iPhone 13 Pro vs. iPhone 14 Pro - Co čekat od novinky?

Očekává se, že iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max nahradí iPhone 13 Pro a iPhone 13 Pro Max na Apple Keynote příští týden, ale jak moc se tyto dvě po sobě jdoucí "Pro" generace iPhonů údajně liší?

V roce 2021 Apple představil iPhone 13 Pro jako nástupce oblíbeného iPhonu 12 Pro s displeji ProMotion, vylepšenými zadními fotoaparáty, čipem A15 Bionic a dalšími funkcemi. Vzhledem k tomu, že iPhone 13 Pro a iPhone 14 Pro budou podle všeho sdílet velké množství funkcí, měli byste zvážit koupi, nebo zůstat u iPhonu 13 Pro, abyste ušetřili?

Ačkoli můžeme na základě spolehlivých zpráv a spekulací z minulého roku předložit pouze předběžný obrázek toho, co lze od řady iPhone 14 Pro očekávat, náš průvodce vám může pomoci vytvořit si předběžné rozhodnutí o koupi. Zákazníci by si samozřejmě měli počkat na úplný rozbor rozdílů mezi iPhonem 13 Pro a iPhonem 14 Pro, jakmile bude druhý jmenovaný model oficiálně oznámen.

iPhone 13 Pro vs. iPhone 14 Pro

Očekává se, že iPhone 13 Pro a iPhone 14 Pro budou jako následující generace iPhonů sdílet mnoho klíčových funkcí a obě zařízení budou pravděpodobně sdílet většinu designových prvků. Přesto se čeká, že iPhone 14 Pro nabídne oproti iPhonu 13 Pro velké množství klíčových vylepšení, včetně čipu A16 Bionic a výrazně vylepšených fotoaparátů.

iPhone 13 Pro a Pro Max iPhone 14 Pro a Pro Max
Velikost displeje 6,1 a 6,7 palce Vyšší 6,1palcový a 6,7palcový displej s tenčími rámečky
Výřez obsahující soustavu kamer TrueDepth Soustava fotoaparátů TrueDepth ve tvaru pilulky na místě výřezu
Čip A15 Bionic Režim stále zapnutého displeje optimalizovaný pro přepracovanou zamykací obrazovku iOS 16
6 GB paměti LPDDR 4X Čip A16 Bionic
12megapixelový širokoúhlý fotoaparát se zaostřovacími pixely 6 GB paměti LPDDR 5
Teleobjektiv se 6 prvky 48megapixelový širokoúhlý fotoaparát s technologií Focus Pixels a pixel-binningem
Ultraširokoúhlá kamera s 1,0µm pixely Teleobjektiv se 7 prvky
Záznam videa v rozlišení 4K Ultraširokoúhlý fotoaparát s většími 1,4µm pixely
12megapixelový širokoúhlý přední fotoaparát ƒ/2,2 s pevným zaostřením Záznam videa v rozlišení 8K
Připojení Wi-Fi 6 12megapixelový přední fotoaparát ƒ/1,9 Wide s automatickým ostřením
MagSafe Nový, účinnější čip 5G, který by mohl prodloužit výdrž baterie
Možnosti úložiště 128 GB, 256 GB, 512 GB a 1 TB Připojení Wi-Fi 6E
Satelitní nouzové funkce, které uživatelům umožňují posílat zprávy v nouzových situacích a hlásit závažné mimořádné události
Silnější magnety MagSafe
Potenciální možnosti úložiště 256 GB, 512 GB, 1 TB a 2 TB

Design a barevné varianty

Široká škála věrohodných spekulací o designu, včetně CAD renderů a konkrétních rozměrů, uniklých schémat, obrázků výrobních forem příslušenství, raných pouzder a dalších informací, poskytuje poměrně jasnou představu o tom, co lze od designu iPhonu 14 Pro očekávat.

iPhone 14 Pro

Očekává se, že iPhone 14 Pro bude mít stejný rám z nerezové oceli a zadní stranu z matného skla jako iPhone 13 Pro, přičemž mezi oběma modely bude pouze několik drobných rozdílů.

