iPhone 14 Pro získá nový ultraširokoúhlý objektiv

Modely Pro v brzy oznámené řadě iPhone 14 od Applu budou vybaveny novým ultraširokoúhlým fotoaparátem s větším snímačem pro lepší citlivost při slabém osvětlení, ale tato technologie bude mít za následek výrazné zvýšení nákladů, předpovídá respektovaný analytik Ming-Chi Kuo.

Ve svém posledním tweetu Kuo uvádí, že dva modely iPhone 14 Pro budou mít Ultra Wide snímač s většími 1,4µm pixely ve srovnání s předchozí generací modelů Pro. Pro srovnání, všechny modely iPhone 12 Pro a iPhone 13 Pro mají rozteč pixelů 1,0 µm.

iPhone 14 Pro fotoaparát s lepším objektivem

Z praktického hlediska by zvětšená velikost pixelů měla vést k lepšímu zachycení světla a snížení šumu při snímcích za slabého osvětlení, ale kombinované náklady na komponenty - konkrétně obrazový snímač CMOS (CIS), motorek s hlasovou cívkou (VCM) a kompaktní modul fotoaparátu (CCM) - budou až o 70 % dražší než komponenty použité v předchozích modelech.

Podle Kua budou dodavatelé komponent Sony (CIS), Minebea (první dodavatel VCM), Largan (druhý dodavatel) a LG Innotek (CCM) "významnými příjemci" modernizace ultraširokoúhlého fotoaparátu u modelů iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max.

Kuo již dříve uvedl, že u zařízení iPhone 14 Pro očekává výraznější vylepšení kamerového systému, včetně 48megapixelového širokoúhlého fotoaparátu vyrobeného společností Sony, který nahradí současný 12megapixelový širokoúhlý fotoaparát používaný v zařízeních iPhone 13 Pro a Pro Max.

Snímač povyroste

S vyšším počtem megapixelů budou pixely širokoúhlého fotoaparátu menší, údajně budou mít velikost 1,22 µm, což je o 0,68 µm méně než u modelů předchozí generace. Objektiv bude vybaven stejným systémem automatického ostření Dual Pixel, kterému Apple říká "Focus Pixels", a bude schopen nahrávat video ve formátu 16:9 při rychlosti až 60 snímků za sekundu.

Apple prý u hlavního širokoúhlého fotoaparátu použije větší snímač s úhlopříčkou 1/1,3 palce, který nabízí 21,2% nárůst oproti snímači s úhlopříčkou 1/1,65 palce v modelech iPhone 13 Pro. Celkově se plocha snímače zvětší o 57 %, a proto očekáváme větší soustavu fotoaparátů, která se přizpůsobí větší velikosti objektivu.

Větší počet pixelů jen u Pro modelů

Modely iPhone 14 Pro nabídnou 48megapixelovou a 12megapixelovou variantu fotografického výstupu, přičemž druhá z nich bude využívat výhod pixel binningu. Pixel binning spojuje data z více menších pixelů na obrazovém snímači fotoaparátu do jediného superpixelu pro lepší citlivost a výkon při slabém osvětlení.

Bohužel 48megapixelový objektiv bude omezen na modely iPhone 14 Pro, přičemž standardní modely iPhone 14 by měly dostat standardní 12megapixelový objektiv fotoaparátu, který je funkčně podobný 12megapixelovému objektivu použitému v modelech iPhone 13.

Apple však u modelů iPhone 13 Pro představil vylepšený šestielementový ultraširokoúhlý objektiv s vylepšenou světelností ƒ/1,8 a očekává se, že tato vylepšení přijdou i do standardních modelů iPhone 14.

Společnost Apple oznámí nové iPhony na své akci "Far Out" ve středu 7. září. Očekáváme, že uvidíme 6,1palcový iPhone 14, 6,1palcový iPhone 14 Pro, 6,7palcový iPhone 14 Max a 6,7palcový iPhone 14 Pro Max. Všimněte si, že letos nebude k dispozici 5,4palcový iPhone 14 mini.