Jak zjistit stav baterie iPhone a kdy je čas na výměnu?

Ať už jste jen zvědaví, jak se stav baterie vašeho iPhonu drží, nebo máte problémy s výdrží baterie či nečekaným vypínáním, můžete si to snadno ověřit v Nastavení iOS. Níže se věnujeme tomu, jak zjistit stav baterie iPhonu, tipům, kdy si nechat baterii vyměnit, očekávaným cyklům nabíjení a dalším informacím.

Nejdražší mimozáruční výměnu baterie mají zařízení iPhone 14 a 15, a to za cenu kolem 3 000 Kč. Pokud svůj iPhone aktualizujete každý rok nebo dva, neměli byste snad mít problém s degradovanou baterií, pokud neskončíte s vadnou.

Ale pro ty, kteří mají iPhony staré dva roky nebo starší, skončí slabý stav baterie v určitém okamžiku jako nevyhnutelnost kvůli chemickému stárnutí spolu s tím, kolika nabíjecími cykly prošly.

Jak zobrazit stav baterie iPhonu

  • Otevřete aplikaci Nastavení na iPhonu
  • Přejeďte prstem dolů a klepněte na položku Baterie
  • Nyní vyberte možnost Kondice baterie a nabíjení
  • V horní části se zobrazí maximální kapacita vaší baterie

iPhone baterie

Kdy byste měli vyměnit baterii iPhonu?

Když kapacita baterie klesne pod 80 % původní kapacity, možná byste měli zvážit výměnu. Totéž platí, pokud se zobrazí upozornění na zhoršený stav baterie nebo pokud nevydrží nabitá.

Ve výše zobrazené části "Kondice baterie a nabíjení" byste měli vidět upozornění, pokud je stav vaší baterie zhoršený a pokud způsobuje problémy, jako je neočekávané vypínání a/nebo neschopnost udržet špičkový výkon.

Apple uvádí, že baterie iPhonu jsou "navrženy tak, aby si při provozu za běžných podmínek zachovaly až 80 % své původní kapacity při 500 úplných nabíjecích cyklech".

Na výměnu se vztahuje roční záruka. Pokud se však nacházíte mimo záruční krytí, musíte navštívit nějaký Apple servis a tam si za poplatek baterii nechat vyměnit. Když baterie iPhonu klesne pod 80 % své původní kapacity, může být automaticky použita funkce nazvaná "řízení výkonu". Ta funguje jako prevence neočekávaného vypnutí.

Škrcení výkonu je však možné vypnout. Hledejte malé tlačítko "Vypnout" na konci textu pod "Maximální výkon zařízení".

Pokud se zobrazí zpráva, že stav baterie je zhoršený nebo neznámý, zamiřte k autorizovanému poskytovateli Apple služeb, pokud chcete získat certifikovanou baterie Apple.

Jak se měří nabíjecí cykly?

Zde Apple popisuje, jak se určuje nabíjecí cyklus:

Jeden nabíjecí cyklus je dokončen, když jste vyčerpali (vybili) množství, které odpovídá 100 % kapacity baterie - ne však nutně celé na jedno nabití. Například jeden den můžete použít 75 % kapacity baterie a pak ji přes noc plně nabít. Pokud další den použijete 25 %, vybijete celkem 100 % a oba dny se sečtou do jednoho nabíjecího cyklu. Dokončení jednoho cyklu může trvat i několik dní.

Další podrobnosti o baterii a výkonu iPhonu si můžete přečíst v dokumentu Apple podpory. Děkujeme, že jste si přečetli našeho průvodce, jak zjistit stav baterie iPhonu!