Nejvýraznější změnou na zadní straně zařízení je podstatně větší zadní soustava fotoaparátů, která obsahuje nový 48Mpx kamerový systém s o 57 % větším snímačem a možností záznamu videa v rozlišení 8K. Větší plocha fotoaparátu je samozřejmě patrnější na 6,1palcovém iPhonu 14 Pro než na 6,7palcovém iPhonu 14 Pro Max.

Očekává se, že rohy iPhonu 14 Pro budou mít větší poloměry pro zaoblenější vzhled. Společnost Apple byla možná nucena změnit poloměr rohů iPhonu 14 Pro kvůli většímu poli zadního fotoaparátu.

Zadní pole fotoaparátů iPhonu 12 Pro a iPhonu 12 Pro Max v podstatě odpovídala poloměru rohů rámu každého zařízení, ale když Apple zvětšil velikost polí fotoaparátů u iPhonu 13 Pro a iPhonu 13 Pro Max, ani jedno zařízení neodpovídalo svým rohům. Zatímco rozdíl mezi poli fotoaparátů iPhonu 12 Pro Max a iPhonu 13 Pro Max je malý, rozdíl mezi iPhonem 12 Pro a iPhonem 13 Pro je značný.

Zdá se pravděpodobné, že s dalším letošním zvětšením se nesoulad mezi křivkami ploch fotoaparátu, čoček a rohů samotného rámu z nerezové oceli stal u iPhonu 14 Pro příliš výrazným, což vedlo společnost Apple k úpravě designu. Nové, větší poloměry rohů stále přesně neodpovídají zaobleným rohům plata zadní soustavy fotoaparátů, ale výrazně se jim přibližují. Tato korekce s sebou nese i poněkud znatelnou změnu na přední straně zařízení.

U špičkových modelů iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max bude zřejmě podobný výběr barev jako u iPhonu 13 Pro a iPhonu 13 Pro Max:

iPhone 13 Pro a Pro Max iPhone 14 Pro a Pro Max
alpsky zelená fialová
stříbrná stříbrná
zlatá zlatá
grafitově šedá grafitově šedá
horsky modrá modrá nebo zelená

To by znamenalo, že modrá a zelená barva iPhonu 13 Pro nebudou letos přeneseny. U svých modelů "Pro" Apple při uvedení na trh obvykle nabízí vedle standardní grafitové nebo vesmírně šedé, stříbrné a zlaté také zcela novou barvu. U iPhonu 11 Pro, iPhonu 12 Pro a iPhonu 13 Pro to byly například Midnight Green, Pacific Blue, Sierra Blue a Alpine Green a vypadá to, že letos Apple plánuje v trendu nabízet některé výrazné barvy pokračovat.

Nedávno sdílené snímky maket modelů iPhone 14 Pro ukázaly podobné zlaté, grafitové a stříbrné barevné varianty z posledních let spolu s dalšími dvěma barevnými variantami, které by byly v současné řadě "Pro" iPhonů nové: tmavě fialovou a modrou.

iPhone 14 Pro makety

Makety obvykle nereprezentují přesný odstín možností Applu s vysokou mírou přesnosti, protože jsou často vyrobeny z plastu, ale výběr předváděných barev by mohl poskytnout základní přehled o tom, co lze očekávat. Atrapy modelů se používají k předvádění, demonstraci a testování příslušenství, jako jsou pouzdra, takže se snaží poskytnout poměrně přesnou celkovou náhradu skutečného fyzického zařízení. Proto je rozumné očekávat, že barevné varianty budou vycházet z legitimních informací.

Za zmínku stojí také to, že pásy antény zlatých a fialových maket kontrastují s rámečkem, protože jsou na rozdíl od iPhonů z předchozích let bílé.

Samostatná nedávná spekulace naznačovala, že místo modré bude iPhone 14 Pro nadále k dispozici v zelené barvě jako iPhone 13 Pro, ale makety modelů nebo jiné důkazy na podporu této barevné varianty zatím nebyly k vidění.

