Jak používat nové gesto dvojitého poklepání na Apple Watch

Po uvolnění systému watchOS 10.1 pro veřejnost získaly modely Apple Watch Series 9 a Apple Watch Ultra 2 nové gesto dvojitého klepnutí. Zde se dozvíte, co všechno gesto Double Tap umí a jak ho můžete na svých hodinkách zprovoznit.

Dvojité klepnutí je nová funkce nejnovějších modelů Apple Watch založená na gestech, která umožňuje ovládat funkce hodinek dvojitým klepnutím palcem a ukazováčkem. Cílem funkce je usnadnit ovládání Apple Watch, když máte volnou jen jednu ruku, například když venčíte psa, nesete nákup nebo držíte v ruce šálek kávy.

Nové gesto dvojitého poklepání je exkluzivní pro Apple Watch Series 9 a Apple Watch Ultra 2 a aktivuje se aktualizací Apple Watch na watchOS 10.1, která vyžaduje, aby byly hodinky spárované s iPhonem se systémem iOS 17.1.

Co umí gesto dvojitého poklepání

Funkce Double Tap jsou velmi jednoduché. Zvednete hodinky, aby se probudily, a pak dvojitým klepnutím palcem a ukazováčkem dohromady ovládáte dění na obrazovce hodinek.

Ve výchozím nastavení funkce Double Tap vybere primární tlačítko v jakékoli aplikaci, ve které se nacházíte. Pokud vám tedy například někdo volá, můžete poklepáním hovor přijmout a po skončení jej použít k zavěšení. Stejně tak pokud sledujete/posloucháte média, můžete je pozastavit a pokračovat v nich (nebo je přeskočit).

Některé další případy použití: Pokud jste nastavili časovač, poklepáním jej pozastavíte. Opětovné provedení gesta obnoví odpočítávání, a když se časovač vypne, dvojité klepnutí jej zastaví. Podobně jej můžete použít k dalším každodenním činnostem, jako je odložení budíku, spuštění tlačítka spouště aplikace fotoaparát a zamítnutí oznámení.

Gesto poklepání Apple Watch

Jak se dalo očekávat, gesto je nastaveno tak, aby předpokládalo, že je vaše druhá ruka zaneprázdněná. Pokud například obdržíte textovou zprávu, můžete na ni dvojitým klepnutím odpovědět hlasovou zprávou, zatímco dalším dvojitým klepnutím zprávu odešlete.

Kromě toho lze dvojitým poklepáním vyvolat z ciferníku hodinek chytrou sadu a posouvat se ve widgetech, což vám umožní jednou rukou nahlédnout do nejčastěji prohlížených informací.

Jak nastavit funkci dvojitého klepnutí

Funkce Dvojité klepnutí je ve výchozím nastavení vypnutá, takže aby fungovala, je třeba ji ručně povolit. To lze provést ze zápěstí nebo v aplikaci Watch na iPhonu a obě nabídky obsahují možnosti přizpůsobení funkcí Přehrávání médií a chytré sady.

Všimněte si, že pro povolení funkce Dvojité klepnutí je třeba v rámci nastavení udělit systému watchOS oprávnění zakázat některé možnosti zpřístupnění, včetně funkcí Asistivní dotyk, Zvětšení pomocí gest rukou, VoiceOver pomocí gest rukou a Rychlé akce.

Na Apple Watch:

  • Otevřete aplikaci Nastavení.
  • Klepněte na Gesta.
  • Klepněte na Poklepání a na další obrazovce přepněte přepínač vedle položky Poklepání.
  • Pokud se zobrazí výzva, klepněte na možnost Vypnout funkce zpřístupnění ve spodní části upozornění na obrazovce.
  • Zvolte preferované nastavení pro Přehrávání (Přehrát/Pozastavit nebo Přeskočit) a Chytrou sadu (Pokročilé nebo Vybrat).

Apple Watcg Gesta

V iPhonu:

  • Otevřete aplikaci Watch.
  • Když je vybrána karta "Moje hodinky", klepněte na Gesta.
  • Klepněte na Poklepání a na další obrazovce přepněte přepínač vedle položky Poklepání.
  • Pokud se zobrazí výzva, klepněte v upozornění na obrazovce na možnost Vypnout funkce zpřístupnění.
  • Zvolte preferované nastavení pro Přehrávání (Přehrát/Pozastavit nebo Přeskočit) a Chytrou sadu (Pokročilé nebo Vybrat).

iPhone Gesta

Apple tvrdí, že funkci Double Tap umožňuje rychlejší čip S9 Neural Engine, a proto je k dispozici pouze v telefonech Series 9 a Ultra 2. Apple uvedl, že vyvinul algoritmus, který detekuje "jedinečný podpis" drobných pohybů zápěstí a změn průtoku krve při klepnutí ukazováčkem a palcem dohromady.

Pokud vlastníte starší model hodinek Apple Watch, který nepodporuje funkci dvojitého klepnutí, můžete vždy vyzkoušet podobnou, ale omezenější funkci zpřístupnění nazvanou AssistiveTouch, která je k dispozici na hodinkách Apple Watch Series 4 a novějších.