5 nej funkcí iPadOS 16

Ačkoli je systém iOS 16 k dispozici již od září, Apple odložil iPadOS 16, aby mohl přidat vylepšení funkce Stage Manager. Systém iPadOS 16 je konečně k dispozici, takže mnoho majitelů iPadů si jej může konečně nainstalovat.

Pro ty, kteří se s iPadOS 16 teprve seznamují, jsme shrnuli pět nejlepších funkcí, které stojí za to vyzkoušet, a také krátký přehled některých chystaných doplňků, které Apple plánuje představit v budoucnu.

5 nej funkcí iPadOS 16

Stage Manager

Stage Manager, nový multitasking podobný Macu, je důvodem zpoždění systému iPadOS 16. Stage Manager umožňuje mít otevřená čtyři okna aplikací najednou a přepínat mezi nimi pomocí postranního panelu. Stage Manager byl kritizován za nekvalitní a chybové prostředí, takže se teprve uvidí, jak jej přijme široká veřejnost. Je k dispozici na iPadech s čipy M1, M2, A12Z a A12X, ačkoli funkce externího displeje byla dočasně odstraněna. Apple ji plánuje později znovu přidat, ale podpora bude omezena na iPady s M1 a M2.

Stage Manager iPadOS 16

Režimy zobrazení

Apple přidal nový Referenční režim pro ty, kteří mají modely iPad Pro a potřebují svá zařízení používat v profesionálním prostředí. Referenční režim je navržen tak, aby uživatelům 12,9palcového iPadu Pro umožnil kromě SDR a HDR zobrazit i referenční barvy, zatímco Nastavení displeje umožňuje kromě výchozího zobrazení zvolit i možnosti, jako je větší prostor nebo větší text. Tyto možnosti jsou k dispozici v části Displej a jas v aplikaci Nastavení.

iPadOS 16 Referenční režim

Aktualizace aplikace Mail

Apple přepracovala aplikaci Mail a přidal do ní užitečné funkce, jako je například funkce Vrátit zpět odeslání, která vám dává až 30 sekund na to, abyste si odeslaný e-mail rozmysleli. Můžete také plánovat zprávy a dostávat upomínky, abyste mohli sledovat e-mail, na který jste nedostali odpověď.

iPadOS 16 Mail

Aktualizace aplikace Zprávy

V aplikaci Zprávy můžete zrušit odeslání zprávy nebo zprávu upravit, pokud osoba, které píšete, používá také iOS 16, iPadOS 16, watchOS 9 nebo macOS Ventura. Můžete také obnovit smazané zprávy a označit konverzaci jako nepřečtenou. Navíc v aplikaci Zprávy teď funguje funkce FaceTime SharePlay, takže můžete při chatování s přáteli sledovat filmy, televizní pořady a další věci.

iPadOS 16 Zprávy

Aplikace Počasí

iPad má poprvé dlouho očekávanou aplikaci Počasí. Je totožná s aplikací Počasí pro iPhone a poskytuje desetidenní předpověď a informace o srážkách, kvalitě ovzduší, UV indexu, rychlosti větru a dalších parametrech.

iPadOS 16 Počasí

Freeform (ještě letos)

Freeform je aplikace, kterou Apple plánuje představit ještě letos. Jedná se o aplikaci pro společný brainstorming, kterou můžete používat k zapisování poznámek, kreslení náčrtků, přidávání odkazů, vkládání dokumentů, přidávání videí a podobně. Na dokumentu může pracovat více lidí společně a ke komunikaci používat FaceTime nebo Zprávy.

iPadOS 16 Freeform