iPhone 13 vzhled se jen trochu změní. Čeho se na podzim dočkáme?

iPhone 13 vzhled výrazně nezmění, ale přesto se najde pár odlišností oproti aktuálnímu iPhonu 12. Nejviditelnějšími změnami bude menší výřez a jiné uspořádání objektivů.

Očekává se, že nové iPhony budou uvedeny na trh v září. Díky mnoha spekulacím, CAD výkresům a maketám už ale víme, co čekat. V oběhu jsou falešné modelu, podle kterých už téměř jistě víme, jak budou novinky vypadat.

iPhone 13 vzhled definují i pouzdra

Makety modelů iPhone 13, iPhone 13‌ mini, ‌iPhone 13‌ Pro a ‌iPhone 13‌ Pro Max jsou vytvořené výrobci krytů. Lépe tak mohou ihned po vydání nového iPhonu nabídnout svá pouzdra. Makety jsou pak vytvořené na základě specifikací a podrobností, které unikly od výrobních partnerů Applu.

Podle našich zkušeností jsou fiktivní modely často přesné a jsou obecně spolehlivou reprezentací nových zařízení, která Apple plánuje vydat. Zvláště tyto makety se zdají být v souladu s mnoha informacemi, které se o nových iPhonech psaly. To ale neznamená, že v září nebudeme něčím překvapeni.

V letošním roce neočekáváme žádné zásadní změny designu a modely vypadají podobně jako iPhone 12, 12 mini, 12 Pro a 12 Pro Max a přicházejí ve stejných velikostech. U některých modelů můžeme vidět velmi malé rozdíly v tloušťce, ale většinou bude řada ‌iPhone 13‌ vypadat hodně jako řada ‌iPhone 12‌.

Výřez se zmenší

Říká se, že Apple zmenší velikost výřezu v řadě ‌iPhone 13‌ a existují změny, které jsou na modelu patrné. Mikrofon byl přemístěn do horního rámečku zařízení, což je možná změna designu, která umožní zúžení modulu přední kamery. Makety jsou navrženy pro výrobce pouzder a nemají přesné nastavení displeje, které ukazuje velikost výřezů, takže se na to musíme spolehnout.

Obecný design těla může být stejný, ale u některých designů kamer došlo k výrazným změnám. Apple zavádí některé nové funkce fotoaparátu, jako je stabilizace posunu senzoru napříč řadou ‌iPhone 13‌ a také vylepšení pro ‌iPhone 13‌ Pro, takže nastavení zadní kamery těchto modelů není shodné se sestavou ‌iPhone 12‌.

Změny u fotoaparátů

Apple uvádí ‌iPhone 13‌ Pro do souladu s ‌iPhone 13‌ Pro Max, takže modul fotoaparátu je mnohem větší než modul fotoaparátu ‌iPhone 12 Pro‌. Je srovnatelný s modulem fotoaparátu ‌iPhone 13‌ Pro Max, takže pouzdra ‌iPhone 12 Pro‌ nebudou vyhovovat ‌iPhonu 13‌ Pro.

To je naprosto jasné při nasazování pouzdra pro ‌iPhone 13‌ Pro na iPhone 12 Pro‌. Máme pouzdra ‌iPhone 13‌ od společnosti Armadillotek, která byla navržena s použitím některých stejných specifikací, jaké se pravděpodobně týkaly atrap modelů, a výřez kamery je mnohem větší.

iPhone 13 Pro vypadá téměř identicky s iPhonem 12 Pro Max, i když modul fotoaparátu je o něco větší. Model má různé velikosti čoček s o něco většími čočkami, ale kromě toho nejsou patrné žádné změny. Tvůrci pouzder nutně nepotřebují k vývoji pouzdra přesnost velikosti bodového objektivu, ale vzhledem k tomu, že se očekávají některé upgrady fotoaparátů, může dojít k určitým změnám na čočkách.

Pokud jde o ‌iPhone 13‌ a ‌iPhone 13‌ mini, Apple přeuspořádává čočky fotoaparátů do úhlopříčky, která je vybavena bleskem v pravém horním rohu modulu kamery a mikrofonem ve spodní části. Širokoúhlé a ultraširokoúhlé objektivy jsou umístěny diagonálně. Může se jednat o změnu zavedenou za účelem podpory pověstné funkce stabilizace posunu snímače, která je v současné době omezena na modely Pro.

Další drobná vylepšení

Falešné modely naznačují, že ‌iPhone 13‌ bude mít přemístěnou přihrádku na SIM kartu a mírné změny umístění tlačítek hlasitosti, zatímco u jiných modelů může být přihrádka na SIM kartu mírně posunuta.

V letošním roce se možná nedočkáme zásadních změn designu, ale proslýchá se, že Apple přidá vylepšený 5G čip, rychlejší procesor A15 a 120Hz displej ProMotion pro modely Pro, takže v řadě ‌iPhone 13‌ je stále se na co těšit.

Zdroj: Macrumors