MagSafe a vše, co o této technologii potřebujete vědět

MagSafe technologie se poprvé objevila u Apple v souvislosti s MacBooky. Magnetické nabíjení je nyní k dispozici u iPhonů 12. Jak funguje a v čem vyniká?

S modely iPhone 12 a 12 Pro, které byly představeny v říjnu 2020, Apple znovu oživil název MagSafe, který se kdysi používal pro odtrhávací magnetické nabíjecí kabely určené pro MacBook. Nový MagSafe se stále týká příslušenství na bázi magnetů, ale tentokrát je určen spíše pro iPhone než Mac.

MagSafe na iPhonech 12

Všechny modely ‌iPhone 12‌ mají v zadní části kolem cívky bezdrátového nabíjení prstenec magnetů, které přilnou k příslušenství založenému na MagSafe, jako jsou pouzdra a nabíječky. V článku se dále dočtete vše, co o této novince potřebujete vědět.

MagSafe používá prsten magnetů v modelech iPhone 12‌ pro připojení k příslušenství, které má také uvnitř zabudované magnety. Například nabíječka MagSafe společnosti Apple se přichytí přímo na zadní stranu iPhone, podobně jako se magnet přichytí na ledničku.

Pouzdra jsou stejná a zacvakávají se na magnetický kroužek zabudovaný do ‌iPhonu‌. Konstrukce magnetického kroužku umožňuje, aby byly modely ‌iPhone 12‌ kompatibilní s celou řadou příslušenství, které se spoléhá na magnety, od nabíječek přes držáky až po pouzdra.

Magnety uvnitř telefonů a nabíječky

Modely ‌iPhone 12‌ mají prsten 18 obdélníkových magnetů uspořádaných do kruhového tvaru umístěných pod bezdrátovou nabíjecí cívkou v každém zařízení, což umožňuje, aby se magie MagSafe mohla používat.

Starší iPhony měly stejnou bezdrátovou nabíjecí cívku, ale pod nimi nebyly žádné magnety, které by umožňovaly magnetické připojení.

Nabíječka MagSafe vypadá podobně jako větší nabíjecí puk Apple Watch s hliníkovým tělem a měkkým bílým materiálem v horní části nabíječky. Nabíječka se zacvakne na ‌iPhone 12 a dokonale se srovná s nabíjecí cívou v nabíječce MagSafe s nabíjecí cívkou v ‌iPhone‌.

Server iFixit rozebral nabíječku MagSafe a provedl rentgen, který nám ukázal vnitřní design nabíječky. Stejně jako u iPhonu existuje uvnitř i řada magnetů, které jsou kompatibilní s magnety v iPhonu a obklopují interní nabíjecí cívku a desku plošných spojů, která řídí proces nabíjení.

Apple také navrhl nabíječku MagSafe Duo, která přijde brzy na trh. Kombinuje nabíječku MagSafe s nabíjecím pukem Apple Watch ve skládacím obalu, který je ideální pro cestování. Společnost Apple si účtuje za kombinovanou nabíječku bezmála 4000 Kč a brzy se objeví.

Nabíječka MagSafe Duo není schopna nabít ‌iPhone 12‌ výkonem 15 W. S 20W originálním Apple adaptérem, MagSafe Duo dosáhne na maximálně 11W a s napájecím adaptérem USB-C 27W nebo vyšším, nabíjí až 14W výkonem. MagSafe Duo není dodávána s napájecím adaptérem a je nutné jej zakoupit samostatně.

Nabíjení není všude stejně rychlé

U většiny modelů ‌iPhone 12‌ je nabíječka MagSafe schopna nabíjet maximálně 15 W, ale u nejmenšího ‌iPhone‌, ‌iPhone 12‌ mini, nabíjení dosahuje maxima 12 W. Rychlost nabíjení můžete také ovlivnit.

