Jak můžete natočit prostorové video na Vision Pro pomocí iPhone 15 Pro

Společnost Apple přidala do iPhonu 15 Pro a iPhonu 15 Pro Max možnost nahrávat prostorové video jako součást iOS 17.2. Zde se dozvíte, jak nahrávat video, které si můžete prohlédnout na Apple Vision Pro.

Náhlavní souprava Apple Vision Pro, která má být k dispozici začátkem roku 2024, poskytne uživatelům možnost nahrávat a prohlížet Spatial Video, tedy formát, který lze prohlížet s 3D efektem. Na samotné náhlavní soupravě se bude nahrávat pomocí první trojrozměrné kamery společnosti Apple.

Před vydáním Apple Vision Pro poskytuje Apple potenciálním majitelům možnost vytvářet záznamy Spatial Video v předstihu, a to pomocí iPhonu 15 Pro a iPhonu 15 Pro Max. V rámci aktualizace 17.2 mají nyní majitelé iPhonů možnost pořizovat video pomocí tohoto formátu na svých zařízeních.

Co je prostorové video?

Prostorové video je stereoskopické video pořízené pomocí více senzorů. V případě iPhonu 15 Pro a iPhonu 15 Pro Max to znamená, že iPhone používá hlavní i ultraširokoúhlou kameru na zadní straně.

Záběry jsou následně zpracovány pomocí různých pokročilých výpočetních fotografických technik a komprese HEVC, která z nich vytvoří prostorové video.
Tato videa pak lze sledovat na náhlavní soupravě Apple Vision Pro, která je doplněna hloubkovým efektem, když uživatelé pohybují hlavou vzhledem k přehrávanému videu. Vzniká tak dojem, že je video nahrané ve 3D.

Na iPhony se nahrávají v rozlišení 1080p při 30 snímcích za sekundu ve standardním dynamickém rozsahu. Jedna minuta záznamu prostorového videa podle společnosti Apple spotřebuje přibližně 130 MB úložného prostoru.

Nahrávání lze sice provádět na iPhonu, ale výsledné prostorové video nelze sledovat ve 3D pomocí chytrého telefonu, protože to je možné pouze pomocí aplikace Apple Vision Pro. Spatial Video lze stále sledovat ve 2D pomocí displeje iPhonu a sdílet s ostatními stejně jako běžné videoklipy.

Jak povolit prostorové nahrávání videa na iPhone 15 Pro a Pro Max

  • Otevřete Nastavení.
  • Vyberte možnost Fotoaparát.
  • Klepněte na Formáty.
  • Povolte přepínač vedle položky Prostorové video pro Apple Vision Pro.

Jak nahrávat prostorové video na iPhone 15 Pro a Pro Max

  • Po zapnutí funkce Prostorové nahrávání videa otevřete aplikaci Fotoaparát.
  • Vyberte možnost Video.
  • Klepněte na ikonu ve spodní části obrazovky, která vypadá jako náhlavní souprava Apple Vision Pro při pohledu zepředu. Když je vybrána, změní barvu na žlutou.
  • Klepněte na nahrávání jako u běžného videa. Vedle časovače se zobrazí červená ikona zobrazující ikonu náhlavní soupravy Apple Vision Pro.
  • Nahrávání ukončíte opětovným klepnutím na tlačítko nahrávání.

Nahrané video se zobrazí v aplikaci Fotografie stejně jako jakékoli jiné 2D video a lze jej okamžitě zobrazit ve 2D. Bude se také synchronizovat napříč vaším hardwarem pomocí iCloudu, včetně Apple Vision Pro při jeho vydání.

Tipy pro natáčení prostorového videa

Zatímco typické 2D nahrávání je jednoduché, technická omezení prostorového videa znamenají, že se musí nahrávat určitým způsobem.

Mezi tipy společnosti Apple pro nahrávání Spatial Video patří udržování iPhonu ve stabilní a vodorovné poloze v orientaci na šířku a také používání rovnoměrného a jasného osvětlení. Doporučuje také snímat objekty ve vzdálenosti od tří do osmi metrů od kamer, aby se maximalizoval 3D efekt.