Apple varuje, nedávejte iPhone do rýže! Jak ho ale vysušit?

Telefony iPhone od společnosti Apple jsou již několik let odolné proti stříkající vodě, máčení, a dokonce i ponoření do vody, ale stále existují případy, kdy se mohou příliš namočit, což způsobí, že se na displeji zobrazí upozornění na detekci kapaliny.

Známým a dlouhodobě používaným lidovým lékem pro tyto případy je vložení iPhonu do sáčku s rýží. Podle teorie suchá a savá rýže pomůže odvést vlhkost ze zařízení. Podle testů však ani to není nijak zvlášť účinné. A v nedávno aktualizovaném dokumentu podpory Apple přišel s tím, že je to prostě špatný nápad se vším všudy.

"Nedávejte svůj iPhone do sáčku s rýží. Mohlo by se stát, že malé částečky rýže váš iPhone poškodí," uvádí Apple. Místo toho společnost doporučuje řadu kroků, jak iPhone správně vysušit:

Jak iPhone vysušit

  1. Pokud se na iPhone dostane jiná tekutina než voda, opláchněte postižené místo vodou z vodovodu.
  2. Otřete iPhone měkkým hadříkem, který nepouští vlákna, například hadříkem na čočky.
  3. Chcete-li iPhone osušit, jemně s ním poklepejte o ruku konektorem Lightning nebo USB-C směrem dolů, abyste odstranili přebytečnou tekutinu.
  4. Nechte iPhone na suchém místě s prouděním vzduchu. Umístění iPhonu před ventilátor, který vhání chladný vzduch přímo do konektoru Lightning nebo USB-C, může procesu sušení pomoci.
  5. Nepoužívejte externí zdroj tepla ani nevkládejte do konektoru Lightning nebo USB-C cizí předměty, například vatový tampon nebo papírový ručník.

Kromě toho je důležité iPhone nenabíjet, dokud není úplně suchý, protože nabíjení mokrého iPhonu by ho mohlo poškodit. Pokud se zobrazí upozornění na detekci kapaliny, je to známka toho, že je v konektoru vlhkost, a před dalším pokusem o nabíjení nebo připojení příslušenství byste měli počkat až 24 hodin, než konektor zcela vyschne.