iOS 15.4 a všechny nové funkce systému pro iPhone a iPad

Apple vydal iOS 15.4 a iPadOS 15.4, čtvrté velké aktualizace operačních systémů iOS 15 a iPadOS 15, které poprvé vyšly v září. iOS a iPadOS 15.4 jsou obrovské aktualizace, které přinášejí do iPhonu a iPadu poměrně dost užitečných nových funkcí.

Face ID s rouškou

V systému iOS 15.4 je nyní k dispozici možnost odemknout iPhone při nošení roušky bez nutnosti dalšího hardwaru, jako jsou hodinky Apple Watch. Apple upozorňuje, že bezpečnější možností je úplné Face ID, ale Face ID s maskou je nyní k dispozici také.

Face ID s rouškou

Face ID s rouškou lze povolit po aktualizaci na iOS 15.4 a je navrženo tak, aby k ověřování používalo oblast kolem očí. Funguje s brýlemi, ale není kompatibilní se slunečními brýlemi a pro odemknutí iPhonu s nasazenou rouškou se na něj musíte dívat.

Face ID s rouškou je omezeno na modely iPhone 12 a iPhone 13, takže na iPhonu 11 není k dispozici. Na rozdíl od funkce odemykání iPhonu, která k ověření používá hodinky Apple Watch, když máte nasazenou roušku, možnost Face ID s rouškou lze použít k ověřování transakcí Apple Pay a přihlašování do aplikací třetích stran.

Emoji

Jarní aktualizace iOS často přinášejí nové znaky emoji a iOS 15.4 není výjimkou. Aktualizace zavádí podporu pro Emoji 14, přidává 37 emoji a 75 přídavných tónů pleti, celkem tedy 112 nových znaků.

emoji iOS 15.4

Mezi nové smajlíky patří rozplývající se obličej, salutující obličej, obličej s otevřenýma očima a rukou přes ústa, obličej s koukajícím okem, obličej s ústy šikmo a obličej s tečkovanou čárou, zatímco mezi nové emoji patří kousnutí do rtu a bubliny.

K dispozici je několik nových emoji rukou, například ruka se srdcem, ruka vpravo, ruka vlevo, ruka s dlaní dolů, ruka s dlaní nahoru, ruka se zkříženým ukazováčkem a palcem, ukazováček ukazující na diváka, spolu s aktualizací emoji podání ruky.

Novinkami jsou hnízdo s vajíčky, prázdné hnízdo, rentgen, berle, skluzavka na hřišti, kolo, kruhová bójka, hamsa, zrcadlová koule, sklenice, identifikační karta a vybitá baterie, zatímco mezi rostliny a zvířata budou patřit korál a lotos. Co se týče fantasy postav, můžeme očekávat nové emoji trolla a nové položky potravin tvoří vejce, fazole a nalévání tekutiny.

Vypínání oznámení pro osobní automatizace ve zkratkách

Pro osobní automatizace nastavené v aplikaci Zkratky je k dispozici nová možnost „Upozornit při spuštění“, která umožňuje zapnout nebo vypnout upozornění na aktivované Zkratky. Díky této možnosti si můžete vybrat, že při aktivaci Zkratky nebudete dostávat oznámení, což v dřívějších verzích iOS 15 nebylo možné.

Upozornit při spuštění se zobrazí pouze v případě, že zakážete nastavení „Zeptat se před spuštěním“. Aplikace Zkratky také podporuje přidávání, odebírání nebo dotazování na štítky pomocí Připomínek.

Poznámky k heslům v iCloud Klíčence

Uživatelé iCloud Klíčenky mohou nyní přidávat poznámky k jakémukoli záznamu hesla, čímž se iCloud Keychain více přibližuje ostatním apúlikacím a jejich možnostem, jako je například 1Password.

V zařízeních iPhone a iPad je iCloud Klíčenka přístupná v Nastavení v části Hesla.

Skrytí upozornění na hesla v iCloud Klíčence

Apple poskytuje bezpečnostní doporučení pro slabá nebo kompromitovaná hesla, která jsou uložena v iCloud Keychain, ale v některých situacích se může stát, že tato hesla nebudete moci změnit.

