iPhone 12 možná přijde s ProMotion 120Hz displejem. Co od něho očekávat?

Stále více a více uniklých zpráv informuje o tom že iPhone 12 bude osazen ProMotion 120Hz displejem. Rozdíl pro uživatele je zejména v jeho rychlosti. 

Různé informace o novém displeji v iPhonu 12 sahají až do července roku 2019. To se objevila zpráva o tom, že telefony iPhone 2020 by mohly být osazeny zobrazovačemi od společností, jako jsou Samsung a LG. V loňském roce pak přišla ještě jedna informace, kdy společnost Digitimes zmínila souvislost 5G technologie s přijetím kvalitnějších displejů s vyšší obnovovací frekvencí. 

Známý a ve svých předpovědí poměrně úspěšný analytik Mark Gurman už letos uvedl, že rychlejší 120 Hz displeje by měly obsahovat, když ne všechny, alespoň ty ‌iPhony 12, které budou na špici portfolia a pravděpodobně se budou honosit přídomkem Pro. S ním souhlasí i ‌ Max Weinbach, který na svém Twitteru uvedl, že iPhone 12 Pro přijde ve velikostech úhlopříčky displeje 6,1 a 6,7 ​​palců a že právě tyto dva modely budou exkluzivně vybaveny displejem s vysokou obnovovací 120Hz frekvencí. 

Je to trend. Počet telefonů, které byly v posledních 12 měsících uvedeny na trh, se právě už mohou chlubit panely s rychlejšími obnovovacími rychlostmi, než je standardní 60Hz panel, který je přežitkem z tradičních CRT obrazovek. Ty vyžadovaly právě takovou obnovovací frekvenci, aby odpovídaly frekvenci napájení, a tím se vyhnuly potenciálnímu rušení.

 

iPhone 12, ProMotion a 120 Hz

Apple již proprietární technologii s proměnnou obnovovací frekvencí používá ve svých modelech iPad Pro pod přezdívkou „ProMotion“. Ta dynamicky přizpůsobuje zobrazení pohybu obsahu zejména při posunu obrazu a nabízí větší citlivost. Pohled na takový displej je tedy příjemnější pro oko a méně náročný na mozek. Nejen tedy, že to všechno lépe vypadá, ale je to pro uživatele i šetrnější k jeho zdraví. Pokud to totiž vezmeme do důsledku, z trhaného pohybu vás jednoduše může rozbolet hlava.

Pokud například sledujete film nebo hrajete hru, obnovovací frekvence je 120 Hz, ale pokud jen čtete webovou stránku nebo prohlížíte fotografii, tak takto vysokou obnovovací frekvenci nepotřebujete. Tato přizpůsobivost znamená, že obnovovací frekvence také přesněji odpovídá sledovanému obsahu, čímž eliminuje chvění a samotné zkreslení a navíc je celé řešení šetrnější pro baterii zařízení.