Jak fotit s iPhonem ve vyšším rozlišení

Apple iOS 17 přináší pro fotografy iPhonů funkci, která mění hru – možnost změnit nastavení formátu ProRAW. Zde se dozvíte, kde změnit formát a co každý může nabídnout.
Díky pochopení a používání těchto nastavení mohou fotografové iPhonů plně využít možnosti svého zařízení a zajistit, že každý snímek bude zachycen s potenciálem ohromujících výsledků. Ať už je uživatel ostřílený profesionál nebo vášnivý fanoušek, tyto nové funkce v iOS 17 mu mohou pomoci vylepšit jejich mobilní fotografování.

Formát ProRAW kombinuje flexibilitu úprav RAW s výpočetními fotografickými funkcemi společnosti Apple a nabízí větší kontrolu nad konečným snímkem. Úpravou nastavení ProRAW mohou fotografové rozhodovat o rozlišení snímku a velikosti souboru, které přímo ovlivňují jejich pracovní postup a kvalitu snímků.

Profesionální fotografové a nadšenci, kteří používají své iPhony pro pořizování vysoce kvalitních snímků, najdou tato nastavení neocenitelná. Možnost přepínat mezi rozlišeními a formáty znamená, že si můžete vybrat, zda chcete fotografovat v nižším rozlišení pro každodenní fotografie, abyste ušetřili místo, nebo zvýšit na nejvyšší rozlišení pro snímky, které vyžadují nejvíce detailů.

Navíc ti, kteří své snímky zpracovávají následně, ocení flexibilitu, kterou ProRAW poskytuje v editačním softwaru.

Jak přepínat mezi profi formáty

  • Pro přístup k těmto novým možnostem mohou uživatelé iPhone s iOS 17 a modelem Pro nebo Pro Max přejít do Nastavení > Fotoaparát > Formáty.
  • Dále je mezi všemi ostatními možnostmi sekce nazvaná Výchozí profesionální formát.
  • Zde uvedené volby umožňují fotografům rozhodnout o vyvážení mezi kvalitou obrazu a velikostí souboru. Možnosti zahrnují HEIF Max (až 48 megapixelů), ProRAW 12MP a ProRAW Max (až 48MP).

iPhone formáty fotoaparát

Velikost souborů je přibližně 5 MB pro HEIF s rozlišením 48 MP, 25 MB pro ProRAW s rozlišením 12 MP a 75 MB pro ProRAW s rozlišením 48 MP. Apple také zahrnuje informace v sekci Formáty a to, co každý objektiv umí.

Například hlavní fotoaparát dokáže pořizovat snímky s rozlišením 48 MP při výchozím nastavení zoomu „1x“. Ale noční režim, blesk a makro fotografie budou vždy uloženy v rozlišení 12 MP. Live Photos lze uložit v rozlišení 12 nebo 24 MP.

Ještě lepší komprimace

Fotografové si také mohou vybrat mezi snímky „Vysoká efektivita“ a „Nejkompatibilnější“ v sekci Formáty. Označují různé formáty souborů pro ukládání fotografií a videí, z nichž každý má výhody z hlediska kvality obrazu a velikosti souboru.

Nastavení Vysoká efektivita ukládá fotografie ve formátu HEIF (High Efficiency Image File Format) a videa ve formátu HEVC (High Efficiency Video Coding), známém také jako H.265. Jsou navrženy tak, aby šetřily úložný prostor ve vašem zařízení, aniž by došlo ke snížení kvality obrazu.

Nastavení Nejkompatibilnější mezitím ukládá fotografie jako soubory JPEG a videa jako soubory H.264. JPEG a H.264 jsou starší formáty široce používané po léta. Říká se jim „Nejkompatibilnější“, protože je podporují prakticky všechna zařízení a operační systémy, což zajišťuje, že soubory lze bez problémů prohlížet a upravovat na různých platformách.

Tyto formáty však nekomprimují soubory tak efektivně jako formáty High Efficiency, což má za následek větší velikosti souborů pro podobnou úroveň kvality obrazu. Uživatelům, kteří mají nedostatek úložiště iPhone, může nejlépe posloužit výběr formátu High Efficiency.