iPhone SE 3 vs. iPhone 11. Který z levných Apple telefonů vybrat?

Třetí generace iPhonu SE a iPhone 11 jsou nejlevnější varianty iPhonů od Applu, jejichž cena začíná na 12 490, respektive 14 490 Kč. Apple vydal iPhone 11 koncem roku 2019 a od té doby jeho cenu snížil, aby byl dostupnější, protože byly vydány nové modely telefonů. Na druhou stranu iPhone SE třetí generace uvedený na trh počátkem roku 2022 osvěžil cenově nejdostupnější variantu iPhonu v nabídce.

Když je mezi nimi rozdíl pouhé 2 000 Kč, měli byste si pořídit nový, menší, základní iPhone, nebo starší, větší, standardní model, jehož cena v průběhu let klesla? Náš článek vám pomůže odpovědět na otázku, jak se rozhodnout, který z těchto dvou iPhonů je pro vás nejlepší.

Porovnání iPhonu SE 3 a iPhonu 11

Třetí generace iPhonu SE a iPhone 11 mají řadu společných vlastností, například Retina HD LCD displej, 12Mpx zadní širokoúhlý fotoaparát, leštěná skleněná záda a bezdrátové Qi nabíjení. Apple uvádí tyto shodné vlastnosti iPhonu SE a iPhonu 11:

  • Retina HD LCD displej s jemností 326 ppi, technologií IPS, True Tone, P3 Wide Color, Haptic Touch a jasem až 625 nitů
  • Čip řady A se 6jádrovým CPU, včetně 2 výkonných a 4 úsporných jader, a 4jádrové GPU
  • 4 GB operační paměti
  • Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.0
  • Dvě SIM karty (nano-SIM a eSIM)
  • 12Mpx zadní širokoúhlý fotoaparát s clonou ƒ/1,8, optickou stabilizací obrazu, digitálním zoomem až 5x, True Tone bleskem se zpomalenou synchronizací, funkcí Deep Fusion, režimem Portrét, portrétním osvětlením a funkcí Smart HDR pro fotografie
  • Záznam videa v rozlišení 4K při rychlosti až 60 snímků za sekundu, optická stabilizace obrazu, funkce QuickTake video, podpora slo-mo videa v rozlišení 1080p při 120 nebo 240 snímcích za sekundu, časosběrné video se stabilizací a stereofonní záznam
  • Přední fotoaparát s clonou ƒ/2,2, bleskem Retina, HDR, režimem Portrét, portrétním osvětlením, nahráváním videa v rozlišení HD 1080p při rychlosti až 60 snímků/s, kinematografickou stabilizací videa a videem QuickTake
  • Podpora přehrávání videa Dolby Vision, HDR10 a HLG
  • Tříosý gyroskop, akcelerometr, senzor přiblížení, senzor okolního světla a barometr
  • Skleněná přední a zadní strana
  • Letecký hliník
  • Odolnost vůči vodě
  • Port Lightning
  • Bezdrátové nabíjení Qi
  • Nabití až na 50 % za 30 minut

Z parametrů uvedených Applem vyplývá, že iPhony sdílejí velké množství skvělých funkcí, ale mezi iPhonem SE a iPhonem 11 přesto existují významné rozdíly, například ve velikosti displeje, ověřování a čipech.

Rozdíly:

iPhone SE

iPhone 11

Menší rozměry, hmotnost 144 gramů Větší rozměry, hmotnost 194 gramů
4,7palcový displej Retina HD 6,1palcový displej Liquid Retina HD
Tlačítko Domů s Touch ID Face ID
Čip A15 Bionic s 16jádrovým Neural Engine Čip A13 Bionic s 8jádrovým Neural Engine
5G připojení 4G připojení
Jeden zadní fotoaparát (širokoúhlý) Duální zadní fotoaparát s dvojnásobným rozsahem optického zoomu (širokoúhlý a ultraširokoúhlý)
Fotografické styly Noční režim
Smart HDR 4 pro fotografie Chytré HDR nové generace pro fotografie
Přední 7Mpx kamera FaceTime HD s nahráváním HD videa v rozlišení 1080p a funkcí Smart HDR 4 Zvukový zoom
Výdrž baterie až pro 15 hodin přehrávání videa Přední 12Mpx TrueDepth kamera s nahráváním videa v rozlišení 4K, novou generací Smart HDR, podporou slo-mo videa, Animoji a Memoji
Stupeň krytí IP67 odolný proti vodě do hloubky jednoho metru po dobu až 30 minut Výdrž baterie až pro 17 hodin přehrávání videa
Silnější sklo Voděodolnost s certifikací IP68 do hloubky dvou metrů po dobu až 30 minut
Barevné varianty temně inkoustový, hvězdně bílý a PRODUCT(RED) Ultraširokopásmový čip U1 pro prostorové vnímání
Možnosti úložiště 64 GB, 128 GB a 256 GB Podpora přehrávání zvuku Dolby Atmos
Fialové, žluté, zelené, černé, bílé a PRODUCT(RED) barevné varianty
Možnosti úložiště 64 GB a 128 GB

