Jak používat nová gesta v iOS 13 pro úpravy textu?

Nová gesta v iOS 13 umožňují jednodušší editaci textu. Pojďte se všechny naučit, abyste neztráceli čas zbytečným dumáním, jak text třeba zkopírovat.

S vydáním systémů iOS 13 a iPadOS 13 představil Apple řadu nových gest pro úpravu textu, která lze provádět jak na iPhonu, tak na iPadu. Tato gesta usnadňují provádění akcí, jako je výběr textu, kopírování a vkládání, vrácení a opakování úprav a přesunutí kurzoru po obrazovce.

Jak posouvat kurzorem v textu

Přesunutí kurzoru funguje podobně jako v předchozích verzích systému iOS, ale Apple ho vylepšil, aby zlepšil jeho chování. Například, když pohybujete kolem, je nyní mnohem lepší přichytávat se k řádkům a mezi slovy. Nyní můžete také klepnout a podržet kurzor a na obrazovce se zvětšuje, takže jej můžete snáze vidět. Takto to funguje.

  • Začněte psát nějaký text v aplikaci, která jej podporuje
  • Dotkněte se a podržte kurzor, dokud se nezvětší
  • Přetáhněte kurzor na požadované místo
  • Sundejte prst z obrazovky.

Můžete proměnit klávesnici na obrazovce na virtuální trackpad, který vám umožní rychle pohybovat kurzorem v textu, aniž byste prst nechávali na displeji. Způsob, jakým to na vašem zařízení funguje, závisí na tom, zda máte 3D Touch (iPhone 6s a novější) Haptic Touch (iPhone XR, iPhone 11, iPhone 11 Pro a iPhone 11 Pro Max) nebo dlouhý stisk (všechny modely iPad).

  • Na ‌iPadech‌ a iPhonech s ‌Hapttic Touch‌ stiskněte a podržte mezerník. Na zařízení s ‌3D Touch‌ stiskněte a přidržte kdekoli na klávesnici.
  • Přetažením prstu nad prázdnou klávesnicí přesuňte kurzor přes text na požadované místo.

 

U iPadů se také‌ můžete dotknout klávesnice dvěma prsty a pohybem prstů dokážete přesunout kurzor.

 

Jak text vybrat

Když vyberete text pomocí jedné z níže popsaných metod, nad výběrem se zobrazí nabídka pro kontextové úpravy, která vám poskytne rychlý přístup k vyjmutí, kopírování a vložení, jakož i k formátování, vyhledávání, sdílení a další možnosti v závislosti na aplikaci, kterou používáte.

 

  • Chcete-li vybrat slovo, poklepejte na něj. Případně klepněte a přidržte, dokud necítíte hmatovou zpětnou vazbu.
  • Trojitým klepnutím na jakékoli slovo ve větě bude vybrána celá věta.
  • Čtyřnásobným klepnutím na slovo vyberte celý odstavec.

 

Jak text rychle zkopírovat, vyjmout a vložit

V systému iOS 12 a starších jste museli vybrat text a poté jej vyjmout, zkopírovat nebo vložit pomocí kontextové nabídky pro úpravy. V systému ‌iOS 13‌ můžete místo toho použít gesta. Nejprve vyberte nějaký text a poté proveďte jeden z následujících úkonů:

  • Chcete-li kopírovat, sevřete tři prsty.
  • Chcete-li vyjmout, provádějte kopírovací gesto dvakrát, dokud text nezmizí, připravený k vložení ze schránky.
  • Chcete-li vložit text, který jste právě zkopírovali nebo vystřihli, roztáhněte tři prsty, dokud se text znovu neobjeví.

 

Jak se rychleji posouvat po stránce

Pokud upravujete obzvláště dlouhý text, jako je dokument nebo posloupný e-mail, můžete se posouvat mnohem rychleji přímým uchopením posuvníku.

Když je posuvník viditelný, stiskněte a přidržte jej prstem a pohybem nahoru a dolů po okraji obrazovky můžete rychle procházet textem.