Jak nabít powerbanku? Stačí jeden kabel, který máte zřejmě doma

Jak nabít powerbanku, když nedostanete kabel v balení? A když už ho máte, zařízení se stejně nedobíjí? Podívejte se, jak na to.

Externí baterie nebo powerbanka je zařízení závislé na elektrické energie a pokud má dobít váš telefon, tablet nebo třeba hudební přehrávač, musí na to mít dostatečnou sílu. Samotná powerbanka se nabijí z elektrické zásuvky nebo z jiného zařízení. K tomu je ale potřeba kabel, protože zatím neexistuje řešení, které by dokázalo powerbanku dobít bezdrátově.

Existují různé typy externích baterií a liší se podle kapacity, dostupných portů, nabíjecího výkonu nebo způsobu nabíjení. Dobíjet ostatní zařízení mohou pomocí kabelu nebo i bezdrátově.

Jak nabít powerbanku?

  • V balení najděte nebo kupte kabel se správnou koncovkou (obvykle MicroUSB, Lightning nebo USB-C) a zapojte ho do powerbanky
  • Druhý konec zasuňte do USB nabíječky a tu pak do elektrické zásuvky nebo kabel zapojte například do počítače
  • Externí baterie se začne nabíjet, u některých typů je proces nabíjení signalizován blikáním LED diod na powerbance
  • Jakmile všechny diody svítí, nebo zhasnou, případně displej na powerbance zobrazí 100% nabití, je hotovo

 

Pokud stále tápete, dobře si pročtěte návod k zařízení. Každá powerbanka je jiná a nelze napsat univerzální postup na to, jak nabít powerbanku. Důležité také je, aby powerbanka poskytovala dostatečnou kapacitu pro dostatečné dobití zařízení na cestách a aby také umožňovala co nejrychlejší nabíjení.

Kapacita powerbanky

Kapacita externí baterie se udává v miliampérhodinách (mAh). Čím více jich powerbanka má, tím více dokáže dobít ostatní zařízení. Obvyklé hodnoty, které vám postačí na dobíjení jednoho telefonu jsou kolem 5000 mAh. Taková baterie dobije telefon zhruba dvakrát.

Když budete chtít dobíjet více telefonů nebo větší zařízení jako jsou tablety, doporučujeme vybrat powerbanku s kapacitou kolem 20000 mAh.

Rychlost nabíjení powerbanky

Abyste nemuseli čekat, podívejte se na rychlost nabíjení. Záleží také na zařízení, jaké rychlosti podporuje a nejnovější iPhone XS například bude podporovat nabíjecí výkon až 18 W, takže dobijete telefon o 50 % za 30 minut. U starších zařízení se toto předpokládat nedá. Proto vybírejte powerbanku s rychlým nabíjením.