MacBook Pro recenze chválí vysoký výkon, porty i ProMotion displej

MacBook Pro recenze se začínají objevovat na webu a Youtube. Podívejte se, co o novince říkají první recenzenti a jak se jim líbí.

Nové 14palcové a 16palcové modely MacBooku Pro od Applu už k prvním zákazníkům dorazily. První recenze nových MacBooků už jsou tak k dispozici a můžeme se podívat na to, jak si novinka vede.

MacBook Pro recenze zmiňují výkon v první řadě

Jak 14palcový, tak 16palcový MacBook Pro lze nakonfigurovat s M1 Pro nebo M1 Max, přičemž oba čipy mají 10jádrové CPU. Rozdíl mezi čipy spočívá v grafice, přičemž M1 Pro je k dispozici s až 16jádrovým GPU a M1 Max je k dispozici s až 32jádrovým GPU.

První výsledky benchmarku Geekbench 5 pro nové modely MacBook Pro odhalily, že čipy M1 Pro a M1 Max jsou více než 1,5krát rychlejší než čip M1 v počítačích Mac nižší třídy, zatímco Apple uvedl, že čip M1 Max má až 4krát rychlejší grafiku než čipy M1.

Patrick O'Rourke z MobileSyrup říká:

„Při testování se 14palcovým MacBookem Pro a jeho čipem M1 Pro jsem se nesetkal s jediným zpomalením, a to ani při úpravách fotografií pomocí Lightroom a Photoshop CC, zatímco jsem také stříhal video v Premiere CC při připojení k 4K HDR externímu monitoru. Ve skutečnosti se ventilátory notebooku zapnuly pouze při exportu 4K video souboru.“

Je dobré vědět, že 16palcové modely MacBooku Pro nakonfigurované s čipem M1 Max mají nový režim vysokého výkonu, který je navržen tak, aby maximalizoval výkon během intenzivního a trvalého pracovního zatížení.

Design: Notch, klávesnice a další

Mezi klíčové změny designu nových modelů MacBooku Pro patří výřez v horní části displeje, který obsahuje vylepšenou webovou kameru 1080p, a přepracovanou klávesnici s celočerným designem a funkčními klávesami v plné velikosti namísto Touch Baru.

Nilay Patel z The Verge:

„A ano, displej má výřez, o kterém víme, že bude polarizovat fanoušky, ale velmi rychle jsem si ho přestal všímat, stejně jako každý přestává vidět výřez na iPhonu. Uvidíme, jak se budu cítit po dalších pár dnech s touto věcí.“

Todd Haselton z CNBC:

„Líbí se mi, že se Apple zbavil Touch Baru, který mi na dřívějších modelech MacBooku Pro opravdu nepřipadal užitečný, a místo toho ho nahradil funkčními klávesami v plné velikosti, na které lze snadno klepnout a upravit hlasitost, jas obrazovky a další.“

Přidané porty: HDMI, slot pro SD kartu a MagSafe

Apple vrátil mnoho portů do 14palcových a 16palcových modelů MacBooku Pro, které předtím odstranil v roce 2016, včetně portu HDMI, slotu pro kartu SD a MagSafe pro magnetický napájecí kabel.

Dan Ackerman z CNET:

„Je to, jako by se designéři Applu rozhodli projít veškerou zpětnou vazbu, kterou po léta dostávali, a vybrat tu nejlepší hrstku žádostí o seznam přání všech (s omluvou tomu, kdo chtěl, aby se vrátil mini-DisplayPort nebo DVI).

HDMI je něco, co lidé žádají, aby se vrátilo. Je skvělé být inovativní, ale HDMI zůstává nesmírně užitečné, i když se jedná o starší port. To je také důvod, proč jsme měli notebooky s porty VGA tolik let poté, co měly zmizet. Lidé mají starší zařízení, jako jsou tiskárny, projektory, displeje atd., a chtějí je mít možnost okamžitě připojit pomocí dostatečně běžného kabelu.“

Displej: Mini-LED a ProMotion

Nové modely MacBooku Pro jsou vybaveny displeji Liquid Retina XDR s podsvícením Mini-LED pro až 3x vyšší jas při sledování obsahu HDR. Přidání ProMotion zase umožňuje adaptivní obnovovací frekvenci od 24 Hz, která šetří energii až po hladce vypadajících 120 Hz v závislosti na typu obsahu, který se zobrazuje na obrazovce.

Caitlin McGarry z Gizmoda:

„Nové Pro displeje byly také upgradovány o funkci ProMotion iPadu Pro, která je tak dobrá, že je nyní znepokojivé používat notebook bez ní. Funkce ProMotion, která je ve výchozím nastavení zapnutá, umožňuje zařízení upravit obnovovací frekvenci mezi 10 Hz a 120 Hz v závislosti na tom, co děláte. Pokud chcete, můžete ProMotion vypnout a používat s pevnou obnovovací frekvencí (47,95 Hz, 48 Hz, 50 Hz, 59,94 Hz nebo 60 Hz), ale zkusil jsem to použít na 60 Hz a téměř po týdnu jsem zjistil, že rozdíl je příliš do očí bijící. Se zapnutou funkcí ProMotion je to opravdu mnohem plynulejší.“

Životnost baterie

Apple uvedl, že nové modely MacBooku Pro mají až o 10 hodin delší výdrž baterie na jedno nabití ve srovnání s modely předchozí generace.

Engadget's Devindra Hardawar:

„Efektivita konstrukce ARM čipu M1 vede ke skvělému výkonu baterie. 14palcový MacBook Pro vydržel v našem benchmarku 12 hodin a 35 minut, zatímco 16palcový vydržel 16 hodin a 34 minut. To je o více než pět hodin déle než u posledního modelu Intel.“

Klíčové věci

Díky velmi vysokému výkonu, návratu užitečných portů, jako je HDMI a slot pro SD kartu, a vylepšeným displejům, nové modely MacBooku Pro splňují všechna kritéria pro profesionální uživatele a jsou velmi užitečným upgradem.

Brian Heater z TechCrunch:

„Podobně jako návrat MagSafe je opuštění Touch Baru ukázkovým příkladem toho, proč jsou nové MacBooky nejlepší za poslední roky. Staví na technologiích a poznatcích předchozích generací, zavádějí některé klíčové funkce a, což je možná nejdůležitější, naslouchají zpětné vazbě uživatelů. To znamená přejít od toho, co nefunguje, a zdvojnásobit to, co funguje, a především nikdy nepředpokládat, že víte, co je pro spotřebitele nejlepší – zvláště v případě extrémně konkrétních kreativních profesionálů.

S cenou od 59 000 Kč až po 103 000 Kč to není MacBook pro každého. Většině spotřebitelů MacBook Air odvede svou práci – a ještě něco navíc. Ale pokud jste někdo, kdo pravidelně posouvá svůj stroj na limity, nový Pro je skvělým spojením nejlepších prvků této řady.“

Zdroj: Macrumors.com