macOS Monterey a funkce, které na Macu s Intelem nerozchodíte

macOS Monterey dorazilo oficiálně v ostré verzi v pondělí 25. října a systém obsahuje několik funkcí, které jsou určeny pouze majitelům Apple Silicon čipů.

Odlišení uživatelské zkušenosti tímto způsobem není pro uživatele iOS nic nového, protože každý rok se nejnovější modely iPhonu mohou pochlubit funkcemi, které nejsou dostupné na iPhonech, které Apple vydal v předchozích letech.

Na druhou stranu uživatelé počítačů Mac nejsou na tak rychlé změny zvyklí a nejnovější softwarové odlišnosti mohou být pro některé šokující. Následující funkce ‌macOS Monterey‌ nebudou dostupné tomu, kdo používá nový systém na Macu s Intel procesorem, i když byl zakoupen od Applu teprve minulý rok.

macOS Monterey s funkcemi jen pro Apple Silicon čipy

Portrét pro FaceTime

S režimem Portrét v ‌macOS Monterey‌ můžete během FaceTime hovoru rozostřit pozadí, takže se budete soustředit spíše na vás než na to, co je za vámi. Tuto funkci běžně používají jiné aplikace pro videokonference, jako je Zoom a Teams, aby zakryly neupravené domácí scény a další zdroje rozptýlení. Pokud však používáte Mac s procesorem Intel, nebude to možné.

Mapy s interaktivním globusem

Na počítačích Mac s čipy M1, M1 Pro a M1 Max Apple vylepšil aplikaci Mapy o nové zobrazení zeměkoule, které vám umožní otáčet světem a přibližovat různé oblasti na Zemi. V předchozích verzích macOS by vám maximální oddálení v Mapách poskytlo plochou mapu světa, ale nové zobrazení zeměkoule vám poskytuje trojrozměrný pohled na Zemi z vesmíru, který je mnohem zábavnější pro navigaci.

Města s více detaily

Globus vám také umožňuje proniknout do oblastí, kde najdete podrobnější informace o rozsáhlých geologických útvarech, jako jsou pohoří, pouště, lesy a oceány, a obsáhlejší mapy ve městech jako San Francisco, Los Angeles, New York, a Londýn. Obsahuje podrobnosti o nadmořské výšce, silnicích, stromech, budovách, orientačních bodech a dalších. Pokud používáte Mac s procesorem Intel, tento další detail bude chybět.

Fotky ve 3D

Object Capture umožňuje uživatelům vytvořit fotorealistický 3D objekt optimalizovaný pro AR spojením série fotografií. Tato technika se nazývá fotogrammetrie a dříve vyžadovala specializovaný software k vypracování. S Monterey Apple integroval své Object Capture API do macOS, díky čemuž je proces rychlejší a mnohem jednodušší při použití aplikace, která jej podporuje.

Například použití aplikace jako PhotoCatch umožňuje uživatelům importovat video nebo několik fotografií objektu z několika úhlů a bez dalšího úsilí je proměnit v realistický 3D model objektu, který lze snadno integrovat do libovolné AR aplikace. Všechny počítače Apple Silicon Mac podporují Object Capture. V případě Macu s Intelem je také podporován, ale vyžaduje alespoň 16GB RAM a 4GB VRAM.

Předčítání obsahu

Funkce převodu textu na řeč v macOS umožňuje uživatelům vybrat části textu nebo zvýraznit celé dokumenty, které jim mají být přečteny. Uživatelé počítačů Mac ‌s Apple Silicon‌ mohou používat hlasovou funkci převodu textu na řeč ve více jazycích než uživatelé počítačů Mac s procesory Intel, včetně švédštiny, dánštiny, norštiny a finštiny.

Diktování textu offline

Díky diktování z klávesnice můžete diktovat text, kdekoli jej můžete napsat, a tato funkce se zlepšuje, čím více ji používáte, a postupem času se přizpůsobuje. Na počítačích ‌s čipy Apple Silicon‌ nyní diktování klávesnice chrání soukromí uživatelů tím, že veškeré zpracování provádí na zařízení, což znamená, že je zcela offline. A díky diktování na zařízení mohou uživatelé také diktovat text libovolné délky bez časového limitu. Na počítačích Mac s Intelem je však časový limit 60 sekund.

Zdroj: Macrumors.com