Sedíte správně u počítače? Udělejte tyto 4 kroky a zlepšete si zdraví

Jak sedět u PC? Stále více času trávíme u obrazovek počítačů a to není pro naše tělo zdravé. Osvojte si 4 základní kroky, díky kterým budete zdravější.

Možná jste už slyšeli, že přílišné sezení může být zdraví škodlivé, ale co přesně se za touto myšlenkou skrývá a jak to můžeme napravit? Podívejme se, jak sedět u počítače, notebooku nebo MacBooku, abyste se vyhnuli bolesti, napětí a únavě.

Sezení zní jako nevinný úkon, ale jak vysvětluje mnoho doktorů, většina lidí nesedí u PC správně, což způsobuje bolest, ztuhlost a únavu, protože svaly se časem zkracují a ochabují. Sezení - stejně jako stání - je jednou z technicky nejnáročnějších činností, které děláme. Přesto je většina z nás, pokud jde o správné sezení, bezradná.

Studie také ukazují, že mezi rizikové faktory spojené s častějším sezením patří cukrovka, cévní problémy, přibývání na váze, deprese, demence a dokonce i četné druhy rakoviny.

Sezení je nevyhnutelnou součástí moderního života, proto se pojďme ponořit do mechaniky správného sezení. Podíváme se také na to, jak používat cvičební míč jako hodnotnou variantu židle, na pracovní stoly ve stoje a na další možnosti.

Jak správně sedět, abyste se vyhnuli bolesti zad a únavě

4 rychlé kroky, které vám pomohou:

  1. Vstoje co nejsilněji sevřete zadek.
  2. Stáhněte hrudní koš dolů, abyste ho srovnali s pánví, a zatáhněte břicho alespoň o 20 %.
  3. Nastavte hlavu do neutrální polohy a ramena sešroubujte do stabilní polohy.
  4. Udržujte tento postoj a posaďte se.

Nejste omezeni, abyste seděli dokonale vzpřímeně. Stále se můžete naklánět dopředu nebo se zaklánět dozadu a přitom udržovat vzpřímenou neutrální páteř.

Zde je obrázek vzpřímeného neutrálního správného sedu ve třech různých úhlech:

Jak sedět u PC

Jak správně sedět během dne

Podívejte se ještě na několik opravdu užitečných tipů, jak zůstat v neutrální opřené poloze po celý den u počítače a pracovního stolu.

  • Každých 10-15 minut obnovte svou polohu při sezení pomocí výše uvedených kroků.
  • Často měňte polohu: ze sedu do stoje, do kleku, protáhněte se, jděte na procházku atd.
  • Uvědomte si, zda máte tendenci kulatit záda nebo je příliš vytahovat.

Nejlepším způsobem, jak se vyhnout výchozí špatné poloze, je každých 10-15 minut vstát a přeorganizovat se. Je téměř nemožné setrvat ve správné poloze déle. Já vím - je to otrava a ne vždy je to možné. Ale pokud chcete uzdravit své tělo a dosáhnout svých výkonnostních cílů, musíte na tom zapracovat. Musíte se obětovat. Takže se připravte!

Dobré je také každých 30 minut střídat sezení se vzpřímenou neutrální páteří na cvičebním míči a stání.

Cvičební míč je skvělý způsob, jak si lépe uvědomit a udržet správné držení těla při sezení, protože vám zabrání hrbit se do opěradla židle. Snadný pohyb na míči je také příjemný.

Zde se podívejte na správný postoj (A), příliš zakulacený (B) a příliš natažený (C):

Jak sedět u počítačePokud byste spíše ocenili video, podívejte se na něj. Je v něm detailně vysvětleno, jak správně sedět u pracovního stolu na židli: