iPadOS je nový operační systém pro Apple tablety. Jaký je?

Apple před pár dny ukázal nový systém iPadOS. Měl by se zase o kus více přiblížit macOS, který je na Apple počítačích. Je na to iPad připraven?

iPadOS je o dost dál než jeho předchůdce. Vlastně než původní iOS 12, které Apple přizpůsobil na větší plochu tabletů. To teď končí, už se nebude každá nová verze představovat pro všechna iOS zařízení, ale odděleně se dočkáme novinek v dalším iOS pro iPhone, případně iPod touch a novinek pro iPadOS. Největší výtky po uvedení nových iPadů Pro, které mají z velké části nahradit počítač, díky novému systému byly odstraněny.

iPadOS jako první svého druhu

Bez váhání lze nový systém označit jako zásadní milník. Nyní totiž připojíte k iPadu externí disky, paměťové karty i síťová úložiště. Tak, jako to děláte běžně s počítači. Otevřete dvě okna stejné aplikace vedle sebe. Takže když se rozhodujete mezi dvěma produkty, které chcete koupit, porovnáte je ve dvou oknech Safari. 

Dotyková obrazovka umožňuje pokročilá gesta. Teď dokonce zkopírujete text jednoduchým sevřením tří prstů. Vložíte ho zase roztažením stejného počtu prstů. Pokud si k iPadu připojíte klávesnici, lze používat desítky klávesových zkratek. Ano, podobně jako na Macu.

V neposlední řadě se konečně vylepšení dočkala úvodní obrazovka a nezobrazuje už jen pouze nainstalované aplikace, ale jde si vedle nich přichytit vybrané widgety. Při pohledu na velký displej iPadu tak uvidíte o mnoho více důležitých informací.

Zdroj: TheVerge.com