Dosažení rychlosti nabíjení 15 W (nebo 12 W na ‌iPhone 12‌ mini) vyžaduje 20W napájecí adaptér Apple nebo jinou vhodnou nabíječku 20W + PD 3.0. Testování s 18W nabíječkou pro iPad předchozí generace a 96W nabíječkou pro MacBook Pro prokázalo, že tyto napájecí adaptéry neumožňují nabíječce MagSafe dosáhnout plných 15 wattů.

Totéž platí pro mnoho stávajících napájecích adaptérů třetích stran, které také nemají správný nabíjecí profil. Nové nabíječky od společností třetích stran však mohou zahrnovat podporu pro nabíječku MagSafe a testování naznačuje, že pro zajištění rychlosti nabíjení 15 W musí nabíječka MagSafe podporovat Power Delivery 3.0 při 9 V / 2,22 A nebo 9 V / 2,56 A, podle společnosti Apple. ‌iPhone 12‌ mini může dosáhnout maximální rychlosti nabíjení pomocí napájecího adaptéru 9V / 2,03A.

Je zaručeno, že získáte 15 W s napájecím adaptérem Apple 20 W (tento napájecí adaptér je dodáván také s modely iPad Air 2020), ale můžete také použít nabíječku jiného výrobce, pokud splňuje tyto specifikace.

MagSafe vs. tradiční nabíjení

S nabíječkou MagSafe trvá přibližně hodinu nabíjení ‌iPhone 12 z nuly na 50 %, což je dvojnásobný čas, než je doba nabíjení pomocí kabelu USB-C na Lightning a 20W + USB-C napájecího adaptéru.

Nabíjení pomocí nabíječky MagSafe je rychlejší než nabíjení pomocí nabíječky na bázi Qi, která dosahuje maxima 7,5 W, ale pro nejrychlejší nabíjení budete i nadále chtít použít kabelové nabíjecí připojení s kabelem Lightning na USB-C.

Když je ‌iPhone‌ zahřátý, může dojít k omezení rychlosti nabíjení a Apple varuje, že pokud se ‌iPhone‌ příliš zahřeje, nabíjení bude omezeno nad 80 % kapacity baterie. Apple doporučuje přemístit váš ‌iPhone‌ a nabíječku na chladnější místo, pokud je příliš teplo.

Když je příslušenství založené na Lightning, jako jsou například drátová sluchátka EarPods, připojeny k modelu ‌iPhone 12‌, nabíjení pomocí MagSafe je omezeno na 7,5 W, což je třeba si uvědomit.

Když umístíte nabíječku MagSafe na kompatibilní ‌iPhone‌, displej ‌iPhone‌ bude obsahovat animaci nabíjení MagSafe s tvarem podobným MagSafe na obrazovce spolu s odečtem aktuálního nabíjení ‌iPhone‌.

Použití MagSafe se staršími telefony

Použití nabíječky MagSafe se staršími iPhony je možné, ale nedoporučuje se to, protože nabíjení je pomalejší než u 7,5W nabíječek založených na Qi. Zdá se, že nabíjení MagSafe nabíječky při spárování se staršími zařízeními dosahuje přibližně 5 W, a při testování se ukázalo, že nabíječka MagSafe je pomalejší než použití obyčejné staré nabíječky Qi.

Testování naznačuje, že nabíječka MagSafe nabíjí ‌iPhone 12‌ méně než o polovinu rychleji než kabelová 20W USB-C nabíječka. S 20W nabíječkou se byl zcela vybitý ‌iPhone‌ schopen nabít na 50 % za 28 minut a stejné 50% nabití trvalo na MagSafe přes hodinu.

Příslušenství MagSafe

Společnost Apple navrhla pouzdra, peněženky a nabíječku MagSafe pro použití s iPhony. Další výrobci vytvářejí produkty kompatibilní s MagSafe a v dohledné době budou jistě ve velkém přibývat.

Zdroj: Macrumors.com