Nová generace iPod jako herní konzole?

iPod touch možná ještě není připraven do důchodu. Server Macotakara přišel s informacemi, které získal přímo od svých zdrojů v Apple, že společnost pracuje na nástupci tohoto produktu. Měl by být vylepšen jak zvenku, tak i zevnitř, měl by být výkonnější a hlavně by si měl zachovat rozumnou cenovku. Technologicky zřejmě nepůjde o nic průlomového, jeho výsadou má být hlavně dostupnost. iPod touch byl naposledy aktualizován před téměř čtyřmi lety. Dostal tehdy čip A8 a nové barvy.

Od té doby už se jen čekalo na moment, kdy se i touch odebere do věčných lovišť. Apple mezitím ukončil prodej modelů Shuffle a Nano a budoucnost iPodu nevypadá právě růžově. Přesto společnost ještě neplánuje s nejlevnějším iOS zařízením seknout. Nový vítr do plachet by mohl nabrat jako přenosná herní konzole. Alespoň to říká nejnovější patent, který si Apple nedávno na iPod touch obnovil. Konkrétně jde o kategorii produktu, která byla rozšířena o "hand-heldové herní konzole".

Apple jako herní průkopník

Využít ve svůj prospěch by tak mohl obrovskou a stále rostoucí knihovnu kvalitních her na App Store. Apple je s hrami i nadále velmi konzervativní (a nejen kvůli neúspěchům z minulosti, viz Apple Pippin). Trh s domácími konzolemi je vcelku konkurenční a společnosti se nedaří uchytit, což ilustruje i aktuální situace s Apple TV. Handheldy zas momentálně okupuje Nintendo Switch.

Přesto Apple stále více propaguje svůj katalog her, do kterého se za poslední roky přidala i velká vydavatelství včetně výše zmíněného Nintenda. A zapomínat bychom neměli ani na Epic se svým konzolovým megahitem Fortnite či popkulturní fenomény jako Pokémon GO.

Uvidíme, jak to nakonec dopadne. Zatím jsou to jen dohady a těžko říci, kdy nový iPod touch přijde. Jakmile se ale začne o něčem mluvit na takových portálech, jakými jsou Macotakara, není to náhoda. Navíc to dává smysl. iPod touch může být levná alternativa pro ty, kteří si iPhone nemohou dovolit, ale chtějí zařízení z ekosystému Apple. Své využití si jistě najde, ať už jako herní konzole nebo levné iOS zařízení pro děti.

Krátký pohled do historie

iPod v roce 2001 způsobil revoluci a pokračoval v ní dlouhá léta. Pak ale přišel iPhone a později iPad, které oba měly iPod zabudovaný přímo v sobě. To byl jeho největší problém, lidé ho už nepotřebovali vlastnit samostatně, a tak se Apple rozhodl, že s jeho prodejem v roce 2017 skoncuje.

Shuffle, který byl malý, levný a barevný, a také dražší dotykový bratříček Nano navždy ukončily svou dlouhou cestou. Apple ale nechal jedno zařízení stále v nabídce - iPod touch. iPod touch 5. generace, který byl mezitím vylepšený na 6. generaci (čistě hardwarové změny) se prodává dodnes.