Jak si nechat předčítat text článků v Safari

V nejnovější aktualizaci iOS 17 Apple představil vylepšenou funkci Siri, která umožňuje virtuální asistentce číst webové články nahlas. Zde je návod, jak začít.

S novou funkcí Siri si nyní uživatelé mohou nechat číst články a přeměnit své iPhony na osobní vypravěče. Není to jen nástroj pro pohodlí, ale také brána ke zpřístupnění digitálního obsahu pro každého, včetně těch se zrakovým postižením nebo těch, kteří preferují sluchové učení.

Pro Apple je to také způsob, jak lidem poskytnout více způsobů, jak získat přístup k obsahu na svých zařízeních bez použití rukou pomocí hlasového příkazu.

Použijte Siri k poslechu webových stránek na iPhone

Chcete-li tuto funkci používat, musí uživatelé procházet pomocí prohlížeče Safari společnosti Apple, protože v současné době nerozšiřuje podporu na prohlížeče třetích stran. Webová stránka navíc musí být kompatibilní s prohlížečem Safari Reader View, který zjednodušuje webové stránky odstraněním nepodstatných prvků, jako jsou některé obrázky a reklamy, aby se zvýraznil hlavní text.

Poslechnout si stránku iOS 17

Existují dva různé způsoby, jak používat novou funkci iOS 17.

  • Nejprve můžete přejít na webovou stránku v Safari a říct: "Siri, přečtěte si toto." Zobrazí se okno ovládání zvuku, které vypadá podobně jako okno používané v Hudbě a Podcastech. Nabízí ovládání přehrávání/pozastavení a ovládání rychlosti čtení.
  • Další způsob je přes ikonu „Aa“ v adresním řádku Safari. Zobrazí se možnost s názvem „Poslouchat stránku“.
  • Každá metoda má různé ovládací prvky, jako je pozastavení nebo ukončení zvuku nebo změna rychlosti čtení.

Funkce čtení Siri nejen pomáhá při multitaskingu, ale také výrazně zlepšuje dostupnost a vychází vstříc uživatelům, kteří preferují metody sluchového učení. Představuje novou kapitolu v tom, jak jednotlivci interagují se svými iPhony a iPady.

Jak si nechat předčítat český text?

Protože Siri stále češtinu nepodporuje, je nová funkce vhodná jen pro některé jazyky. Naštěstí je tu ale připravená zkratka, kterou si stačí jen přidat.

Předčítání článku v iOS

Jak přidat možnost předčítání článků v češtině:

  • Zapněte aplikaci Zkratky
  • V panelu Galerie napište do horního vyhledávacího pole „Text“
  • Mezi vyhledanými zkratkami bude i Předčítat text článku
  • Zkratku přidejte
  • V Safari otevřete článek, který chcete předčítat a klepněte na ikonu sdílení dole
  • Vyberte volnu Předčítat text článku a poslechněte si vypravěčku