Jak zvýšit výdrž baterie v 5G síti a zrychlit datové přenosy

5G připojení se v roce 2022 výrazně rozšířilo u všech operátorů a funguje s iPhonem 12, 13, 14 a SE 3. Apple používá jako výchozí nastavení automatické přepínání 5G, které má uživatelům zajistit rovnováhu mezi rychlostí sítě a výdrží baterie. Nastavení však můžete spravovat i ručně, abyste ho optimalizovali podle toho, co v danou chvíli potřebujete. Postup zapnutí/vypnutí 5G na iPhonu najdete v následujícím návodu.

Pokud vás zajímá, jaký výkon 5G na iPhonu uvidíte, bude se to lišit v závislosti na místě, kde žijete, a na vašem operátorovi. V USA mají Verizon, AT&T a T-Mobile k dispozici 5G po celé zemi a nejvyšší rychlosti mohou dosahovat více než 1 000 Mb/s (1 Gb/s), nicméně pro většinu to nebude standard. U nás v Česku je zase rychlost 5G často stejná jako u LTE a často se bude pohybovat kolem 300 Mbit/s, maximálně však do 500 Mbit/s. Ale postupně bude zrychlovat.

Typy 5G připojení

Existuje několik typů 5G připojení. V nejvyšší rychlosti funguje mmWave, ale má poměrně omezený dosah. Sub-6Ghz 5G má lepší dosah, ale rychlosti bližší LTE. A pouze iPhone 12, 13 a 14 podporují jak mmWave, tak sub-6GHz 5G. V našich končinách je stále k dispozici pouze druhý pomalejší možnost.

Jednou z nevýhod 5G však je, že spotřebovává více baterie než LTE. Některé testy ukázaly, že iPhone vydrží o 1-2,5 hodiny déle, když zůstane na LTE připojení oproti 5G.

Jak používat 5G úsporně

5G je u kompatibilních iPhonů ve výchozím nastavení zapnuté, ale nepoužívá se trvale (i když je k dispozici). Apple tomu říká inteligentní datový režim, který se snaží automaticky najít nejlepší rovnováhu mezi 5G/LTE a výdrží baterie. Apple dokonce tvrdí, že bere v úvahu váš datový tarif:

Výchozí nastavení 5G na iPhonu je optimalizováno pro výdrž baterie a využití dat na základě vašeho datového plánu. V některých aplikacích si můžeš tyto volby přizpůsobit, kdy používat 5G a kolik dat používat.

Uvnitř nastavení mobilních sítí však můžete 5G na iPhonu zapnout/vypnout ručně a optimalizovat tak rychlost nebo výdrž baterie.

Jak zapnout/vypnout 5G na iPhonu

  • Přejděte do aplikace Nastavení na iPhonu (5G je k dispozici na iPhonech 12, 13, 14 a SE 3).
  • Klepněte na položku Mobilní data.
  • Zvolte Volby dat.
  • Klepněte na Hlas a data.
  • Ve výchozím nastavení můžete zvolit Automatická 5G a používat jej kdykoli, kdy je k dispozici pro vyšší rychlost.
  • Případně, pokud chcete 5G zcela vypnout, klepněte na LTE pro lepší výdrž baterie.

Jak používat 5G iPhone

V nastavení mobilních sítí můžete také klepnout na položku Využití dat a vybrat možnost V 5G síti povolit více dat pro vyšší kvalitu videa pro streamování a věci jako FaceTime. A opačný Režim malého objemu dat, když chcete šetřit.

5G nastavení iPhone

5G ikona

Vzhledem k různým typům služby 5G (sub-6Ghz, mmWave atd.) má Apple ve stavovém řádku iPhonu čtyři různé ikony, které označují, co používáte (bez ohledu na to, zda 5G zapnete ručně, nebo použijete režim 5G Auto/Smart Data). U nás v Česku se zobrazuje pouze jediný typ ikony a to 5G bez dalších znaků. Pokud se ale ocitnete v zahraničí, hodí se vědět, co je co.

5G ikona

Verizon používá 5G UW pro označení mmWave a dalších vysokofrekvenčních 5G připojení. AT&T používá 5G+ a T-Mobile je označuje 5G UC (ultrakapacitní). Pokud ve stavovém řádku vidíte prosté 5G, signalizuje to, že jste na nižším spektru (větší dosah a pokrytí, relativně nižší rychlosti).