V takovém případě můžete v systému iOS 15.4 tato upozornění zrušit klepnutím na tlačítko „x“ vedle upozornění. Tato akce skryje bezpečnostní doporučení, takže se nezobrazí v hlavní části Hesla v aplikaci Nastavení. Pokud potřebujete upozornění znovu zobrazit, naleznete je v části Skrytá bezpečnostní doporučení v části Nastavení hesel.

120Hz animace v aplikacích třetích stran na iPhonu 13 Pro

Po uvedení modelů iPhone 13 Pro na trh si uživatelé všimli, že aplikace třetích stran nezobrazují všechny animace s plnou obnovovací frekvencí 120 Hz ProMotion. Společnost Apple uvedla, že se jedná o chybu Core Animation, která bude opravena v budoucí aktualizaci, a zdá se, že touto aktualizací je iOS 15.4.

Apple ProMotion 120Hz

V systému iOS 15.4 se všechny animace v aplikaci budou zobrazovat při 120 Hz, což zajistí mnohem plynulejší a přehlednější používání.

Vlastní e-mailové domény

iOS 15.4 rozšiřuje podporu funkce vlastní e-mailové domény dostupné pro placené tarify iCloud+ a přidává možnost nastavit vlastní doménu pomocí služby iCloud Mail přímo v iPhonu.

Pokud přejdete do Nastavení > Apple ID > iCloud, je tam nyní možnost „Mail na iCloudu“, na kterou lze klepnout, a obsahuje část pro nastavení vlastní e-mailové domény.

SharePlay

V aplikacích, které podporují funkci SharePlay, ji nyní můžete aktivovat přímo z listu sdílení.

Tíseň SOS

Ve výchozím nastavení nyní tísňové volání SOS využívá k uskutečnění tísňového volání funkci volání s podržením. Chcete-li zahájit tísňové volání, stiskněte a podržte boční tlačítko a tlačítko hlasitosti, dokud se nezačne odpočítávat čas. Po tomto okamžiku iPhone zavolá tísňovou linku.

Tíseň SOS iOS

Dřívější funkce pětinásobného stisknutí pro zahájení hovoru je také stále k dispozici, ale bude třeba ji zapnout v sekci NoTíseňzové SOS v aplikaci Nastavení.

Záznamy o očkování v aplikaci Zdraví

Ověřitelné zdravotní záznamy nyní podporují přidávání záznamů o očkování ve formátu digitálního certifikátu EU COVID do aplikací Zdraví a Peněženka, takže osoby v EU mohou přidávat své očkovací průkazy do aplikace Peněženka, aby k nim měly snadný přístup.

Filtry v Podcastech

Při prohlížení podcastu v knihovně můžete filtrovat epizody podle přehraných, nepřehraných, stažených nebo uložených epizod. K dispozici je také možnost přejít na libovolný pořad a filtrovat podle konkrétní sezóny.

Offline Siri

Apple tvrdí, že Siri dokáže poskytovat informace o čase a datu v režimu offline na iPhone XS, iPhone XR, iPhone 11 nebo novějším.

Aktualizace informací pro AirTag proti pronásledování

Apple v iOS 15.4 přidává změny proti sledování AirTag, které byly oznámeny v únoru. Při nastavování AirTagu nebo Find My doplňků se nyní zobrazuje upozornění, že zařízení je uzamčeno k Apple ID a že jeho použití ke sledování osoby bez souhlasu je trestné.

„Tuto položku můžete najít pomocí sítě Find My,“ píše se na obrazovce nastavení. „Použití této položky ke sledování osob bez jejich souhlasu je v mnoha oblastech světa trestným činem. Toto zařízení je navrženo tak, aby ji oběti odhalily a umožnily orgánům činným v trestním řízení vyžádat si identifikační informace o majiteli.“

Tímto varováním chce společnost Apple dát jasně najevo těm, kteří by chtěli používat zařízení AirTags a Find My kompatibilní se zařízeními třetích stran jako nástroje pro sledování, že takový případ použití je nezákonný a má trestněprávní důsledky.

Apple také opravuje chybu, která způsobovala zmatky kolem nechtěného sledování. Sluchátka AirPods mohou způsobit upozornění „Unknown Accessory Alert“, které si někteří lidé vykládali jako upozornění od zařízení AirTag. AirTagy nedokážou zobrazit hlášení „Unknown Accessory Detected“, které způsobují AirPods Pro, AirPods Max, AirPods třetí generace a v některých případech i příslušenství Find My sítě.