16 nových funkcí, které nabídne nový iPhone 16

Do vydání iPhonu řady 16 zbývá nejméně 10 měsíců, přesto se o těchto zařízeních šíří již 16 zvěstí. Níže jsme shrnuli všechny nové funkce a změny, které se od nového Apple telefonu čekají.

Pro řadu iPhone 16 se od listopadu 2023 hovoří o následujících klíčových změnách:

  • Větší displeje: Očekává se, že iPhone 16 Pro a Pro Max budou mít větší 6,3palcový, resp. 6,9palcový displej. iPhone 16 Pro bude mít displej o velikosti 6,27 palce (po zaokrouhlení 6,3), zatímco u iPhonu 16 Pro Max se očekává displej o velikosti 6,85 palce (po zaokrouhlení 6,9).
  • Rozložení fotoaparátu: U standardních modelů iPhone 16 se hovoří o vertikálním uspořádání fotoaparátu, které je podobné uspořádání fotoaparátu použitému v iPhone 12 a iPhone 12 mini. U iPhonu 13 a iPhonu 14 Apple používal diagonální rozložení a není zcela jasné, proč by se k němu Apple vracel, ale jedna z teorií je, že by to mohlo umožnit zařízením nahrávat prostorové video pro Apple Vision Pro.
  • Tlačítko pro snímání: U všech modelů iPhone 16 se údajně objeví nové fyzické tlačítko "Capture Button". Jaký je jeho účel, zůstává v tuto chvíli záhadou.
  • 48megapixelový ultraširokoúhlý objektiv: Očekává se, že modely iPhone 16 Pro budou mít vylepšený 48megapixelový ultraširokoúhlý objektiv fotoaparátu pro fotografie s vyšším rozlišením a více detaily při fotografování v režimu 0,5×.
  • Superteleobjektiv: iPhone 16 Pro Max by mohl být jako první vybaven periskopovým fotoaparátem se superteleobjektivem pro výrazně větší optický zoom, čímž Apple příští rok zachová rozlišení mezi oběma "Pro" zařízeními.
  • Podpora Wi-Fi 7: Očekává se, že modely Pro dostanou do vínku Wi-Fi 7, která umožní přenos dat v pásmech 2,4 GHz, 5 GHz a 6 GHz současně, což přinese vyšší rychlost Wi-Fi, nižší latenci a spolehlivější připojení. .
  • Čip A18 Pro: Očekává se, že čip Apple A18 Pro nové generace bude vyráběn 3nm procesem druhé generace společnosti TSMC, známým jako N3E.
  • 5G Advanced: Pro modely mohou být vybaveny modemem Snapdragon X75 od společnosti Qualcomm pro rychlejší a energeticky úspornější připojení 5G v sítích podporujících technologii "5G Advanced".
  • 5× optický zoom: Očekává se, že oba modely iPhone 16 Pro budou vybaveny 5× optickým zoomem, který je v současnosti exkluzivní pro iPhone 15 Pro Max.
  • Polovodičová tlačítka: Apple možná konečně zavede u modelů Pro polovodičová tlačítka hlasitosti, napájení a ztlumení zvuku. Apple chtěl původně nahradit fyzická tlačítka na modelech iPhone 15 Pro, ale stáhl je kvůli "nevyřešeným technickým problémům".
  • Technologie mikročoček: Panely OLED displejů iPhonu 16 by mohly využívat jasnější technologii mikročoček a úspornější sadu materiálů.
  • Tlačítko Action Button: Modely iPhone 15 Pro obsahují tlačítko Akce a v roce 2024 by se mělo rozšířit i na standardní modely iPhone 16. Společnost Apple plánuje přidat tlačítku Action ještě více funkcí tím, že změní tlačítko z mechanického na kapacitní.
  • Čipy A17: Očekává se, že iPhone 16 a iPhone 16 Plus budou používat čip A17, ale zvěsti naznačují, že to nebude stejný čip A17 Pro, který je v iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max.
  • Schopnosti umělé inteligence: V systému iOS 18 se očekávají nové funkce Siri využívající velké jazykové modely, ale funkce AI v zařízení by mohly zůstat exkluzivní pro modely iPhone 16.
  • Vylepšený mikrofon: Podle analytika Ming-Chi Kuo plánuje Apple výraznou modernizaci mikrofonu iPhonu 16, aby vylepšil nové funkce Siri s umělou inteligencí. Ambice společnosti Apple v oblasti umělé inteligence Siri budou do značné míry záviset na vylepšeném zpracování hlasového vstupu a nový mikrofon nabídne výrazně lepší odstup signálu od šumu.
  • Technologie skládané baterie: Zvěsti naznačují, že modely iPhone 16 Pro budou využívat technologii skládané baterie, která může přinést vyšší kapacitu a delší životnost.
  • Nový tepelný design: Apple prý pracuje na grafenovém tepelném systému pro řadu iPhone 16, zatímco modely iPhone 16 Pro by mohly přidat kovové kryty baterií, aby se snížilo přehřívání. Tento krok by mohl být reakcí na široce rozšířené problémy s přehříváním, které se vyskytly u iPhonu 15 Pro a které Apple řešil aktualizací softwaru.
  • Větší úložiště: Podle jedné ze zvěstí z Koreje budou modely iPhone 16 Pro k dispozici s dvojnásobnou maximální kapacitou úložiště oproti modelům iPhone 15 Pro, která se zvýší z 1 TB na 2 TB.

Očekává se, že Apple oznámí modely iPhone 16 v obvyklém zářijovém termínu v roce 2024. Do té doby se pravděpodobně objeví další podrobnosti o těchto zařízeních, takže si nezapomeňte přidat do záložek náš iPouzdro blog a samozřejmě sledujte náš pravidelně aktualizovaný přehled o iPhone 16, kde najdete nejnovější informace.