Novinky v iOS 17.3 nabídnou významnou aktualizaci systému

Společnost Apple dnes vydala iOS 17.3, významnou aktualizaci operačního systému iOS pro iPhone, která přidává ochranu před odcizením zařízení, společné playlisty Apple Music a několik dalších zajímavých funkcí.

Ochrana odcizených zařízení

Začátkem tohoto roku se objevily zprávy o sérii krádeží iPhonů, kdy zloděj špehoval oběť, aby se dozvěděl přístupový kód iPhonu, a pak zařízení ukradl, což vedlo k vybití bankovních účtů, ukradeným heslům a nedohledatelnému iPhonu.

Jako řešení zařadila společnost Apple do systému iOS 17.3 funkci ochrany ukradeného zařízení, která zvyšuje bezpečnost. Pokud se zloděj dostane k vašemu iPhonu i k vašemu přístupovému kódu, ochrana odcizeného zařízení zabrání úplné katastrofě. Se zapnutou ochranou odcizeného zařízení vyžaduje přístup k heslům v iCloud Klíčence, vypnutí ztraceného režimu, vymazání obsahu a nákupy v Safari biometrické ověření pomocí Face ID nebo Touch ID.

Úkony jako změna hesla Apple ID vyžadují Face ID a mají hodinovou bezpečnostní prodlevu. Pokud byste se tedy vy (nebo někdo jiný) pokusili změnit přihlašovací údaje k Apple ID, museli byste se ověřit pomocí Face ID a pak hodinu počkat, než bude možné heslo aktualizovat. Tyto čekací lhůty se nevyžadují, pokud jste na důvěryhodném místě, například doma nebo v práci.

Akce vyžadující Face ID/Touch ID se zapnutou ochranou odcizených zařízení

  • Zobrazení/použití hesel nebo přístupových klíčů uložených v iCloud Klíčence
  • Podání žádosti o novou Apple Card
  • Zobrazení virtuální karty Apple Card
  • Vypnutí režimu ztráty
  • Vymazání veškerého obsahu a nastavení
  • Provádění určitých akcí s Apple Cash a spořením v aplikaci Peněženka
  • Používání platebních metod uložených v Safari
  • Použití iPhonu k nastavení nového zařízení

Všimněte si, že tyto akce nemají zálohu přístupového kódu, takže nemůžete použít přístupový kód, abyste se vyhnuli použití Face ID nebo Touch ID.

Akce vyžadující 1hodinovou prodlevu s povolenou ochranou odcizených zařízení

Mezi akce, které vyžadují biometrické ověření a mají jednohodinové zpoždění zabezpečení, patří následující:

  • Změna hesla Apple ID
  • Aktualizace vybraných nastavení zabezpečení účtu Apple ID, včetně přidání nebo odebrání důvěryhodného zařízení, důvěryhodného telefonního čísla, klíče pro obnovení nebo kontaktu pro obnovení.
  • Změna přístupového kódu iPhonu
  • Přidání nebo odebrání Face ID nebo Touch ID
  • Vypnutí funkce Najít
  • Vypnutí ochrany odcizených zařízení

Ochrana odcizených zařízení je k dispozici na všech iPhonech se systémem iOS 17, tedy i na iPhonech XS a novějších. Jedná se o funkci opt-in, kterou lze zapnout v aplikaci Nastavení tak, že přejdete na Face ID a kód a zapnete Ochranu odcizeným zařízení.

Společné seznamy skladeb Apple Music

Apple v iOS 17.3 představil společné seznamy skladeb Apple Music. Pomocí této funkce můžete vzít některý ze svých stávajících seznamů skladeb nebo vytvořit nový a pak pozvat ostatní, aby se k němu připojili a přidávali skladby a poslouchali seznam skladeb. Pozvat můžete přátele, členy rodiny a další osoby, které sdílejí vaše hudební preference, a zdá se, že počet osob, které mohou přispět, není omezen.

Chcete-li použít funkci spolupráce, přejděte v aplikaci Apple Music na seznam skladeb a klepněte na ikonu osoby. Budete moci vygenerovat odkaz, který můžete poslat ostatním, a všichni pozvaní budou mít k playlistu přístup. Je zde možnost schválit každou osobu, která se připojí, a pokud ji necháte vypnutou, otevře se pouze každému, kdo má odkaz.

Osoba, která vytvořila seznam skladeb, může kdykoli odebrat lidi, odstranit skladby a vypnout spolupráci.

Apple v iOS 17.3 přidal také elegantní funkci emoji reakce, která umožňuje posluchačům přidat emoji k jakékoli přehrávané skladbě a vyjádřit tak své pocity z ní. K dispozici jsou standardní možnosti rychlého přístupu k emoji, jako je srdíčko a palec nahoru, ale pomocí tlačítka "+" lze přidat jakýkoli emoji.

Když posloucháte skladbu v seznamu skladeb, která obsahuje reakce emoji přidané lidmi, kteří na seznamu skladeb spolupracovali, tyto emoji se animují, jakmile se skladba začne přehrávat.

AirPlay 2 v hotelech

Vybrané hotely nyní podporují streamování obsahu z iPhonu, iPadu nebo Macu přímo do hotelu kompatibilního s AirPlay. Funkce je navržena tak, abyste mohli sledovat obsah streamovacích služeb, aniž byste se museli přihlašovat k hotelovému televizoru pomocí svých přihlašovacích údajů.

AppleCare

V aplikaci Nastavení se v části Obecné v sekci AppleCare a záruka zobrazuje pokrytí AppleCare pro všechna zařízení přihlášená pomocí vašeho Apple ID.

Detekce nehod

Společnost Apple dále optimalizovala funkci detekce nárazu, která je k dispozici v modelech iPhone 14 a iPhone 15. Společnost Apple funkci Crash Detection neustále vylepšuje, aby se neaktivovala při činnostech, které způsobují pohyb podobný autonehodě.

Seznamy televizních pořadů a filmů

Se systémy iOS 17.2 a iPadOS 17.2 přestala společnost Apple umožňovat nákup televizních pořadů a filmů pomocí aplikace iTunes Store. Seznamy přání iTunes Store se staly nešťastnou obětí tohoto přechodu a staly se přístupnými.

Uživatelé, kteří byli naštvaní, že přišli o pečlivě sestavené seznamy přání, mají nyní v aktualizacích iOS 17.3 a iPadOS 17.3 k těmto informacím opět přístup. Společnost Apple přidala novou možnost "Přejít na seznam přání", aby si uživatelé mohli zkopírovat seznamy sledovaných filmů a televizních pořadů.