Kabel USB USB C využijete na více frontách. Navíc vás nevyjde draho

Stále více zařízení, a to zejména těch s Androidem, je osazováno USB-C konektory. Kabel USB USB C tak využijete nejen k nabíjení, ale i k přenosu dat.

Před představením prvního iPhonu jsme znali takovou podobu nabíječek mobilních telefonů, kdy byl jejich kabel integrován i do adaptéru. U těch lepších a dražších zařízeních jste pak obvykle v balení našli i datový kabel, který sloužil k přenosu dat mezi telefonem a počítačem. Toto v dnešní době už není potřeba.

Kabel USB USB C a jeho varianty

Výrobci totiž oddělili kabel od adaptéru tak, že ten slouží nejen k nabíjení, ale právě i např. k synchronizaci. Když se vám navíc poškodí, nemusíte kupovat i adaptér, ale stačí vám pořídit si jen nový kabel. Dle konektoru adaptéru pak stačí vybrat ten ideální. Když adaptér ještě obsahuje klasické USB, ale váš telefon už USB-C, není problém sehnat přesně tuto specifikaci. 

Samotný kabel vás navíc vyjde jen na 149 Kč, jako je ten od společnosti Devia. Dáváte-li přednost společnosti Hoco, připlatíte si 10 Kč. S těmito kabely nabijete svá zařízení s USB-C konektorem nejen ze sítě, ale i z auto nabíječek, powerbank, počítače a samozřejmě slouží i k synchronizaci dat. 

Co je vlastně USB-C? 

Podle české Wikipedie byl USB-C konektor představen 3. prosince 2013 a to jako konkrétní návrh standardu, který se má rozměry blížit variantě microUSB, svými vlastnostmi ale naopak konektoru Lightning od Applu. Stejně jako ten lze typ C USB 3.1 zasunout oběma směry. První zařízení s novým USB-C se začala objevovat v polovině roku 2014. 

Tento konektor nedisponuje pouze datovou prostupností 10 Gb/s, ale může být použit i k napájení. Maximem je 5 A při 20 V, tedy 100 W (v porovnání se starší verzí je to až 40× více), což dostačuje i pro napájení většiny notebooků. Tento konektor je kompatibilní s operačními systémy Linux, Windows 10, Windows 8.1, OS X, macOS, Android 6, iPadOS, Chrome OS a novějšími. USB typu C má na obou stranách stejný konektor skládající se z 24 kontaktů (12 shora, 12 zespoda).