OLED iPad dostane a s ním i nové MacBooky už příští rok

OLED iPad má obdržet už příští rok. Po vzoru iPhonů, které OLED displeje využívají už několik let, se tak dočká i Apple tablet a s ním údajně také MacBook.

Apple plánuje vydat nové modely iPadů a MacBooků s OLED displeji v roce 2022. Server DigiTimes uvádí zdroje z dodavatelského řetězce, ale zatím nejsou známy žádné další podrobnosti.

OLED iPad Pro a MacBook Pro

Apple postupně navyšuje produkci OLED displejů, počínaje hodinkami Apple Watch v roce 2015. O dva roky později se iPhone X stal prvním Apple telefonem s OLED displejem a kalifornská firma od té doby rozšířila technologii displeje napříč celou řadou iPhone 12. OLED displeje mají oproti LCD několik výhod, včetně vyššího jasu, vylepšeného kontrastu s hlubší černou, širších pozorovacích úhlů a dalších.

Macy a iPad Pro stále používají LCD, možná částečně kvůli tomu, že výroba velkých OLED displejů je nákladná. Špičkové OLED televizory často stojí desítky tisíc korun, přičemž verze s LCD panely se stejnou velikostí obrazovky mají obvykle mnohem nižší cenu.

iPad OLED

V listopadu korejský web The Elec uvedl, že Apple plánuje vydat nové modely iPad Pro s OLED displeji ve druhé polovině roku 2021, a tvrdil, že Samsung a LG již jsou v procesu vývoje displejů. Na tuto spekulaci však brzy navázala poznámka od analytiků společnosti Barclays, podle níž se iPad s OLED displejem nejeví pro letošní rok reálně.

Mini-LED jako mezistupeň

Ve zprávě Barclays se uvádí, že iPad s OLED displejem bude uveden nejdříve do roku 2022. Informace se zakládají na rozhovorech s asijskými dodavateli. Za předpokladu, že Apple skutečně plánuje vydat modely iPadů a MacBooků s OLED displeji, jeví se rok 2022 o mnoho pravděpodobněji. Letos by totiž americká společnost měla vydat iPady a MacBooky s Mini-LED podsvícením a určitě se nebude během jednoho roku technologie displeje opět měnit.

Vzhledem k tomu, že displeje s podsvícením Mini-LED nabízejí mnoho stejných výhod jako OLED, jako je vysoký jas a vysoký kontrast, jednou z možností je, že Apple nakonec použije kombinaci obou zobrazovacích technologií v celé své sestavě iPad a Mac. Samozřejmě nabídne různé varianty, OLED bude dražší, Mini-LED zase dostupnější.

Přesné plány Applu se teprve ukáží, ale stále se objevují důkazy o tom, že OLED displeje budou v určité kapacitě zapojeny během příštího roku nebo dvou.

Zdroj: Macrumors