Mac mini M1 vs. Mac mini Intel. Který teď koupit? Přinášíme srovnání

Mac mini M1 vs. Mac mini Intel je skutečně náročná volba. Rozhodování, zda pořídit Mac mini s novým procesorem Apple M1 nebo zvolit Intel procesor může být těžké.

V listopadu 2020 společnost Apple aktualizovala Mac mini na první čip Apple Silicon pro Mac, čip M1. Apple však i nadále prodává svůj starší Mac mini s procesorem Intel. Intel ‌Mac mini‌ dostal poslední významnou aktualizaci v roce 2018, tak proč Apple stále prodává svůj starší ‌Mac mini‌?

Zajímavé je, že místo toho, aby byl starší model k dispozici za nižší cenu, představuje společnost Apple Mac mini na bázi Intel jako špičkovou možnost, a to od ceny 33 990 Kč, což je podstatně více než 21 990 Kč. Za takovou cenu pořídíte nejlevnější Mac mini s M1. Náš průvodce vám pomůže odpovědět na otázku, jak se rozhodnout, který z těchto dvou Maců mini je pro vás nejlepší.

Mac mini M1 vs. Mac mini Intel

Modely M1 Mac mini‌ a Intel ‌Mac mini‌ sdílejí velké množství důležitých funkcí, jako je design, kapacita úložiště a porty USB-A. Apple uvádí tyto stejné funkce obou zařízení:

  • Kompaktní design
  • Úložiště až 2 TB
  • Bezdrátová technologie Bluetooth 5.0
  • Dva porty USB-A
  • Port HDMI 2.0

Ačkoli oba Mac mini sdílejí řadu funkcí, tyto dva počítače mají více kontrastu než obvykle, včetně kapacity paměti, portů a schopnosti podpory externího displeje.

Rozdíly:

Mac mini M1 Mac mini Intel
8jádrový procesor M1 s 8jádrovým GPU a 16jádrový Neural Engine až 6jádrový procesor Intel i7 s grafikou Intel UHD 630
Až 16GB RAM Až 64GB RAM
podpora jednoho 6K displeje a jednoho 4K displeje podpora tří 4K displejů nebo jednoho 5K a jednoho 4K
2 porty Thunderbolt 3/USB 4 4 Thunderbolt 3 porty
Gigabitový Ethernet Gigabitový Ethernet, možnost příplatit si za 10Gb
Wi-Fi 802.11ax 6 Wi-Fi 802.11ac
pouze ve stříbrné barvě pouze ve barvě Space Gray

 

Jaký vybrat?

Celkově je zřejmé, že oba modely ‌Mac mini‌ se od sebe podstatně liší. Měli byste tak zvážit nákup staršího Macu mini‌ založeného na Intelu pouze, pokud jste závislí na architektuře Intel. Je možné, že některé specializované aplikace zatím nebudou s novým procesorem M1 spolupracovat. Podobně, pokud musíte využívat rychlé síťové rozhraní 10Gb Ethernet nebo velké množství operační paměti.

‌‌Mac mini s M1‌ je však bezpochyby modernějším zařízením a pro drtivou většinu uživatelů bude tou nejlepší volbou. Nejen, že je ‌M1‌ ‌Mac mini‌ výrazně výkonnější, ale je také méně nákladný než jeho předchůdce s Intelem.

Zdroj: Macrumors.com