iPad 10 představen. Přichází s novým designem, barvami a lepším výkonem

Apple ukázal iPad 10. generace s kompletně přepracovaným designem, 10,9palcovým displejem, USB-C a dalšími funkcemi. Zařízení uvedl v tichosti po boku nové Apple TV a iPadu Pro.

iPad 10 je zcela nové zařízení

iPad 10. generace má zcela nový design s plochými boky a větším, 10,9palcovým displejem Liquid Retina jako iPad Air. Zařízení je nyní vybaveno bočním tlačítkem Touch ID a dodává se v modré, růžové, stříbrné a žluté barvě.

iPad získává čip A14 Bionic, ultraširokoúhlou 12Mpx přední kameru umístěnou podél delší hrany iPadu pro lepší videohovory, aktualizovanou zadní 12Mpx kameru, nahrávání videa ve 4K, USB-C port, zvuk na šířku se dvěma reproduktory, 5G připojení u mobilních modelů a Wi-Fi 6.

Nový iPad se dodává spolu se zcela novou klávesnicí Magic Keyboard Folio a podporuje pouze Apple Pencil první generace. Nový iPad je možné objednávat ode dneška, v obchodech bude dostupný od středy 26. října.

Video si Apple neodpustil

Apple oznámil novinky prostřednictvím tiskových zpráv na svých webových stránkách, nikoliv na své typické digitální akci. Přesto firma zveřejnila devítiminutové video, ve kterém různí zaměstnanci Applu hovoří o nových iPadech a představují je.

Video, které je k dispozici na YouTube a na webových stránkách Applu, probírá funkce nového iPadu Pro M2 a nového, zcela přepracovaného iPadu 10. generace s členy týmu z různých míst, včetně Apple Parku.

Nechybí ani nové iPad příslušenství

Magic Keyboard Folio poprvé přináší klávesy plné velikosti, zdvih a citlivou odezvu klávesnice Magic Keyboard do základního iPadu. Poprvé se na klávesnici iPadu objevuje funkční řada, která poskytuje snadný přístup ke klávesovým zkratkám a usnadňuje každodenní úkoly, jako je nastavení hlasitosti nebo jasu displeje. Příslušenství má také dvoudílnou konstrukci, která uživatelům umožňuje magneticky oddělit klávesnici, ale nadále používat stojánek a zachovat ochranu zadní strany iPadu.

iPad 10 Magic Keyboard Folio

Magic Keyboard Folio je kompatibilní výhradně s iPadem 10. generace, protože je to jediný model iPadu, který je vybaven konektorem Smart Connector podél spodní hrany. Nová klávesnice Magic Keyboard Folio určená pro nový iPad je k dispozici za 7 490 Kč a dodává se pouze v bílé barvě. Nový kryt Smart Folio pro iPad 10. generace je k dispozici za 2 490 Kč v barvách bílá, blankytná, melounově červená a citrónově žlutá.

První iPad s kamerou na šířku

Nový iPad 10. generace je vůbec prvním modelem iPadu s přední kamerou orientovanou na šířku. Jak se podle spekulací očekávalo, přední kamera nového iPadu je nyní umístěna uprostřed pravého rámečku zařízení. To znamená, že při držení na šířku nebo připojení k příslušenství, jako je Magic Keyboard Folio, je kamera přímo uprostřed oční linie uživatele. Z tiskové zprávy společnosti Apple:

Poprvé v iPadu je nyní přední kamera umístěna podél hrany na šířku. Ať už uživatelé volají přes FaceTime nebo nahrávají video pro sociální sítě, vždy se budou dívat přímo na kameru. Ultraširokoúhlá přední kamera na šířku s 12MP snímačem a 122stupňovým zorným polem podporuje funkci Center Stage, která se automaticky otáčí a přibližuje, aby uživatelé měli přehled i při pohybu.

iPad 10 kamera

Přední kamera iPadu desáté generace je jinak totožná s kamerou iPadu deváté generace, který je i nadále k dispozici v nabídce Applu, s výjimkou podpory funkce Smart HDR 3. Nové 11palcové a 12,9palcové modely iPad Pro jsou i nadále vybaveny přední kamerou na výšku.

Zmizel sluchátkový jack konektor

Jak se proslýchalo, nový iPad desáté generace je bez konektoru pro sluchátka. Po jeho premiéře nyní Apple odstranil 3,5mm konektor ze všech modelů iPadů nejnovější generace ve své řadě.

Základní iPad 9. generace, který Apple nadále prodává, je nyní jediným zbývajícím tabletem z řady iPadů, který má 3,5mm konektor. Pro uživatele novějších iPadů, kteří chtějí používat drátová sluchátka, nebo v situacích, kde se drátová sluchátka nadále hojně používají, například ve školních třídách, prodává Apple USB-C adaptér pro 3,5mm sluchátkový jack za 290 Kč.

Apple postupně odstranil 3,5mm konektor ze svých iPhonů a poté v tomto pořadí i z iPadů Pro, iPadů Air a iPadů mini. Až Apple přestane prodávat iPad předchozí generace, bude to pro konektor pro sluchátka na tabletech společnosti smrtící rána a mezi hardwarem Applu budou konektor obsahovat pouze Mac počítače.