Přečtěte si, jak se na každý z těchto parametrů blíže podívat, a zjistěte, co přesně oba levné iPhony nabízejí.

Design a barvy

Design a velikost iPhonu SE a iPhonu 11 se výrazně liší. Ačkoli obě zařízení mají společné zaoblené hrany, používají letecký hliník a mají skleněná záda, iPhone SE má tlusté okraje podél horní a spodní části displeje a také domovské tlačítko. iPhone 11 má celoplošnou konstrukci bez tlačítka Home Button, s výřezem pro soustavu fotoaparátů True Depth v horní části displeje.

iPhone SE 3

Design iPhonu SE je stejný jako u iPhonu 8, který měl podobný design jako starší zařízení iPhone 6, iPhone 6S a iPhone 7. iPhone 11 má modernější design díky celoplošnému vzhledu, výřezu v horní části displeje a absenci tlačítka Home Button. Pokud se vám líbí starší styl iPhonu s tlačítkem Home Button nebo prostě dáváte přednost menšímu zařízení, budete si chtít koupit iPhone SE, ale většina uživatelů pravděpodobně dá přednost modernějšímu designu iPhonu 11.

iPhone 11

iPhone 11 je vyšší a širší než iPhone SE a je o 35 % těžší, takže pokud chcete co nejlehčí iPhone do kapsy a zároveň ho snadněji ovládat jednou rukou, bude lepší volbou iPhone SE.

Apple uvádí, že iPhone SE má na přední i zadní straně stejné tvrzené sklo jako zadní strana iPhonu 13 a iPhonu 13 Pro, což má za následek celkově lepší odolnost. iPhone 11 toto pevnější sklo nemá, takže iPhone SE pravděpodobně odolá nárazům mnohem lépe.

Displej

Obě zařízení jsou vybavena displejem Retina HD LCD s jemností 326 ppi, technologií IPS, True Tone, P3 Wide Color, Haptic Touch a jasem až 625 nitů, ale displej iPhonu 11 je podstatně větší. Displej iPhonu SE má 4,7 palce, zatímco displej iPhonu 11 má 6,1 palce.

Pro konzumaci médií, čtení a hraní her může větší obrazovka o 1,4 palce nabídnout lepší zážitek, i když může být o něco těžkopádnější v ruce.

Touch ID nebo Face ID

Dalším významným rozdílem mezi oběma zařízeními je technologie ověřování. iPhone SE je vybaven skenerem Touch ID zabudovaným do tlačítka Home pod displejem, zatímco iPhone 11 je vybaven Face ID jako všechny prémiovější Apple iPhony.

iPhone 11 truedepth kamera

Face ID debutovalo v iPhonu X v roce 2017. Apple tehdy uvedl, že pravděpodobnost, že náhodná osoba dokáže odemknout cizí iPhone X, je přibližně 1 : 1 000 000, zatímco u Touch ID je to 1 : 50 000. Jak již bylo řečeno, obě formy ověřování jsou poměrně bezpečné.

Face ID nefunguje dokonale s rouškami, i když v této oblasti došlo k určitým zlepšením, zatímco Touch ID nefunguje dobře s mokrými nebo zpocenými konečky prstů, takže ani jeden systém není dokonalý. Protože nový iPhone SE postrádá Face ID, nepodporuje Animoji ani Memoji. Kterému systému ověřování dáte přednost, je nakonec na vás.

