iPhone SE 4 dostane úplně nový design, dočkáme se příští rok?

iPhone SE 4 bude mít design jako iPhone XR. Alespoň to tvrdí leaker Jon Prosser a uvádí k tomu své důvody. Znamenalo by to, že po třech předchozích generacích opustí vzhled s tlustými rámečky a domovským tlačítkem.

iPhone SE 4 na videu

Ve videu na svém kanálu Front Page Tech na YouTube Prosser uvedl, že čtvrtá generace iPhonu SE bude fakticky sdílet design iPhonu XR z roku 2018. Tato změna je pravděpodobná vzhledem k tomu, že design první generace iPhonu SE vycházel z iPhonu 5S z roku 2013, zatímco design druhé a třetí generace iPhonu SE vychází z iPhonu 8 z roku 2017.

Nejnovější informace rozšiřují původní Prosserovo tvrzení ze srpna, ale ohledně vnitřních částí a specifikací zařízení zůstává nejasný. I když je pravděpodobné, že bude využívat některý starší hardware, aby se snížily náklady. Pro prezentaci designu čtvrté generace iPhonu SE vytvořil grafik konceptu společnosti Apple Ian Zelbo rendery, které údajně přesně zobrazují nové zařízení:

iPhone SE 4 render

iPhone SE 4

V říjnu 2021 zpráva čínského webu MyDrivers výslovně uváděla, že iPhone SE přejde na design podobný iPhonu XR - toto tvrzení nyní zřejmě potvrdila řada dalších zdrojů.

Obnovený iPhone XR

O čtvrté generaci iPhonu SE se hovoří již od doby před uvedením modelu třetí generace na trh na začátku tohoto roku. Prosserovo nejnovější tvrzení se shoduje s nedávnou předpovědí analytika displejů Rosse Younga, který uvedl, že příští generace iPhonu SE bude mít 6,1palcový displej s výřezem v horní části displeje. Již v roce 2019 analytik společnosti Apple Ming-Chi Kuo poprvé uvedl, že Apple pracuje na iPhonu SE s 6,1palcovým LCD displejem. Vzhledem k tomu, že iPhone XR byl vybaven 6,1palcovým LCD displejem s výřezem, zdá se, že se zvěsti o designu nové generace iPhonu SE vcelku shodují.

Kromě nového designu se dá očekávat, že Apple přijde i s vylepšením vnitřního vybavení. Současný iPhone SE 3. generace je výkonným zařízením, protože využívá čip Apple A15 Bionic. Je tak stejně vybavený jako iPhone 13. Oproti tomu iPhone XR byl vybaven čipem A12. Je tak jasné, že nový iPhone SE 4 by musel být i tady vylepšen a nabízí se jeho osazení minimálně čipem A16 ze současných iPhonů 14.

Společně s novým designem, rychlejšími komponenty a nižší cenou oproti vyšším iPhone modelům by mohla být novinka vysoce úspěšná.