Displej

Přední strana iPhonu 14 Pro bude mít místo výřezu vycentrovanou pilulku a kruhovou soustavu fotoaparátů TrueDepth a tenčí rámečky kolem displeje, což povede k výrazně odlišnému vzhledu přední strany zařízení. K dispozici je údajně také o něco větší displej, který částečně přidává zařízení na výšce.

iPhone 14 Pro displej

Obrázky z čínské sociální sítě Weibo zdánlivě odhalily detailní, reálný obrázek výřezů "pilulkového a děrového" pole fotoaparátů TrueDepth iPhone 14 Pro, které by měly nahradit výřez.

iPhone 14 Pro pilulka

Apple údajně plánuje zvětšit a přeskupit položky stavového řádku, aby zohlednil nový design TrueDepth kamerového pole, například přemístit indikátory mobilního signálu, Wi-Fi a baterie o něco níže a doprava.

Očekává se, že pilulka bude funkčně stejná jako výřez iPhonu 13 Pro, a není známo, zda budou k dispozici nějaké doprovodné nové funkce nebo vylepšení Face ID.

Očekává se, že displej nabídne funkci always-on pro zobrazení času a widgetů na přepracované zamykací obrazovce iOS 16, podobně jako Apple Watch Series 5, 6 a 7.

Čip A16 Bionic

Očekává se, že iPhone 14 Pro bude vybaven čipem A16 Bionic, přičemž standardní modely iPhone 14 a iPhone 14 Max zůstanou u loňského čipu A15 Bionic. A16 bude i nadále založen na 5nm procesu společnosti TSMC, ale přesto pravděpodobně přinese dostatečné zlepšení výkonu a účinnosti, aby ospravedlnil označení jako zcela nový čip.

Jako třetí iterace 5nm čipů Apple pro iPhone A16 pravděpodobně nepřinese obrovský výkonnostní rozdíl oproti předchozím čipům A15 Bionic a A15 Bionic. Zlepšení A16 budou pocházet z drobných vylepšení CPU a GPU. Jedna ze spekulací naznačuje, že čip bude mít lepší tepelnou správu než A15 Bionic.

Operační paměť

V současné době mají iPhone 13 Pro a iPhone 13 Pro Max 6 GB paměti LPDDR 4X. Toto množství se oproti řadě iPhone 12 nezměnilo. V případě řady iPhone 14 zprávy uvádějí, že všechny modely budou vybaveny 6 GB paměti RAM, ale paměť LPDDR 5 v iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max bude až jedenapůlkrát rychlejší a až o 30 % úspornější.

Zadní fotoaparáty

Nejčastěji se hovoří o 48megapixelovém fotoaparátu iPhonu 14. V důsledku zvýšeného počtu megapixelů budou pixely širokoúhlého fotoaparátu iPhonu 14 Pro menší, údajně budou měřit 1,22 µm, jak uvádí podrobná zvěst pocházející z Asie. Ve srovnání s iPhonem 13 Pro a iPhonem 13 Pro Max se jedná o zmenšení o 0,68 µm.

iPhone 14 Pro fotoaparát

Předpokládá se, že nový širokoúhlý snímač je od společnosti Sony, stejně jako u iPhonu 13 Pro. Navzdory změně velikosti pixelů bude iPhone 14 Pro údajně vybaven stejným systémem automatického ostření Dual Pixel Auto Focus (DPAF), který Apple prodává pod názvem "Focus Pixels" a který iPhone nabízí od iPhonu 6 v roce 2014, a stejnou schopností nahrávat video 16:9 HDR při rychlosti až 60 snímků za sekundu.

Snímač zařízení má údajně šířku 1/1,3 palce, což je o 21,2 % více než šířka snímače 1/1,65 palce u širokoúhlého fotoaparátu v iPhonech 13 Pro a 13 Pro Max. To znamená přibližně 57procentní nárůst plochy snímače ve srovnání s iPhonem 13 Pro.

Toto zvětšení velikosti snímače vyžaduje větší objektiv, aby zachytil více světla, což vede k výrazně většímu zadnímu kamerovému poli. Velikost snímače 1/1,3 palce je stejná jako u 50MP snímače GN1 společnosti Samsung, který je použit ve fotoaparátu Google Pixel 6.

Celkově informace naznačují, že iPhone 14 Pro nabídne větší snímky s vyšším rozlišením a jemnějšími detaily, avšak s rizikem horšího výkonu při slabém osvětlení a snímků, které jsou náchylnější na šum.

