iPhone 13 cena je oproti prvnímu iPhonu o 80 % vyšší

iPhone 13 cena se zdá poměrně přívětivá, když ji porovnáme s předchozími modely. Za posledních 14 let ale vzrostly ceny iPhonů o více než 80 %.

Od uvedení na trh v roce 2007 vzrostla cena iPhonu po celém světě o více než 80 %. Uvádí to nová studie, která se zabývala cenami ‌iPhonů‌ po celém světě a jejich nárůstem a poklesem v průběhu let.

iPhone 13 cena už se očekávala

Podle studie provedené společností Self se od uvedení na trh v roce 2007 a následných ročních upgradů zvýšila cena iPhonů o více než 80 %, přičemž nyní stojí nákup v zemích po celém světě v průměru o více než 400 dolarů více než stál původní iPhone‌.

Od uvedení iPhonu na trh v roce 2007 a následujících letech v dalších zemích vzrostly ceny iPhonu po celém světě o 81 %. To znamená, že v roce 2021 bude nákup nejnovějšího vlajkového modelu iPhone stát o 437 dolarů více v každé z 38 zemí, ve kterých je dostupný, než tomu bylo dříve. Zatímco zvýšení cen přichází spolu s pokročilejšími technologiemi a nárůstem výrobních nákladů, zvýšení přichází také v důsledku inflace a Apple musí někdy zvýšit ceny, aby čelil hospodářskému růstu.

Mnoho zemí však v letech mezitím zažilo inflaci a růst kupní síly a náš výzkum ukazuje, že Apple zvýšil ceny iPhonů o 26 % výše, než je místní míra inflace. To znamená, že místní dostupnost vlajkové lodi iPhone stojí lidi na celém světě v reálných hodnotách o 154 dolarů více než první modely, které si mohli koupit.

Self jako součást svého výzkumu vytvořil interaktivní mapu, která ukazuje změny cen ‌iPhonu‌ v reálném světě jako procento HDP za posledních 14 let ve více než 30 zemích po celém světě. Podle této mapy byly Spojené arabské emiráty svědky největšího nárůstu ceny ‌iPhonu‌, přičemž nejnovější model stojí více než dvojnásobek toho, když byl původně uveden na trh.

Zdroj: Macrumors.com