iPhone 13 vs. iPhone 13 Pro - Vzít ten nejlepší nebo ušetřit?

iPhone 13 vs. iPhone 13 Pro - to je souboj dvou nejnovějších Apple telefonů. Levnějšího, ale stále velmi dobře vybaveného a Pro verze se všemi novinkami. Který se vzhledem k ceně vyplatí koupit?

Na podzim v roce 2021 Apple představil iPhone 13 a iPhone 13 Pro jako nástupce iPhonu 12 a iPhonu 12 Pro. Novinky přišly s menším výřezem, čipem A15 Bionic, delší výdrží baterie, výrazně vylepšenými fotoaparáty a novými barevnými variantami napříč řadou.

Cena iPhonu 13 začíná na 22 990 Kč, zatímco cena iPhonu 13 Pro začíná na 28 990 Kč. Vzhledem k tomu, že nejnovější iPhony sdílejí velké množství funkcí, měli byste zvážit koupi levnějšího modelu, abyste ušetřili, nebo se rozhodnout pro špičkový model Pro? Náš průvodce vám pomůže odpovědět na otázku, jak se rozhodnout, který z těchto dvou iPhonů je pro vás nejlepší.

iPhone 13 vs. iPhone 13 Pro porovnání

Apple iPhone 13 a iPhone 13 Pro mají většinu funkcí, jako je velikost displeje, procesor a 5G připojení, společnou. Apple uvádí tyto stejné vlastnosti iPhonu 13 a iPhonu 13 Pro.

Stejné funkce:

  • 6,1palcový displej Super Retina XDR s rozlišením 2532 × 1170 pixelů a jemností 460 ppi, s funkcemi HDR, True Tone, P3 Wide Color a Haptic Touch
  • O 20 % menší výřez
  • Ověřování pomocí Face ID
  • Čip A15 Bionic a nový 16jádrový procesor Neural Engine
  • Sub-6GHz 5G připojení (a mmWave v USA)
  • 12Mpx ultraširokoúhlý a širokoúhlý fotoaparát s optickou stabilizací obrazu s posunem snímače a 2× optickým zoomem
  • Fotografické funkce včetně fotografických stylů, portrétního režimu, nočního režimu, funkce Deep Fusion, Smart HDR 4 a dalších funkcí
  • Video funkce včetně filmového režimu v rozlišení 1080p při 30 snímcích za sekundu, záznamu videa Dolby Vision HDR v rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu, časosběrného režimu, Noční režim a dalších funkcí
  • 12Mpx přední fotoaparát TrueDepth s clonou ƒ/2,2 a funkcemi včetně Retina blesku, fotografických stylů, portrétního režimu, nočního režimu, Smart HDR 4, filmového režimu v rozlišení 1080p při 30 snímcích za sekundu, záznamu videa HDR s technologií Dolby Vision v rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu a dalších funkcí
  • Přední sklo Ceramic Shield
  • Odolnost proti prachu a vodě podle normy IP68 až do hloubky 6 metrů po dobu až 30 minut
  • Kompatibilní s příslušenstvím MagSafe a bezdrátovými nabíječkami
  • K dispozici ve variantách s 128GB, 256GB a 512GB úložištěm
  • Konektor Lightning

Z rozpisu Applu vyplývá, že iPhony sdílejí velké množství důležitých funkcí, ale mezi iPhonem 13 a iPhonem 13 Pro jsou některé klíčové rozdíly, včetně ProMotion displeje, LiDAR skeneru a teleobjektivu fotoaparátu.