Aby se to vyřešilo, budou modely iPhone 14 Pro údajně podporovat výstup s rozlišením 48 i 12 megapixelů, čehož by se pravděpodobně dosáhlo procesem známým jako pixel binning. Technologie pixel binning, která se již používá v některých chytrých telefonech s operačním systémem Android, například v modelu Samsung Galaxy S21 Ultra, spojuje data z několika menších pixelů na obrazovém snímači fotoaparátu do jednoho "superpixelu" a zlepšuje tak citlivost při slabém osvětlení.

Pixel binning je výhodný, protože pouhé zvýšení počtu megapixelů fotoaparátu smartphonu při zachování stejné velikosti snímače fotoaparátu vede ke vzniku menších pixelů, které zpravidla zachytí méně světla, což vede k nižší kvalitě fotografií při slabém osvětlení. Pixel binning by umožnil modelům iPhone 14 Pro pořizovat fotografie s vysokým rozlišením 48 megapixelů za jasných podmínek a fotografie s rozlišením 12 megapixelů za špatných světelných podmínek, které by byly stále kvalitní.

Očekává se, že 48Mpx systém fotoaparátu bude omezen na modely iPhone 14 Pro a umožní nahrávání videa v rozlišení 8K, což představuje výrazný pokrok oproti 12Mpx fotoaparátu a možnostem nahrávání videa v rozlišení 4K u modelu iPhone 13 Pro. Videa ve vysokém rozlišení 8K zaznamenaná iPhonem 14 Pro jsou prý vhodná i pro sledování na dlouho avizované náhlavní Apple soupravě AR/VR.

Ultraširokoúhlý fotoaparát iPhonu 14 Pro bude vybaven většími pixely, které zajistí lepší zachycení světla a snížení šumu na snímcích při slabém osvětlení. Ultraširokoúhlý fotoaparát iPhonu 13 Pro má pixely o velikosti 1,0 μm, zatímco iPhone 14 Pro se má pochlubit pixely o velikosti 1,4 μm. Vylepšení se očekává také u teleobjektivu díky přídavné čočce.

Analytik Ming-Chi Kuo uvedl, že podle jeho názoru kvalita fotoaparátu modelů iPhone 14 Pro "pozvedne fotografování mobilním telefonem na novou úroveň".

Přední kamery

Na začátku tohoto roku Kuo uvedl, že všechny čtyři modely iPhone 14, včetně iPhone 14, iPhone 14 Max, iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max, budou vybaveny vylepšeným předním fotoaparátem s automatickým ostřením a širší clonou ƒ/1,9. Očekává se, že tato součástka bude společnost Apple stát třikrát více.

Širší clona by umožnila, aby objektivem prošlo více světla a dostalo se na snímač předního fotoaparátu modelů iPhone 14, což by vedlo k vyšší kvalitě obrazu. Kuo uvedl, že tato vylepšení fotoaparátu by mohla zajistit lepší efekt hloubky ostrosti pro fotografie a videa v režimu Portrét, zatímco automatické zaostřování může zlepšit zaostření během videohovorů FaceTime a Zoom. Pro srovnání, přední kamera všech modelů iPhone 13 má pevné zaostření a horší clonu ƒ/2,2.

Zlepšená výdrž baterie

iPhone 14 a iPhone 14 Max by mohly mít díky novému, efektivnějšímu čipu 5G lepší výdrž baterie.

iPhone 14 5G

5G čip iPhonu 14 bude údajně vyroben 6nm procesem společnosti TSMC, což zajistí fyzicky menší čip s nižší spotřebou energie. RF proces 6nm umožňuje čipu spotřebovávat méně energie jak v sub-6GHz, tak v mmWave 5G pásmech, a přitom stále poskytovat vysokou úroveň výkonu.

Kromě vyšší účinnosti zmenšení velké RF vysílací komponenty uvnitř iPhonu uvolní fyzický prostor. Každý další milimetr čtvereční objemu, který se získá zpět, prý vytvoří více místa pro větší baterii. Předpokládá se, že lepší účinnost a miniaturizace RF čipu iPhonu 14 společně povedou k lepší celkové výdrži baterie.