Čip A15 vs. A13

A15 Bionic v iPhonu SE je stejný čip jako v iPhonu 13 a nabízí výrazně vyšší výkon a efektivitu než A13 Bionic v iPhonu 11. A13 je v tuto chvíli již několik let starý, zatímco A15 se nachází ve špičkových modelech Apple iPhone 13 Pro a v iPadu mini.

Apple A15 Bionic

A15 v iPhonu SE je taktován na 3,2 GHz, zatímco A13 v iPhonu 11 je taktován na 2,7 GHz. V jednojádrových testech Geekbench dosahuje A15 skóre kolem 1 700 bodů, zatímco A13 1 300 bodů. Ve vícejádrovém režimu dosahuje A15 skóre kolem 4650 bodů ve srovnání s 3050 body u A13. Uživatelé tedy mohou u modelu A15 očekávat mírné zvýšení výkonu a vzhledem ke svému stáří pravděpodobně nabídne i lepší životnost v následujících letech ve srovnání s modelem A13.

Mobilní připojení

iPhone SE má sub-6GHz 5G připojení, zatímco iPhone 11 nemůže využívat nejnovější 5G sítě. Možnost využívat sítě 5G bude záviset na vašem poskytovateli služeb a datovém tarifu, ale minimálně díky konektivitě 5G je iPhone SE lepší volbou do budoucnosti.

Fotoaparáty

Obě zařízení jsou vybavena 12Mpx zadním širokoúhlým fotoaparátem s clonou ƒ/1,8, možností nahrávání videa v rozlišení 4K, optickou stabilizací obrazu a bleskem True Tone se zpomalenou synchronizací, přičemž výpočetní funkce pro fotografování zahrnují funkce Deep Fusion, režim Portrét, Portrétní osvětlení a Smart HDR.

Zadní fotoaparáty

iPhone 11 má dva zadní fotoaparáty, které nabízejí širokoúhlý a ultraširokoúhlý objektiv. iPhone SE má na zadní straně jediný širokoúhlý fotoaparát. Ultraširokoúhlý fotoaparát poskytuje iPhonu 11 dvojnásobný rozsah optického zoomu. Pomocí nočního režimu dokáže iPhone 11 pořizovat kvalitní fotografie i v prostředí se slabým osvětlením.

iPhone SE 3 fotoaparát

iPhone SE nabízí fotografické styly a novější verzi Smart HDR, a přestože má režim Portrét, funkce funguje pouze pro lidi, nikoli pro jakýkoli objekt, například zvířata nebo rostliny. Ačkoli jsou možnosti nahrávání videa u obou zařízení stejné, iPhone 11 umí používat funkci nazvanou Audio zoom, která při natáčení videa se zvětšeným zoomem izoluje zvuk.

Pokud doufáte, že budete pořizovat velké množství fotografií a videí, možná dáte přednost dalším možnostem fotoaparátu iPhonu 11, ale iPhone SE má stále kvalitní fotoaparát, který je pro většinu případů použití dostačující. Ve skutečnosti má iPhone SE lepší Smart HDR a nabízí fotografické styly, takže záleží na tom, které konkrétní funkce fotoaparátu oceníte nejvíce.

iPhone 11 fotoaparát 

Přední fotoaparáty

Jak iPhone SE, tak iPhone 11 mají přední fotoaparát s clonou ƒ/2,2, bleskem Retina, HDR, režimem Portrét, portrétním osvětlením, nahráváním HD videa v rozlišení 1080p při rychlosti až 60 snímků za sekundu, kinematografickou stabilizací videa a funkcí QuickTake video.

iPhone SE má 7MP přední kameru FaceTime HD, která umí nahrávat video v rozlišení 1080p, ale iPhone 11 má mnohem lepší 12MP přední kameru TrueDepth, která umí nahrávat video v rozlišení 4K a slo-mo a podporuje také Animoji a Memoji. Pokud přední fotoaparát používáte často, například pro selfie nebo videohovory, vyplatí se výrazně lepší přední fotoaparát iPhonu 11.

Výdrž baterie

Při přehrávání videa vydrží iPhone SE na baterii až 15 hodin, zatímco iPhone 11 až 17 hodin. Při streamování videa to znamená 10 hodin výdrže baterie u obou zařízení. Při přehrávání zvuku vydrží iPhone SE na baterii až 50 hodin, iPhone 11 však až 65 hodin.

