Jak nastavit postranní tlačítko u iPhonu s Face ID? Změnit jde hodně věcí

Jak nastavit postranní tlačítko u iPhonu, který využívá k ověřování Face ID? V nastavení systému můžete změnit několik funkcí a třeba se vám pak bude telefon používat lépe.

Apple iPhone 11 Pro a starší generace s Face ID nemá pod displejem žádné tlačítko, takže si musela kalifornská společnost poradit jinak a některé funkce přesunout do postranního tlačítka. V nastavení iOS lze některé chování změnit. Pokud tedy například jste naštvaní, že dlouhým stiskem se vyvolá Siri, kterou nepoužíváte, jde to přenastavit.

Jak nastavit postranní tlačítko u iPhonu

Když půjdete v iPhonu s Face ID a systémem iOS 13 do Nastavení - Zpřístupnění - Postranní tlačítko, tak se vám naskytne hned několik možností. První sekce se zaobírá nastavením rychlostí několikanásobného stisknutí tlačítka. Dvojitý stisk může vyvolat platbu přes Apple Pay, trojitý zase přednastavenou rychlou volbu. Ale když nezvládáte tak rychle tlačítko několikrát po sobě stisknout, hodí se zpomalit. Apple dává na výběr dokonce 3 různé úrovně rychlosti.

Další sekcí je samotná funkce, která se vyvolá po dlouhém stisku tlačítka. Krátkým stiskem telefon probudíte nebo uspíte a dlouhým pak lze vyvolat Siri, obyčejné hlasové ovládání nebo možnost úplně vypnout. Po dlouhém stisku se tak nestane vůbec nic. Ani se nevyvolá nabídka pro možnost vypnutí celého telefonu, jako tomu je u iPhonů s Touch ID.

Pokud nejste úplně v pořádku s tím, že platbu přes Apple Pay potvrzujete skenem obličeje a raději dáváte přednost číselnému kódu, lze volbou Používat kód pro nákupy vyvolat nutnost zadání onoho kódu. Po dvojitém stisku se tak objeví rozhraní pro bezkontaktní zaplacení, ale místo skenu bude požadován kód.