Nový HomePod 2. generace je na světě. Co umí?

Apple představuje nový HomePod za 299 dolarů s plnohodnotným velkým designem, čipem S7 a dalšími funkcemi. Jedná se o nástupce první verze bezdrátového Apple reproduktoru.

Apple oznámil druhou generaci HomePodu v plné velikosti, který lze objednávat za 299 dolarů v bílé a půlnoční barevné variantě. Bezdrátový reproduktor pro iPhone a další Apple zařízení je dostupný v obchodech a dodávky zákazníkům začnou v pátek 3. února ve vybraných zemích. U nás se bohužel oficiálního prodeje zatím nedočkáme.

Vypadá stále stejně, ale uvnitř se udály změny

HomePod druhé generace má prakticky totožný design jako první HomePod, jehož prodej byl ukončen v březnu 2021, s podsvícenou dotykovou plochou a vnějším povrchem ze síťoviny. Je vybaven čtyřpalcovým wooferem, pěti výškovými reproduktory, čtyřmi mikrofony, čipem S7 pro výpočetní zvuk, čipem U1 pro funkce Ultra Wideband, jako je předávání hudby z iPhonu, a podporou prostorového zvuku s Dolby Atmos. Reproduktor má také integraci Siri a podporu Matter pro HomeKit a další příslušenství chytré domácnosti.

HomePod 2 zvuk

Nový HomePod je vysoký 16,8 cm a váží 2,3 kilogramu ve srovnání s výškou 17,2 cm a váhou 2,5 kilogramu u modelu první generace, přičemž oba modely jsou široké 14,2 cm. Nový HomePod má také o dva výškové reproduktory a mikrofony méně než původní model. Původní HomePod byl vybaven čipem A8 z iPhonu 6, zatímco nový model má čip S7 z Apple Watch Series 7.

HomePod dostal nový snímač

Nový snímač v HomePodu dokáže měřit teplotu a vlhkost ve vnitřním prostředí a tato funkce lze nově aktivovat i ve stávajícím HomePodu mini. Letos na jaře Apple rozšíří svou funkci rozpoznávání zvuku na nový HomePod pomocí aktualizace softwaru, která reproduktoru umožní poslouchat alarmy kouře a oxidu uhelnatého a v případě identifikace zvuku odeslat upozornění přímo do iPhonu uživatele.

Dva HomePody druhé generace lze spárovat pro stereofonní zvuk, ale jeden HomePod druhé generace a jeden HomePod první generace nikoli.

U nás máme zatím smůlu

Podle společnosti Apple bude nový HomePod při uvedení na trh k dispozici ve Spojených státech, Austrálii, Kanadě, Číně, Francii, Německu, Itálii, Japonsku, Španělsku, Velké Británii a dalších 11 zemích. Je kompatibilní s iPhonem 8 a novějším, jakýmkoli iPadem Pro, iPadem páté generace a novějším, iPadem Air třetí generace a novějším a iPadem mini páté generace a novějším se systémem iOS 16.3 nebo iPadOS 16.3 nebo novějším.

Marketingový šéf Applu Greg Joswiak říká o novince toto:

Díky našim zkušenostem a inovacím v oblasti zvuku přináší nový HomePod bohaté, hluboké basy, přirozené střední pásmo a čisté, detailní výšky. Díky popularitě HomePodu mini jsme zaznamenali rostoucí zájem o ještě výkonnější akustiku dosažitelnou ve větším HomePodu. Jsme nadšeni, že můžeme zákazníkům po celém světě přinést novou generaci HomePodu.

Apple nadále prodává HomePod mini za 99 dolarů. U nás lze u některých prodejců pořídit už za 2 400 Kč. Časem je možné, že stejní prodejci umožní nákup nového HomePodu druhé generaci i u nás a dá se očekávat cena kolem 10 000 Kč.