Rozdíly:

iPhone 13 iPhone 13 Pro
Konstrukce z leteckého hliníku Konstrukce z chirurgické nerezové oceli
Váží 174 gramů Hmotnost 204 gramů
6,1palcový Super Retina XDR displej s maximálním jasem 800 nitů 6,1palcový Super Retina XDR displej s maximálním jasem 1 000 nitů a ProMotion s obnovovací frekvencí až 120 Hz
Čip A15 Bionic se 4jádrovým GPU Čip A15 Bionic s 5jádrovým GPU
4 GB operační paměti 6 GB operační paměti
Výdrž baterie až 19 hodin (při přehrávání videa) Výdrž baterie až 22 hodin (při přehrávání videa)
12MP fotoaparáty ƒ/2,4 - ultraširokoúhlý a ƒ/1,6 širokoúhlý 12MP fotoaparáty s ultraširokoúhlým objektivem ƒ/1,8, širokoúhlým objektivem ƒ/1,5 a teleobjektivem ƒ/2,8
2x optický zoom a digitální zoom až 5x 3x optický zoom při přiblížení, 2x optický zoom při oddálení, 6x rozsah optického zoomu a digitální zoom až 15x
K dispozici v barvách Hvězdně bílý, Temně inkoustový, Modrý, Růžový, Zelený a PRODUCT(RED) K dispozici v Horsky modré, Zlaté, Grafitově šedé, Stříbrné a Alpsky zelené barvě
K dispozici ve variantách s úložištěm 128 GB, 256 GB a 512 GB K dispozici ve variantách s úložištěm 128 GB, 256 GB, 512 GB a 1 TB
Portréty v režimu Apple ProRAW a nočním režimu
Záznam videa ve formátu ProRes až do rozlišení 4K při 30 snímcích za sekundu
Skener LiDAR pro portréty v nočním režimu, rychlejší automatické ostření při slabém osvětlení a zážitky s rozšířenou realitou nové úrovně

Přečtěte si ještě více podrobností a zjistěte, co přesně oba iPhony nabízejí.

Design a barvy

iPhone 13 i iPhone 13 Pro mají stejný hranatý design s plochými hranami po stranách, který byl poprvé představen s řadou iPhone 12. Nejvýraznějším vizuálním rozdílem mezi oběma zařízeními je rozdílné použití materiálů a povrchových úprav.

iPhone 13

iPhone 13 používá na hranách eloxovaný hliník letecké kvality a na zadní straně jeden kus leštěného skla, zatímco iPhone 13 Pro používá na hranách leštěnou nerezovou ocel chirurgické kvality a na zadní straně jeden kus matného skla. Rozměry obou zařízení jsou stejné, ale iPhone 13 je o 30 gramů lehčí díky použití hliníku namísto mnohem těžší nerezové oceli.

Obě zařízení také používají zcela odlišné barevné palety. iPhone 13 je k dispozici v barvách PRODUCT(RED), Starlight, Midnight, Blue, Pink a Green, zatímco iPhone 13 Pro je k dispozici v barvách Graphite, Gold, Silver, Sierra Blue a Alpine Green.

iPhone 13 Pro

iPhone 13 Pro se hlásí k luxusnějšímu vzhledu a těžšímu, na dotek příjemnému pocitu v ruce, ale iPhone 13 stále vypadá jako prémiové zařízení s rozmanitější škálou barevných možností. Vzhledem k tomu, že designy jsou podobné a liší se pouze barevnými variantami, materiály a konfigurací zadního fotoaparátu, bude preference iPhonu 13 nebo iPhonu 13 Pro záviset na osobním vkusu.

ProMotion displej

iPhone 13 Pro je vybaven technologií ProMotion, kterou Apple původně představil v roce 2017 u iPadu Pro a která nabízí adaptivní obnovovací frekvenci od 10 Hz do 120 Hz. To znamená, že obnovovací frekvence displeje se mění podle toho, co je na obrazovce. Displej iPhonu 13 Pro je také schopen při běžném používání bez HDR nabídnout o 200 nitů vyšší jas než iPhone 13.

Při prohlížení statických webových stránek bude zařízení používat nižší obnovovací frekvenci, ale při hraní her, sledování sportovních přenosů nebo posouvání obsahu se obnovovací frekvence zvýší, aby poskytovala plynulejší zážitek. Technologie ProMotion je dokonce schopna zrychlovat a zpomalovat snímkovou frekvenci tak, aby odpovídala rychlosti posouvání uživatele po obrazovce.

