Jak vybrat sluchátka dle jejich použití a konstrukce?

Sluchátek je veliké množství typů a jejich použití různá. Jak vybrat sluchátka, pokud je potřebujete k počítači, na cestování nebo na sport?

Pro různé aktivity a k různým zařízením se hodí také vybrat různá sluchátka. Ta s hlavovým mostem asi nebudou ideální ke sportu, pecky vám zase neposkytnou takový komfort při sledování filmů. Předně tedy záleží, k jaké činnosti sluchátka vlastně sháníte. Počítejte také, že s cenou roste kvalita. Jestliže ale nemáte hudební sluch a nepotřebujete špičkovou reprodukci, postačí vám taková v cenové relaci stovek korun.

 

Drát nebo bezdrát?

Lightning sluchátka pro iPhone dostanete už v balení s telefonem. Pokud si koupíte ta třetích stran, počítejte, že jsou obvykle osazena 3,5mm jack konektorem. Z toho důvodu je nutné použít patřičnou redukci. Doba je ale bezdrátová, a tak je vhodné zauvažovat, zda se vám nehodí spíše ty nesvazující vás kabely.

Seženete je navíc již od 349 Kč. Drátová sluchátka však nepotřebují nabíjet a jsou kdykoli připravena k jejich použití. U bezdrátových tedy musíte počítat s jejich omezenou životností, stejně jako s jejich nutným nabíjením. Obvykle jsou dva typy takových sluchátek – ty, které jsou mezi sebou propojeny kabelem (nebo hlavovým mostem) a ty skutečně bezdrátová.

 

Jak vybrat sluchátka dle jejich použití

K počítači se jistě hodí taková sluchátka, která jsou maximálně pohodlná, protože je používáte často i několik hodin. Ideální jsou tedy ty s hlavovým mostem. Zde je prakticky jedno, jestli jsou s drátem či bez, protože díky minimu vašeho pohybu vám jistě ten nebude nijak překážet. Zauvažujte, zda se nehodí i taková, která mají mikrofon, abyste přes ně mohli telefonovat, nebo se domlouvat se spoluhráči nad postupem v dané hře. Pohodlná sluchátka je jistě třeba mít i ke sledování filmů.

Jako společníky na vaše cesty jsou ideální menší a lehčí sluchátka, která můžete ihned sbalit do kapsy nebo pouzdra. Ideálně se jedná o špunty, protože ty potlačí i okolní hluk. Silikonové nástavce totiž skvěle přilnou k vašemu sluchovodu a v MHD vás tak neruší ničí rozhovory. Díky peckovým sluchátkům ale zase máte povědomí o svém okolí. Zde jsou ideální bezdrátová sluchátka, se kterými nikde nezavadíte a náhodně si je nevytrhnete z ucha.

Jak vybrat sluchátka na sport není tak složité. Jistě sáhněte po těch skutečně bezdrátových, abyste zbytečně neposlouchali otřesy přenášené kabelem. Vhodné pak jsou i různé fixace do ucha, aby vám sluchátka nevypadla i při různých akrobatických kouscích. Nabízí se varianty nástavců, které ale nemusí být pro každého pohodlné, nebo řešení v podobě přídavné nožky, kterou si strčíte za ucho.