Jak používat novou aplikaci Deník

Apple v systému iOS 17.2 představil dlouho očekávanou aplikaci Deník pro iPhone. Zde je vše, co potřebujete vědět o používání aplikace Deník.

Společnost Apple v červnu 2023 oznámila, že do systému iOS 17 přináší vlastní aplikaci pro psaní deníků, a ta je nakonec součástí prosincové aktualizace softwaru iOS 17.2.

Aplikace Journal umožňuje zaznamenávat vaše každodenní myšlenky a aktivity, přičemž zahrnuje údaje, jako jsou fotografie, poslouchaná hudba, tréninky a další, a navíc navrhuje témata, o kterých můžete psát.

Vytvoření prvního záznamu v Deníku

Aplikace Deník má jednoduché a přehledné rozhraní. Po otevření se zobrazí tlačítko "+" a klepnutím na něj můžete začít nový záznam. Když přidáte několik záznamů, tlačítko v pravém horním rohu vám umožní filtrovat je na základě fotografií a činností.

Apple Deník

Rozhraní pro psaní obsahuje několik tlačítek v horní části klávesnice, která slouží k přístupu k výše zmíněným "momentkám", přidávání fotografií, pořizování obrázků, přidávání hlasových záznamů a přidávání značek polohy. Před jejich použitím budete vyzváni, abyste aplikaci povolili přístup k fotografiím, fotoaparátu, mikrofonu a poloze. Záznamy v deníku jsou automaticky datovány a ty oblíbené si můžete přidat do záložek.

Deník Apple

Ve výchozím nastavení vám aplikace Deník nabídne nedávné a doporučené "momenty" z vašeho týdne, které zahrnují fotografie, cvičení nebo navštívená místa, a ty můžete použít jako podněty k psaní nebo můžete klepnout na Nový záznam a začít psát. (Chcete-li psát nové záznamy bez zobrazení návrhů, nejprve přepněte přepínač v Nastavení ➝ Deník ➝ Přeskočit návrhy pro psaní deníku.)

Používání deníkových zamyšlení

Pokud máte vážný případ spisovatelského bloku, aplikace Deník vám může nabídnout podněty k zápisu ve formě "úvah". Při zahájení nového záznamu se tyto úvahy objeví mezi doporučenými a posledními "momenty", mají vás inspirovat a vést a poskytují nápady a témata, která můžete v každém záznamu prozkoumat.

Apple Deník zamyšlení

Úvahy mohou být různé, od otázek k zamyšlení až po podněty k tvůrčímu psaní, a pokud vás nabízená úvaha nezaujme, můžete si klepnutím na dvě šipky tvořící kruh vytvořit novou.

Nastavení harmonogramu psaní Deníku

Zůstat důsledný při psaní deníku může být obtížné, ale váš iPhone vám to může značně usnadnit díky funkci plánování v nové aplikaci Journal. Zde je návod, jak ji nastavit.

  • Na iPhonu otevřete aplikaci Nastavení.
  • Přejděte dolů a klepněte na položku Deník.
  • Klepněte na možnost Rozvrh psaní do deníku a poté přepněte přepínač vedle možnosti Rozvrh.
  • Zvolte dny v týdnu, kdy chcete, aby vám byla připomínána výzva k psaní, a vyberte denní dobu, kdy chcete výzvu obdržet.

Apple Deník rozvrh

Možnost plánování není jen připomínkou - jde o budování návyku. Ať už se tedy jedná o jemné upozornění, které potřebujete ráno, nebo o výzvu před spaním, můžete funkci přizpůsobit své osobní rutině.

Uzamčení deníku

Soukromí a bezpečnost jsou při psaní osobního deníku na prvním místě. Proto aplikace Apple Journal zavádí vylepšené bezpečnostní funkce včetně šifrování a ochrany heslem, které chrání váš deník před neoprávněným přístupem.

Chcete-li svůj deník zamknout pomocí přístupového kódu zařízení, Face ID nebo Touch ID, postupujte podle následujících kroků.

  • Otevřete aplikaci Nastavení na iPhonu.
  • Přejděte dolů a klepněte na položku Deník.
  • Klepněte na možnost Zamykat deník a po výzvě zadejte svůj přístupový kód.
  • Přepněte přepínač vedle položky Zamykat.
  • Klepněte na položku Požadovat kód a poté vyberte z nabízených možností: Ihned, Po 1 minutě, Po 5 minutách, Po 15 minutách.

Apple Deník Face ID

To je vše. Váš deník je nyní nepřístupný bez zadání přístupového kódu zařízení nebo použití Face ID či Touch ID, což vám zajistí klid při každém záznamu citlivých nebo osobních informací.