac adaptéru

Rychlé nabíjení iPhone zvládne dobít za 30 minut o 50 % energie. Apple uvádí, že je k tomu potřeba 20W napájecí adaptér. Jde ale rychle dobíjet i jinak?

Doporučení pro rychlé nabíjení iPhonu nebo iPadu často zahrnují zakoupení 20W napájecího adaptéru od Applu nebo podobného od třetí strany. Doporučit tak můžeme například Joyroom PD20W nebo DuxDucis C50. Co ale použít USB-C nabíječku s vyšším výkonem z MacBooku Pro nebo MacBooku Air? Podívejte se, které iPhony a iPady můžete rychle nabíjet pomocí nabíječek od Applu pro MacBooky nebo podobných nabíječek třetích stran.

Rychlé nabíjení iPhone bleskurychle dobije

Rychlé nabíjení nabízí dobití přibližně 50 % baterie za 30 minut. Ale nákup nového USB-C kabelu na Lightning a 20W nabíjecího adaptéru od Applu stojí 1 180 Kč. Možnosti třetích stran stojí méně, ale co takhle použít něco, co už máte doma?

Dobrou zprávou je, že moderní iPhony a iPady fungují se všemi nabíječkami MacBooků s USB-C až do 96W modelu (Apple výslovně nedoporučuje používat svou 140W USB-C nabíječku s iPhonem a iPadem).

I když to může znít riskantně, je bezpečné používat Apple nabíječky s vyšším výkonem. Jaký výkon totiž iPhone nebo iPad dostává, rozhoduje váš iPhone nebo iPad, nikoli nabíječka. Apple dokonce provádí vlastní testování celé řady svých napájecích USB-C adaptérů.

Apple adaptéry

Je také dobré vědět, že v závislosti na aktuální kapacitě baterie bude vaše zařízení odebírat různou úroveň energie. Například baterie na 10 % bude odebírat více energie než baterie na 80 %.

Rychlé nabíjení iPhonu a iPadu pomocí nabíječek z MacBooku?

Apple uvádí, že následující zařízení se systémem iOS jsou kompatibilní s jeho 18W, 20W, 29W, 30W, 61W, 87W a 96W adaptéry pro rychlé nabíjení:

  • iPhone 8/8 Plus a novější
  • iPad Pro 12,9" (1. generace a novější)
  • iPad Pro 11palcový (1. generace a novější)
  • iPad Pro 10,5palcový
  • iPad Air 3. generace a novější
  • iPad mini 5. generace a novější

Apple také říká, že můžete použít jeho USB-C kabel na Lightning nebo že bude fungovat i srovnatelný napájecí adaptér USB-C třetí strany, který podporuje USB Power Delivery (USB-PD).

Pokud hledáte flexibilnější USB-C nabíječku nebo chcete další porty, Satechi 30W Wall Charger má navíc ještě jeden USB port nebo Satechi 108W Dual TYPE-C PD, která disponuje rovnou čveřicí různých portů.

Vzhledem k tomu, že iPhone 13 Pro Max dokáže odebírat až 27 W energie, použití napájecích adaptérů s výkonem 30 W+ vám zajistí nejrychlejší nabíjení.