Jak z webové stránky udělat aplikaci

V systému macOS Sonoma a Safari 17 můžete z webových stránek udělat aplikace, které se budou nacházet v docku Macu. Budete tak k nim přistupovat stejně jako k jiným aplikacím, aniž byste museli otevírat prohlížeč.

Díky nové možnosti v prohlížeči Safari  je nyní možné vzít jakoukoli webovou stránku na internetu, kterou pravidelně navštěvujete, a proměnit ji v samostatnou "webovou aplikaci", která se nachází v docku počítače Mac a je připravena k přístupu, kdykoli ji potřebujete. Webové aplikace pracují s Mission Control a Stage Managerem stejně jako jakékoli jiné aplikace a lze je také otevřít pomocí Launchpadu nebo vyhledávání Spotlight.

Jak z webové stránky udělat aplikaci

  • V prohlížeči Safari přejděte na webovou stránku, kterou chcete změnit na webovou aplikaci.
  • V nabídce zvolte Soubor -> Přidat do Docku...
  • Pokud chcete, můžete změnit ikonu kliknutím na ni v následujícím okně. Název webové aplikace můžete také upravit.
  • Kliknutím na modré tlačítko Přidat vytvoříte webovou aplikaci.

Webová stránka jako aplikace macOS Sonoma

Po otevření nové webové aplikace si všimnete, že její okno obsahuje zjednodušený panel nástrojů s navigačními tlačítky (poznámka: vývojáři webových stránek mohou ovlivnit, zda se budou zobrazovat). Jak vidíte na obrázku, barva motivu webu se prolíná s panelem nástrojů, aby působil celistvěji.

Pokud jde o navigaci, rozsah webové aplikace je dán hostitelem webové stránky, takže se můžete pohybovat kdekoli v rámci webové stránky, ale pokud kliknete na odkaz mimo hostitelskou stránku, otevře se odkazovaná webová stránka v Safari. Pokud tedy často navštěvujete webové stránky, které obsahují sekci s odděleným hostitelským souborovým systémem (obvykle označenou jinou kořenovou adresou URL v adresním řádku), měli byste pro každou z nich vytvořit samostatné webové aplikace.

Přihlašování k webovým stránkám a oznámení

Ve výchozím nastavení Safari kopíruje soubory cookie webových stránek do své webové aplikace. Pokud tedy vytvoříte webovou aplikaci pro web, ke kterému jste právě přihlášeni, zůstanete v ní přihlášeni. I kdybyste nebyli přihlášeni, můžete tak v rámci webové aplikace učinit s minimálním úsilím, protože Apple integroval podporu pro automatické vyplňování hesel a přístupových klíčů Passkey.

Pokud webová stránka již podporuje webová oznámení push a vy jste se k nim přihlásili, budete dostávat oznámení push webové aplikace, která používají ikonu webové aplikace, což vám poskytne více kontextu než standardní oznámení a ikona Safari.

Ikona webové aplikace v Docku také zobrazí odznak, když je přijato oznámení. Oznámení webových aplikací jsou ve výchozím nastavení tichá, vývojáři je však mohou změnit tak, aby přehrávala zvuk. Konečné rozhodnutí o zvuku a odznaku ikony je však ponecháno na uživateli v Nastavení systému -> Oznámení.

Webové aplikace také respektují režimy soustředění, takže je můžete zahrnout nebo vyloučit z povolených oznámení podle toho, co právě děláte. S ohledem na ochranu soukromí přidal Apple do Nastavení systému -> Soukromí a zabezpečení možnosti kontroly přístupu webových aplikací k fotoaparátu, mikrofonu a poloze, stejně jako u nativních aplikací.