Apple ProMotion

iPhone 13 technologií ProMotion nedisponuje, ale pro většinu uživatelů to není zásadní funkce. iPhone 13 Pro je prvním iPhonem, který je touto technologií vybaven, všechny ostatní dosavadní iPhony mají displej s neměnnou a nižší maximální obnovovací frekvencí. To znamená, že displej iPhonu 13 stále poskytuje dobrý a známý zážitek, a ti, kteří si 120Hz displej na zařízení v minulosti neužili, pravděpodobně nebudou mít pocit, že by o něco přicházeli.

Kamery a LiDAR

Hlavním rozdílem mezi iPhonem 13 a iPhonem 13 Pro je vybavení zadního fotoaparátu. iPhone 13 má duální 12MP systém fotoaparátů s ultraširokoúhlým a širokoúhlým objektivem. Naproti tomu iPhone 13 Pro má trojitou sestavu fotoaparátů, která přidává teleobjektiv. Díky teleobjektivu dokáže iPhone 13 Pro také třikrát opticky přiblížit scénu, což iPhone 13 zcela postrádá. Je také schopen digitálně přiblížit desetkrát více než iPhone 13.

iPhone 13 LiDAR

Každý objektiv iPhonu 13 Pro má větší clonu než iPhone 13, aby propustil více světla. Konkrétně je to ƒ/1,8 pro ultraširokoúhlý a ƒ/1,5 pro širokoúhlý objektiv oproti ƒ/2,4 ultraširokoúhlého a ƒ/1,6 širokoúhlého fotoaparátu iPhonu 13, což by mělo zajistit lepší kvalitu obrazu.

iPhone 13 Pro také umí pořizovat fotografie ve formátu Apple ProRaw a nahrávat video ve formátu 4K ProRes při 30 fps, což jsou formáty souborů, které plně využívají zadní fotoaparáty zařízení. Tyto funkce jsou určeny profesionálním fotografům a kameramanům, takže uživatelé s pracovními postupy, kteří mohou tyto formáty dobře využít, by si měli iPhone 13 Pro pořídit. Pro drtivou většinu uživatelů se formáty ProRAW a ProRes pravděpodobně vůbec nevyužijí, takže iPhone 13 je vhodnější volbou.

Kromě toho má iPhone 13 Pro v zadní soustavě fotoaparátů skener LiDAR, který přesně mapuje prostředí a hloubku. Díky tomu může iPhone 13 Pro pořizovat portrétní fotografie v nočním režimu a nabízí vylepšené zážitky s rozšířenou realitou.

iPhone 13 Pro jednoznačně nabízí schopnější, profesionálněji zaměřený a plně vybavený fotoaparát, takže uživatelé, kteří upřednostňují maximální kvalitu a řadu fotografických a video funkcí, by si měli pořídit dražší zařízení. Kromě teleobjektivu však řada těchto funkcí, jako je ProRAW, ProRes a LiDAR, nebude pro většinu uživatelů důležitá. Pro většinu lidí bude vybavení fotoaparátu iPhonu 13 více než dostatečné pro pořizování vynikajících fotografií a videí a stále nabízí řadu praktických a snadno použitelných funkcí fotoaparátu, jako jsou Noční režim, režim Portrét a Deep Fusion.

Apple A15 Bionic

Jak iPhone 13, tak iPhone 13 Pro obsahují nejnovější čip Apple A15 Bionic, který nabízí mírné zlepšení výkonu oproti loňskému čipu A14. Zatímco čipy v obou iPhonech jsou stejné, GPU v iPhonu 13 Pro obsahuje jedno jádro navíc. Uživatelé proto mohou od iPhonu 13 Pro očekávat o něco vyšší výkon při činnostech, jako je hraní her nebo střih videa.

