Živá tapeta na macOS je krásná, ale zabírá hodně místa. Jak jí smazat?

Apple do systému macOS Sonoma přidal živé tapety na plochu, ale ne každý o ně stojí. Tady je návod, jak nové doplňky z Macu odstranit. Mac podporuje možnost měnit obrázek na pozadí plochy už desítky let - dokonce už od původního Macu.

S vydáním macOS 14 Sonoma v roce 2023 přidal Apple možnost nastavit si jako plochu dynamické neboli živé tapety. Je to skvělá funkce, ale může jednak spotřebovávat další úložný prostor na spouštěcím disku, jednak může Mac více zatěžovat při zpracování.

Pokud živé tapety nepoužíváte, můžete je z různých důvodů z Macu odstranit, abyste ušetřili místo.

Nastavení v systému

Tapetu, kterou chcete mít na ploše Macu, nastavíte v aplikaci Nastavení systému macOS tak, že ji vyberete z nabídky Apple v Nastavení systému a poté v seznamu vlevo vyberete položku Tapety.

macOS Sonoma tapety

Tím se vám nabídne řada možností tapet, včetně vestavěných nebo vlastních statických obrázků, dynamických tapet (což jsou něco jako spořiče obrazovky) nebo jednobarevných tapet. Můžete také nastavit, aby se tapety náhodně střídaly nebo aby se cyklicky střídaly v různých kombinacích.

Chcete-li nastavit tapetu jako plochu Macu, klikněte na miniaturu obrázku v Nastavení systému. Kliknutá tapeta se stáhne ze serverů společnosti Apple - to je odklon od minulých verzí macOS, kde byly tapety vestavěné.

Po zahájení stahování se v horní části panelu tapet zobrazí malý kruhový ukazatel průběhu stahování obsahu. Upozorňujeme, že dynamické tapety zabírají více úložného prostoru než statické a jejich stahování může trvat déle.

Kde jsou živé tapety uloženy?

Dynamické tapety Apple jsou po stažení uloženy na spouštěcím disku v adresáři /Library/Application Support/com.apple.idleassetsd/Customer - ten obsahuje několik složek s kódovými názvy.

Ve složce com.apple.idleassetsd jsou uloženy také drobné náhledy miniatur a malý databázový soubor SQLite pro všechny prostředky.

Po stažení je každá tapeta uložena v jedné z výše uvedených pojmenovaných složek a každou složku můžete otevřít a zobrazit aktiva uvnitř. Každá živá tapeta je ve skutečnosti jen filmový soubor QuickTime (MPEG nebo HEVC).

Ve skutečnosti můžete každý filmový soubor otevřít v aplikaci QuickTime Player v systému macOS a přehrát jej. Pokud na panelu nabídek aplikace QuickTime Player vyberete možnost Okno->Zobrazit inspektor filmu, můžete si zobrazit podrobnosti o každém filmovém souboru včetně jeho kódování, rozlišení, datového toku, poměru stran a řady dalších technických údajů o formátu videa.

Složky jsou uspořádány podle rozlišení - v závislosti na tom, které tapety se stáhnou, mohou být některé složky prázdné. Obecně platí, že stažené prostředky jsou uloženy ve složkách s největší velikostí úložiště.

Pokud stáhnete většinu tapet Apple ve středním rozlišení, může být využitý prostor na disku značný - kolem 1 GB nebo více.

Odstranění tapet z počítače Mac

Vzhledem k tomu, že složky stažených tapet nejsou chráněny systémem, můžete z úložných složek odstranit všechny tapety. Pokud nechcete dříve stažené tapety, jednoduše otevřete složky s prostředky a přetáhněte soubory .mov do koše v Docku.

Nebo můžete soubory .mov, které chcete odstranit, vybrat ve Finderu a poté na klávesnici Macu stisknout kombinaci kláves Command+delete.

Po přesunutí souborů do koše vyberte v nabídce Finderu možnost Vyprázdnit koš. Tím odstraníte soubory .mov a uvolníte místo v úložišti, které používají.

Před odstraněním stažených tapet ze systému je dobré nejprve zavřít aplikaci Nastavení systému.

Restartování služby

Pro aktualizaci uživatelského rozhraní aplikace Nastavení systému - a upozornění na zahájení a ukončení stahování - je v systému macOS spuštěna služba na pozadí s názvem Wallpaper.

Po odstranění tapet z Macu budete chtít restartovat služby Tapety, abyste obnovili správný stav uživatelského rozhraní aplikace Nastavení systému - a také samotné plochy.

Chcete-li to provést, nejprve se ujistěte, že je aplikace Nastavení systému zavřená, poté otevřete aplikaci /Utilities/Activity Monitor dvojitým kliknutím ve Finderu a do vyhledávacího pole v horní části hlavního okna zadejte "Wallpaper".

V seznamu je pět položek - dvě z nich jsou systémová rozšíření, dvě jsou služby a jedna je proces nebo démon na pozadí.

Ty dvě, které vás zajímají, se jmenují "Wallpaper" a "Wallpaper (System Settings)".

První z těchto služeb sleduje a mění skutečnou tapetu na ploše ve Finderu. Druhou je služba, která ovládá zobrazení tapety v aplikaci Nastavení systému.

macOS Monitor aktivity

Po smazání souborů tapet z vašeho Macu vyberte službu „Wallpaper“ v Monitoru aktivity a poté klikněte na malé tlačítko na panelu nástrojů s „X“. Tím se zastaví služba Tapeta.

macOS automaticky restartuje službu Tapety, když si všimne ukončení služby – a když tak učiní, obnoví se výchozí plocha ve Finderu, pokud jedna z tapet, které jste smazali, byla právě používaná.

Dále proveďte totéž pro službu "Wallpaper (System Settings)". Tím se zastaví služba, která spravuje uživatelské rozhraní v podokně Tapeta v aplikaci Nastavení systému – a automaticky se restartuje.

Pokud znovu otevřete aplikaci Nastavení systému, všimnete si, že uživatelské rozhraní bylo resetováno do správného stavu, který odpovídá stavu stažených tapet na disku: u kterékoli tapety, kterou jste smazali, se jejich uživatelská rozhraní miniatur vrátí do správného stavu.

Přidání živých tapet do Macu je chytrá funkce, ale pokud je nechcete používat, můžete jejich odstraněním ušetřit spoustu místa na disku.