Jak podepsat dokument na Macu, iPadu a iPhone

Podepisování dokumentů už zvládnete s jakýmkoliv Apple zařízením, které má obrazovku. Snadno tak doplníte podpis na iPhonu, iPadu i Macu.

Zdá se, že ještě před několika lety všichni používali osobní počítače a svět byl plný souborů .doc, které se nepředvídatelně měnily v závislosti na platformě nebo softwaru, který jste použili k jejich otevření.

Nástup počítačů Mac však měl nezamýšlený důsledek v podobě upevnění PDF formátu jako skutečného standardu pro moderní dokumenty. PDF soubory byly nezávislé na platformě, bylo možné je otevřít téměř jakoukoli grafickou aplikací nebo prohlížečem a hlavně se v nich neměnil styl a obsah - to byl pro svět dokumentů zásadní průlom.

Nyní, kdy jsou PDF soubory tak rozšířené a většina z nás pracuje z domova, se lidem honí hlavou další otázka: Jak digitálně podepsat PDF?

Dobrou zprávou je, že nejenže je možné vložit podpis do PDF souborů, ale je to skutečně jednodušší a lepší způsob, jak spravovat své dokumenty. Pojďme prozkoumat, proč je podepisování PDF online skvělé a jak digitální podpis vytvořit právě teď.

Proč byste měli podepisovat soubory PDF elektronicky

Vzpomeňte si, jak jste dříve podepisovali dokumenty. Někdo vám poslal smlouvu. Vy jste ji vytiskli, ručně podepsali, naskenovali, provedli nějaké úpravy naskenovaného souboru (např. velikost souboru, kvalita, ořezání), pak jej poslali zpět a vytištěný papír skartovali. To se opakuje několikrát denně.

Nejenže tisk a skartace papíru je neuvěřitelně neekonomická, pokud si uvědomíte rozsah napříč společnostmi, ale výsledné soubory nejsou krásné PDF, se kterými všichni začínali, ale v podstatě obrázky, pravděpodobně špatně zarovnané, bez barevné korekce a bez možnosti vybrat v nich text.

Kdybyste se místo toho naučili vytvářet elektronický podpis na Macu, nejenže byste ušetřili spoustu času a papíru, ale zachovali byste design a funkčnost každého dokumentu v nezměněné podobě, takže by i kdokoli jiný mohl plně využívat výhod nádherného PDF formátu. Naštěstí existují jednoduché způsoby, jak PDF podpis na macOS vyřešit pro všechny uživatele Maců.

V níže uvedeném textu odpovídáme na nejčastější otázky:

  • Jak podepsat PDF na Macu pomocí trackpadu?
  • Jak podepsat PDF na Macu pomocí fotoaparátu
  • Jak podepsat PDF na iPhonu a iPadu
  • Jak přidat podpis do PDF na Macu, aby jej bylo možné opakovaně použít
  • Proč je PDF editor nejlepší volbou pro digitální podpisy.

Jak podepsat PDF pomocí trackpadu

Možná vás překvapí, že na Macu již existuje bezplatná funkce pro podepisování PDF. Podepisovat PDF totiž umí i výchozí aplikace, které používáte k otevírání obrázků, jako jsou Náhled a Quick Look. Dokonce se můžete naučit, jak podepsat PDF, aniž byste opustili aplikaci Mail.

Jak podepsat PDF na Macu

Zaměříme se na to, jak podepisovat v aplikaci Náhled, protože to je hlavní případ použití. Začneme tím, jak vytvořit podpis PDF souboru v MacBooku pomocí trackpadu:

  1. Otevřete Náhled z Aplikací
  2. Na panelu nabídek přejděte do nabídky Nástroje > Anotace > Podpis > Správa podpisů. Případně klikněte na ikonu podpisu v nástrojích pro označování a vyberte možnost Vytvořit podpis.
  3. Chcete-li vytvořit digitální podpis, vyberte možnost Chcete-li začít, klikněte sem a začněte kreslit. Všimněte si, že váš trackpad je doslova znázorněn na obrazovce. Zacházejte s ním tedy jako s listem papíru a po dokončení stiskněte libovolnou klávesu. Pokud se vám výsledek nelíbí, klepněte na tlačítko Smazat a začněte znovu nebo na tlačítko Hotovo.

Zde se dozvíte, jak digitálně podepsat PDF soubor v aplikaci Náhled po vytvoření podpisu:

  1. Otevřete jakýkoliv dokument, který vyžaduje podpis
  2. Klepněte na ikonu podpisu v nabídce a vyberte ten, který jste vytvořili dříve.
  3. Umístěte podpis na místo (jeho velikost můžete změnit přetažením rohů)
  4. Dokument uložte nebo exportujte.

Postup je naprosto stejný v aplikaci Quick Look (Rychlý náhled), ale v aplikaci Mail se mírně liší:

  1. Otevřete aplikaci Mail a vytvořte novou zprávu (⌘ + N).
  2. Přetáhněte do ní PDF soubor.
  3. Najeďte na PDF, klikněte na rozevírací šipku vpravo nahoře a vyberte možnost Anotace
  4. Opakujte stejný postup, jaký je uveden výše pro aplikaci Náhled
  5. Klepněte na tlačítko Hotovo.

Jak podepsat PDF na Macu pomocí fotoaparátu

Pokud neradi čmáráte svůj podpis na obrazovku, můžete použít starou metodu - podpis napište na papír a poté jej naskenujte fotoaparátem.

Naskenování fyzického podpisu:

  1. Podepište se na papír: Otevřete Náhled > Anotace > Vytvořit podpis.
  2. Přejděte na kartu Fotoaparát a přidržte fyzický podpis před fotoaparátem tak, aby byl zarovnán se základní linií.
  3. Jakmile je váš podpis rozpoznán, klepněte na tlačítko Hotovo.

Jak již bylo zmíněno, přesně stejný postup můžete zopakovat v aplikaci Rychlý náhled a Mail, pokud jej chcete provést tam. Váš podpis bude dostupný pro všechny tyto aplikace bez ohledu na to. Po vytvoření digitálního podpisu v aplikaci Náhled (Quick Look nebo Mail) bude podepisování dokumentů hračkou.

Podepisování PDF na iPhonu a iPadu

Když už víte, jak podepisovat dokumenty na Macu, můžete zapomenout na metodu tužky a papíru. Opravdu není nutné nikam cestovat jen kvůli podepisování dokumentů. A víte, co je ještě pohodlnější? Podepisování dokumentů na cestách! To je možné, pokud se naučíte podepisovat PDF dokumenty na iPhonu a iPadu.

 Podpis PDF iPhone

Stejně jako aplikace Náhled na Macu má iOS vestavěnou funkci Anotace, která umožňuje podepisovat PDF v aplikaci Soubory nebo Mail. Zde je návod, jak ji používat:

  1. Otevřete PDF v aplikaci Soubory nebo Mail.
  2. Klepněte na ikonu Anotace, která vypadá jako tužka.
  3. Klikněte na tlačítko se znaménkem + v pravém dolním rohu > Podpis
  4. Nakreslete podpis a klikněte na tlačítko Hotovo.

Podpis bude přidán do PDF souboru. Můžete jej na stránce přesouvat nebo jej v budoucnu znovu použít - stačí otevřít nabídku Podpis v jiném dokumentu a vybrat jej tam.