Výdrž baterie obou zařízení by měla být stále dostatečná pro běžné každodenní používání, ale pokud se vám často stává, že se baterie vybíjí předčasně, možná využijete vyšší výdrž baterie iPhonu 11.

Další funkce

Obě tato zařízení jsou voděodolná až 30 minut, ale iPhone SE má stupeň krytí IP67 pro vodu do hloubky jednoho metru, zatímco iPhone 11 má stupeň krytí IP68 pro vodu do hloubky dvou metrů. Pro většinu uživatelů to pravděpodobně nebude relevantní, ale iPhone 11 je zjevně odolnější pro ty, kteří svůj iPhone pravidelně používají v blízkosti vody.

iPhone SE vodotěsnost

Kromě toho je iPhone 11 vybaven čipem U1 Ultra Wideband pro prostorové povědomí, který mu umožňuje sledovat AirTagy nebo fungovat jako digitální klíč od auta. iPhone 11 také podporuje přehrávání zvuku Dolby Atmos prostřednictvím vestavěných reproduktorů, ale kvalita pravděpodobně nebude natolik dobrá, abyste si všimli velkého rozdílu oproti iPhonu SE. Tyto funkce nejsou zásadní, takže záleží na vás, zda máte pocit, že byste je využili.

Ceny

iPhone SE a iPhone 11 jsou nejlevnější varianty iPhonů, které Apple v současnosti prodává za 12 490 a 14 490 Kč, ale pokud hledáte novější zařízení s novějšími funkcemi, je tu také iPhone 12 mini, který začíná na 16 990 Kč, a iPhone 12, který začíná na 19 990 Kč.

Pokud je vaší prioritou pořízení menšího iPhonu, a proto uvažujete o iPhonu SE, iPhone 12 mini je fyzicky menší, ale má větší 5,4palcový displej a mnohem lepší technické specifikace. Na druhou stranu iPhone 12 má stejný 6,1palcový displej jako iPhone 11, ale je o něco menší díky tenčím rámečkům a rovným okrajům.

Modely iPhone 12 mají modernější hranatější design, který je tenčí a lehčí, OLED displeje s HDR, čip A14, přední sklo Ceramic Shield, MagSafe a vylepšené fotoaparáty, což je oproti iPhonu 11 znatelné zlepšení, pokud si ho můžete dovolit.

Závěr

Celkově je iPhone SE za pouhých 12 490 Kč vynikající základní variantou iPhonu. V mnoha ohledech je iPhone SE lepší než iPhone 11, protože jde o mnohem novější zařízení, které je vybaveno rychlejším a výkonnějším čipem, 5G připojením, fotografickými styly, Smart HDR 4 a větší 256GB variantou úložiště.

Za pouhých 2 000 Kč navíc nabízí iPhone 11 modernější design, větší displej, Face ID, ultraširokoúhlý fotoaparát, noční režim, výrazně lepší přední fotoaparát a delší výdrž baterie. Výhodou je také lepší odolnost proti vodě, čip U1 a přehrávání zvuku Dolby Atmos, a dokonce i další barevné varianty na výběr. To vše představuje poměrně výrazný upgrade oproti iPhonu SE, pokud si těchto funkcí ceníte a můžete si dovolit utratit více.

Jak již bylo řečeno, hlavní nevýhodou koupě iPhonu 11 je jeho stáří. iPhone 11 byl vydán koncem roku 2019, má mnohem starší a méně výkonný čip a chybí mu některé modernější funkce, jako je 5G připojení. Celkově jde o to, zda oceníte, že máte novější zařízení s více novějšími specifikacemi, nebo se na to můžete vykašlat a získat výhody zařízení s větším displejem a Face ID.

Pokud dáváte přednost jedinečné sadě funkcí iPhonu 11, pak je za 14 490 Kč stále dobrou volbou, ale obecně by se většina uživatelů, kteří hledají cenově dostupný iPhone, měla rozhodnout pro iPhone SE, protože je díky moderním funkcím, jako je čip A15 a 5G připojení, mnohem více připraven na budoucnost.