Jak vybrat powerbanku a na jakých jejích parametrech záleží?

Externí nabíječka je nezbytným příslušenstvím zejména, pokud rádi cestujete. Jak vybrat powerbanku a na jaké její parametry se zaměřit?

Powerbanek je na trhu veliké množství, přičemž jejich cena začíná už na 149 Kč. I když i ty vám dokážou pomoci v nouzi, je třeba vybírat chytře. Záleží hlavně na několika parametrech, na které byste se měli zaměřit.

 

Jak vybrat powerbanku dle základních parametrů

 

Kapacita

Když už čtete název externí baterie pro iPhone i jakýkoli jiný telefon, tablet nebo příslušenství v podobě bezdrátových sluchátek, najdete u něho číslo a za ním jednotky mAh. Ono číslo pak značí velikost v miliampér hodinách. V těch se udává i kapacita baterie mobilních telefonů.

I když Apple kapacitu baterie jeho iPhonů oficiálně neudává, např. takový iPhone Xs Max ji má o kapacitě 3 174 mAh, iPhone SE pak 1 624 mAh. Dalo by se tedy říci, že 2 600mAh powerbanka dobije nejmenší iPhone jedenkrát a ještě ji trochu šťávy zbyde. S tím největším iPhonem už si ale neporadí. 

Proto je třeba pořídit si powerbanku s takovou kapacitou, aby váš iPhone nabila alespoň jedenkrát a ještě jí nějaká ta energie zbyla. Jsou zde totiž decentní ztráty, takže se nedá přímo říci, ze 10 000mAH externí nabíječka dokáže model Xs Max dobít hned třikrát.

 

Váha a použité materiály

Od powerbanky se očekává, že bude vaším společníkem zejména na vašich cestách. Jistě se tak hodí její kompaktní rozměry, stejně jako nízká váha. Počítejte však s tím, že čím větší kapacita baterie je, tím je také těžší. Své pak na tom nesou i použité materiály.

Externí baterie jsou často vyráběné z ABS plastů, které jsou nehořlavé. Výjimkou ale nejsou ani hliníkové modely. Takové powerbanky jsou pak samozřejmě o poznání těžší. 12 000mAh baterie značky Hoco, která je právě vyrobena z odolného plastu, však neváží více jak 230 g. Pro porovnání iPhone Xs Max má 208 gramů. Rozměry jsou pak powerbanky docela malé, přítomna je jen větší tloušťka takového zařízení.

 

Výkon a Přidaná hodnota

Vstupní napětí bývá 5V. Výstupní napětí bývá 5V. Existují ale i ty s rychlým nabíjením, které dokážou vaše zařízení nakrmit potřebnou šťávou o poznání rychleji. Rozhodně se tak hodí nejen pro mobilní telefony s velkou kapacitou baterie, ale i pro tablety.

Jistou výhodou jsou i takové powerbanky, které disponují více výstupy. Můžete s nimi totiž nabíjet více zařízení naráz. Další zase bývají doplněny LED, kterou si můžete v případě nouze posvítit. Hodí se i displej nebo alespoň diody ukazující stav nabití vaší externí baterie. Jak vybrat powerbanku tedy již víte, teď jen záleží na tom, jaká se vám hodí nejvíce.