Obal na MacBook Air 13 nevyhazujte. Pouzdro už ale nevyužijete

Obal na MacBook Air 13 poskytne nejen potřebnou ochranu proti škrábancům, pokud často cestujete, ale i při pádu. Hodí se i ten z předchozí generace. 

Nový MacBook Air byl představen loni na podzim na speciální akci, kterou Apple pořádal v srdci New Yorku. Je osazený 13,3palcovým displejem s LED podsvícením a technologií IPS, přičemž jeho rozlišení činí 2 560 × 1 600 bodů při 227 pixelech na palec a to s podporou miliónů barev. Poměr stran je tedy 16:10. Oproti předchozí generaci tak nabízí až o 48 procent více barev.

Obsažený 1,6GHz procesor je dvoujádrový Intel Core i5 (Turbo Boost až 3,6 GHz) se 4 MB mezipaměti L3. SSD úložiště startuje na 128 GB, operační paměť RAM pak na 8GB – jedná se o 2 133MHz paměti LPDDR3. Grafika je Intel UHD Graphics 617. Chcete-li, skrze Thunderbolt 3 port můžete k počítači připojit i externí grafiku. Vydrží až 12 hodin bezdrátového prohlížení webu, až 13 hodin přehrávání filmů z iTunes, výdrž v pohotovosti je pak 30 dní.

 

Starý obal na MacBook Air 13 nevyhazujte

Oproti svému předchůdci se razantně zmenšily i rozměry. Maximální výška je 156 mm, šířka pak činí 304,1 mm, hloubka 212,4 mm. Hmotnost se zastavila na 1,25 kilogramech. Přítomná FaceTime kamera má rozlišení 720p, Wi-Fi je specifikace 802.11ac, Bluetooth 4.2. Nechybí stereo reproduktory, tři mikrofony, nebo 3,5mm sluchátkový vstup. Pokud tedy již vlastníte obal na MacBook Air 13 předchozí generace, směle jej můžete používat i s touto novinkou. Chcete-li si ale přece jen pořídit nový, nabídka je poměrně široká.

Motýlková klávesnice je zde již ve své třetí generaci, nechybí ji ani Touch ID. Proto je zde také integrován bezpečnostní čip Apple T2. Force Touch trackpad pak rozpoznává přítlak a samozřejmě i Multi‑Touch gesta, navíc je o celých 20 procent větší, než u modelu z předchozích let.

 

Unikátní recyklované materiály

Apple pro tento počítač vytvořil slitinu hliníku, která má stejné vlastnosti z hlediska pevnosti, odolnosti a kvality povrchu a přitom se na její výrobu nemusí těžit žádné nové suroviny. Vyrábí se totiž z hoblin už použitého hliníku, které procházejí přetavením. Jedná se tím o nejekologičtější Mac ze všech. I tak ale nemusíte stát zrovna o to, abyste si jej poškrábali. Stejně jako 12“ MacBook totiž i Air seženete ve třech poutavých barevných provedeních – zlaté, stříbrné a vesmírně šedé. 

Když se dá říci, že obal na MacBook Air 13 z předchozí generace v podobě nějaké brašny bude sedět i na novinku, rozhodně to neplatí i pro pouzdro na MacBook Air 13. Díky razantní změně tvaru a rozměrů budete muset sáhnout po nějakém novém, pokud si jej hned nechcete odřít. Nepříjemné totiž mohou být i různé vlásečnice, když se vám do brašny dostane zrnko písku. Polykarbonátové pouzdro je navíc decentní, tenké, lehké, ale i maximálně praktické. Pořád přitom zabezpečuje dostupnost všech portů a nebrání ani chlazení počítače. Vyjde přitom na pouhých 500 Kč.