iPadOS 17 a všechny novinky, na které se těšit

iPadOS 17 je nejnovější verze operačního systému, který běží na iPadu. Systém iPadOS 17 byl představen na červnové konferenci WWDC 2023 a oficiálně bude veřejnosti zpřístupněn letos na podzim.

Téměř všechny nové funkce, které jsou k dispozici v systému iOS 17, jsou k dispozici také v iPadu a systémy iOS 17 a iPadOS 17 mají mnoho společného. Všechny aktualizace aplikací FaceTime a Zprávy najdete i na iPadu, stejně jako funkce jako vylepšená autokorekce textu, interaktivní widgety, podpora sdílených hesel a AirTagů, aktualizace AirPods a další.

Kompletní přehled novinek v iPadOS 17 a funkce, které jsou určeny výhradně pro větší obrazovku, jsou uvedeny zde.

Aktualizovaná zamykací obrazovka

iPadOS 17 přidává nové prostředí zamykací obrazovky, které odráží aktualizovanou zamykací obrazovku, kterou Apple přinesl iPhonu v iOS 16. Aktualizovaná zamykací obrazovka podporuje přizpůsobení, uživatelé si mohou vybrat nové tapety a barvy a písma pro čas. Apple vytvořil pro iPad specifické tapety Počasí a Astronomie, které využívají velikost obrazovky iPadu, a stejně jako u iPhonu můžete použít vlastní fotografie (s pohybovými efekty pro Live fotografie), vytvořit tapetu z emoji nebo si vybrat tapetu navrženou přímo Applem.

iPadOS 17 zamykací obrazovka

Na zamykací obrazovku lze přidávat widgety. V režimu na šířku je lišta widgetů na levé straně displeje, zatímco v režimu na výšku se widgety zobrazují pod časem. Všechny widgety dostupné v iPhonu najdete i v iPadu, například ty z aplikací Domácnost, Hodiny, Zdraví, Kalendář, Baterie, Poznámky, Zprávy, Spánek, Peněženka, Počasí a další. Protože je displej iPadu větší, podporuje větší widgety, než jsou k dispozici na iPhonu. Widgety na iPadu jsou navrženy tak, aby splývaly s tapetou a nepůsobily rušivě.

iPadOS 17 Live Activities

Podporováno je více uzamčených obrazovek, takže můžete přepínat mezi různými možnostmi, a uzamčené obrazovky lze spárovat s režimem Soustředění, takže můžete uzamčené obrazovky aktivovat automaticky. iPad podporuje funkci Live Activities v systému iPadOS 17, takže sportovní výsledky, dodávky jídla a další informace se zobrazují na zamčené obrazovce a lze je sledovat v reálném čase.

Interaktivní widgety

Apple přepracoval také widgety na domovské obrazovce a v Centru dnes, takže jsou interaktivní. Widgety lze použít k takovým činnostem, jako je rozsvícení světel, přehrání písničky nebo označení upomínky, aniž by bylo nutné otevírat aplikaci. Interaktivitu mohou do svých widgetů zabudovat i aplikace třetích stran. Interaktivní widgety jsou k dispozici na domovské obrazovce i na zamykací obrazovce.

iPadOS 17 PDF

Úprava PDF souborů na iPadu je rychlejší, protože iPadOS 17 používá strojové učení k identifikaci polí v PDF pro automatické vyplňování jmen, adres a e-mailů z aplikace Kontakty. V aplikaci Poznámky se PDF soubory zobrazují na celou šířku, takže je lze snadněji prohlížet a komentovat pomocí Apple Pencil. Naskenované dokumenty a PDF lze také označovat přímo v poznámce a při použití živé spolupráce se aktualizace zobrazují v reálném čase ve sdílených poznámkách.

Zdraví konečně na iPadu

V systému iPadOS 17 je nyní aplikace Zdraví kromě iPhonu dostupná i na iPadu, takže uživatelé mají možnost zobrazit své údaje na větším displeji. Design byl optimalizován pro větší obrazovku iPadu a aplikace má nový vzhled oblíbených položek. Na iPadu je k dispozici postranní panel, který usnadňuje nalezení toho, co hledáte, a data aplikace Zdraví lze do iPadu synchronizovat pomocí služby iCloud, takže jsou k dispozici léky, lékařské záznamy, trendy a nejdůležitější události. Nové funkce duševního zdraví, jako je sledování nálady, jsou také přístupné na iPadu.

iPadOS 17 Zdraví

Apple aktualizoval funkci Stage Manager, takže uživatelé iPadu mají k dispozici více možností nastavení polohy a velikosti oken Stage Manageru a mohou tak lépe pracovat s více úlohami najednou. Stage Manager také podporuje vestavěné kamery na externím displeji.

Apple Freeform

Aplikace Freeform nyní obsahuje nové kreslicí nástroje, podporu pro naklonění a přiblížení na Apple Pencil, přichycení k tvaru, spojovací čáry a tvary pro objekty a průvodce Follow Along pro spolupracovníky.

Kompatibilita

iPadOS 17 je kompatibilní s následujícími iPady:

  • iPad Pro (2. generace a novější)
  • iPad Air (3. generace a novější)
  • iPad (6. generace a novější)
  • iPad mini (5. generace a novější)

iPadOS 17 oproti iOS 16 přestává podporovat iPad páté generace a iPad Pro první generace.

iPadOS 17 je v současné době k dispozici vývojářům a veřejným beta testerům a Apple plánuje jeho vydání na podzim společně s iOS 17.