Apple A15 Bionic

Procesor A15 v iPhonu 13 Pro je také spárován s o 2 GB větší operační pamětí než standardní iPhone 13, což znamená, že by měl být schopen udržet v daném okamžiku aktivních více panelů prohlížeče a aplikací na pozadí.

Výdrž baterie

Při přehrávání videa nabízí iPhone 13 Pro o 3 hodiny delší výdrž baterie než iPhone 13 a při streamování videa o 5 hodin navíc. Z hlediska výdrže baterie má iPhone 13 Pro oproti iPhonu 13 jasnou výhodu a uživatelé, kteří potřebují absolutní maximum dostupné výdrže baterie v tomto provedení, by si proto měli vybrat model vyšší třídy.

Možnosti úložiště

Modely iPhone 13 a iPhone 13 Pro jsou k dispozici s 128GB, 256GB a 512GB úložištěm, ale iPhone 13 Pro je k dispozici také s 1TB úložištěm za 44 390 Kč.

Uživatelé, kteří již snadno zaplní menší úložné kapacity hudbou, aplikacemi a filmy, si možná raději pořídí iPhone 13 Pro, protože nabízí mnohem větší maximální možnost ukládání. Kapacita 1 TB je pravděpodobně určena spíše profesionálům, kteří hodlají ukládat velké soubory ProRes, ale mohla by se hodit každému, kdo má dostatečně velké knihovny podcastů, fotografií nebo her.

Další možnosti výběru iPhonu

Stojí za zmínku, že iPhone 13 mini nabízí stejnou sadu funkcí jako iPhone 13 za 19 990 Kč. Jen má kompaktnější design, 5,4palcový displej a o něco kratší výdrž baterie - 17 hodin (při přehrávání videa). Stejně tak iPhone 13 Pro Max odráží sadu funkcí iPhonu 13 Pro, ale s větším designem, 6,7palcovým displejem a delší 28hodinovou výdrží baterie (při přehrávání videa) za cenu od 31 990 Kč.

iPhone 12

Pokud máte pocit, že iPhone 13 je mírně nad váš rozpočet, a nepotřebujete nejnovější čip A15 ani nejpokročilejší fotoaparáty, můžete zvážit iPhone 12. iPhone 12 v širokém měřítku používá stejný design jako iPhone 13, má stejnou velikost displeje 6,1 palce a jeho cena začíná na 19 990 Kč. Čip A14 Bionic, 17hodinová výdrž baterie a duální fotoaparát iPhonu 12 jsou stále velmi schopné pro každodenní použití a zařízení sdílí drtivou většinu nejuniverzálnějších funkcí iPhonu 13, jako je 5G připojení, noční režim, MagSafe a voděodolnost IP68.

 

Závěrečný verdikt

Celkově lze říci, že iPhone 13 Pro nabízí oproti iPhonu 13 jasný pokrok, zejména pokud jde o materiály, displej a zadní fotoaparáty. Cena iPhonu 13 Pro je o 6 000 Kč vyšší než cena iPhonu 13 a pro mnoho lidí bude obtížné ospravedlnit dodatečnou cenu jen kvůli vylepšení displeje, fotoaparátu, baterie a designu, které nijak výrazně nemění každodenní používání zařízení. Ti, kdo se rozhodnou pro iPhone 13 Pro, budou hledat nejprémiovější a nejvybavenější iPhone, který nabízí nejlepší možné zážitky a schopnosti ve všech oblastech, nebo budou mít zájem o specifické funkce, jako je ProMotion, teleobjektiv nebo natáčení videa v ProRes.

Vzhledem k tomu, že oba telefony sdílejí velkou většinu funkcí, včetně designu, OLED Super Retina XDR displeje, 5G připojení, čipu A15 Bionic a MagSafe, je těžké aktivně doporučit dražší model. Vzhledem k tomu, že vylepšení iPhonu 13 Pro jsou specifická a nijak obrovsky nemění každodenní interakci se zařízením, většina lidí by si měla pořídit iPhone 13.