Připojení Wi-Fi 6E

Očekává se, že všechny modely iPhone 14 budou podporovat Wi-Fi 6E. Wi-Fi 6E nabízí funkce a možnosti Wi-Fi 6, včetně vyššího výkonu, nižší latence a vyšší rychlosti přenosu dat, rozšířené do pásma 6 GHz. Dodatečné spektrum poskytuje větší vzdušný prostor než stávající 2,4GHz a 5GHz Wi-Fi, což vede k větší šířce pásma a menšímu rušení.

Funkce nouzové satelitní komunikace

Díky funkci, o které se původně hovořilo pro řadu iPhone 13, by měl modem Qualcomm Snapdragon X65 v řadě iPhone 14 usnadnit řadu satelitních nouzových funkcí, které uživatelům umožní posílat zprávy v nouzových situacích a hlásit závažné mimořádné události v místech, kde není pokrytí mobilními sítěmi.

Konkrétně funkce Emergency Message via satellite (Tísňové zprávy přes satelit) umožní uživatelům posílat textové zprávy záchranným službám a kontaktům pomocí satelitní sítě, pokud není k dispozici mobilní signál nebo signál WiFi. Údajně půjde o nový komunikační protokol vedle SMS a iMessage, bude zobrazovat šedé bubliny zpráv a délka zpráv bude omezena. Další funkce umožní uživatelům hlásit závažné mimořádné události, jako jsou pády letadel a požáry, pomocí satelitní komunikace.

Tyto funkce jsou zatím ve vývoji a údajně budou spuštěny nejdříve v roce 2022, ale podle jiných odhadů se tato funkce pevněji spojuje s řadou iPhone 14 a Apple Watch Series 8.

Úložiště

Přesné konfigurace úložiště, které nabídne řada iPhone 14 Pro, byly zdrojem neshod mezi jednotlivými zprávami. Některé uvádějí, že by zařízení mohlo začínat s 256 GB, což je dvojnásobek nabídky současného základního modelu iPhone 13 Pro s kapacitou 128 GB, zatímco jiné naznačují, že by zařízení mohlo nabídnout až 2 TB - nejvíce v historii iPhonu a dvojnásobek nejvyšší varianty 1 TB u iPhonu 13 Pro.

Závěr

Celkově se iPhone 14 Pro jeví jako poměrně výrazný upgrade oproti iPhonu 13 s novými funkcemi a vylepšeními v několika klíčových oblastech. Za předpokladu, že výše uvedená vylepšení budou provedena podle očekávání, by někteří uživatelé iPhonu 13 Pro mohli ospravedlnit přechod na iPhone 14 Pro, zatímco zákazníci, kteří přicházejí ze staršího modelu, by mohli mít dobrý důvod dát přednost nejnovějšímu modelu "Pro" před iPhonem 13 Pro.

Nahrazení výřezu pilulkou má za následek poměrně odlišný vzhled přední strany, zatímco 48megapixelový fotoaparát, always-on displej, modernizovaná přední kamera a funkce nouzové satelitní komunikace by mohly nabídnout smysluplné změny. To vše přichází vedle velkého množství menších vylepšení výkonu zařízení, paměti, výdrže baterie, ultraširokoúhlého a teleobjektivního fotoaparátu a připojení Wi-Fi.

Ačkoli by se modely iPhone 14 Pro mohly letos dočkat mírného zvýšení ceny, nové modely nabízejí významná vylepšení a zvýšení ceny by mohlo být opodstatněné, pokud by zařízení začínala s větším úložištěm.

Apple údajně plánuje představit modely iPhone 14 Pro na akci ve středu 7. září s heslem "Far out". Předobjednávky na zařízení budou pravděpodobně zahájeny později v tomto týdnu, přičemž první zařízení se k zákazníkům dostanou pravděpodobně kolem pátku 16. září. Na nové modely iPhonu "Pro" tak nyní nemusíme dlouho čekat.

Modely iPhone 13 Pro a iPhone 13 Pro Max budou po vydání nových modelů pravděpodobně vyřazeny z prodeje, což následně povede ke snížení cen u prodejců třetích stran - je tedy jednoznačně výhodnější se nákupu některého z těchto zařízení v současné době vyhnout.